Ζαγόρι: Ξεκίνησε το σεμινάριο για το έργο Eco-Management

Στη  διάσωση και διάδοση  παραδοσιακών τεχνικών, φέρνοντας σε επαφή παλιούς τεχνίτες με νεώτερους οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ενεργοποίηση πολιτών και τοπικών φορέων οι οποίοι θέτουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους, στοχεύει το έργο Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο», του προγράμματος Erasmus +.

Εταίρος του έργου για την Ελλάδα είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία επέλεξε το Ζαγόρι για την υλοποίηση των δράσεων, ενώ μετέχουν άλλοι πέντε εταίροι από Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία.

Το πρωί της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ζαγορίου στα Άνω Πεδινά, έγινε η έναρξη σεμιναρίου κατάρτισης συντονιστών εταίρων του έργου, παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου και τη συμμετοχή εννέα εκπροσώπων από τους πέντε εταίρους των άλλων χωρών, της ΠΕΔ Ηπείρου και της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου η Σύμβουλος Ανάπτυξης Αθηνά Ιωάννου η οποία είχε τον συντονισμό της εναρκτήριας εκδήλωσης, μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου και Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου ο οποίος σημείωσε ότι οι γνώσεις και οι παλιές τεχνικές είναι μια υπεραξία για την βιώσιμη διαχείριση περιοχών, όπως το Ζαγόρι και τόνισε ότι  «η ένταξη των νέων στην ανάπτυξη του τόπου και στην βιώσιμη διαχείριση, σε συνεργασία με την Τ.Α., είναι ο καλύτερος οδηγός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Εικόνα 006

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, σημειώνοντας ότι το Ζαγόρι αποτελεί  ιδιαίτερη περιοχή με πολιτισμικά μνημεία και οικισμούς αρμονικά δεμένα με το φυσικό περιβάλλον. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα κενό, έχει χαθεί το νήμα όπως χαρακτηριστικά είπε, ανάμεσα στις παραδοσιακές γνώσεις και τεχνικές με τις οποίες κατασκευάστηκαν τα σπουδαία μνημεία του παρελθόντος και στο σήμερα, τονίζοντας ότι το έργο αυτό δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί στους νεώτερους η αυθεντική γνώση των παλιών τεχνιτών. «Η ανταλλαγή απόψεων είναι σημαντική για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πιστεύω ότι θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα από αυτή την προσπάθεια», επισήμανε ο κ. Σπύρου και ευχαρίστησε την ΠΕΔ Ηπείρου για την επιλογή του Ζαγορίου ως κύριας περιοχής υλοποίησης του έργου, ευχόμενος καλή διαμονή στους ξένους επισκέπτες.

Η ΠΕΔ και η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου επέλεξαν θέματα που αναφέρονται στην τοπική τεχνογνωσία στην τέχνη της ξερολιθιάς, των αρωματικών φυτών, της παραδοσιακής επεξεργασίας για το μαλλί προβάτων και το γάλα, την ασημουργία κ.α. Όλα αυτά, όπως ανέφερε η κ. Ιωάννου έχουν σχέση με την αειφορία, την τοπική οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά. Η εκπρόσωπος της ΠΕΔ με τον συνάδελφό της Νίκο Δέσκα,  ευχαρίστησαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, Μιχάλη Αράπογλου, Γιώργο Σμύρη, Χρήστο Παπαβρανούση, τον Δήμο και το Δήμαρχο Ζαγορίου για την στήριξη, καθώς και την συνεργάτιδα  στην υλοποίηση του έργου Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονα-Γεωγράφο, καθώς και τους φοιτητές που συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου (ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές καταρτίσεις, επισκέψεις και ξεναγήσεις.

Ακολούθησαν, σήμερα πρώτη μέρα του σεμιναρίου, εισηγήσεις από τον Μιχάλη Αράπογλου, Αρχιτέκτονα, Διδάκτορα Κοινωνικής & Οικονομικής Γεωγραφίας, την Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονα-Γεωγράφο, επίσκεψη στο Χειροτεχνικό Κέντρο του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι και στην χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά».

Το πρόγραμμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, πολιτισμική και τοπιακή καταγραφή με εφαρμογή στο πεδίο (Καπέσοβο-Βραδέτο-Νεγάδες).

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο προς αναστήλωση Γεφύρι της Πλάκας με ενημερώσεις από τον Γιώργο Σμύρη, Αρχιτέκτονα, Επίκουρο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Χρήστο Παπαβρανούση, Αρχιτέκτονα, Πολιτικό Μηχανικό πρώην πρόεδρο του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ. Επίσης θα γίνει επίσκεψη και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης  του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους θα βρεθούν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες στη διακρατική συνάντηση και θα ενημερωθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου.

Τέλος, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Γιάννινα θα γίνουν εισηγήσεις από τους Συμβούλους Ανάπτυξης της ΠΕΔ Ηπείρου, Νικόλαο Δέσκα και Αθηνά Ιωάννου και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.