Ζαγόρι: Πρόγραμμα έργων και σταθερά τέλη για το 2019 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Τεχνικό Πρόγραμμα έργων του Δήμου Ζαγορίου για το 2019 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Επίσης, το Σώμα  προχώρησε στον καθορισμό  των ανταποδοτικών και λοιπών τελών για την επόμενη χρονιά διατηρώντας τα σταθερά.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε ως κορυφαία τη συνεδρίαση με την έγκριση έργων και τελών για το 2019, σημείωσε ότι συνεχιζόμενα και  νέα έργα χρηματοδοτούνται από τις μειωμένες πιστώσεις της ΣΑΤΑ (205.000 ευρώ ετησίως για όλες τις Τοπικές Κοινότητες) και για την καλύτερη και ταχύτερη εκτέλεσή τους έχουν ομαδοποιηθεί σε τρία των 68.500 ευρώ το καθένα, ένα ανά Δημοτική Ενότητα (Πάπιγκο και Βοβούσα εντάσσονται σε αυτές του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου, αντίστοιχα).

Σε κάθε τοπική Κοινότητα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 4.000-5.000 ευρώ και η εξειδίκευση (τι αντιστοιχεί σε κάθε Τ.Κ.) θα γίνει με τις μελέτες που θα συντάξει η Τεχνική Υπηρεσία με βάση και τα αιτήματα των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Παρόλο που και φέτος έγινε ομαδοποίηση των μικρών έργων οι παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες τάσσονταν υπερ αυτής της επιλογής, εξέφρασαν επιφυλάξεις (επικαλούμενες τις επερχόμενες εκλογές) και αντιρρήσεις μη παραλείποντας να επισημάνουν οι επικεφαλής τους, Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης, ότι είναι λίγες οι χρηματοδοτήσεις της ΣΑΤΑ.

Εικόνα 022

Σημαντικές, όμως,  είναι οι χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, με έργα όπως η «Επισκευή-συντήρηση-κατασκευή δικτύων ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας» με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, «Αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ-ΔΙΛΟΦΟ-768x512

Επίσης, η «Μελέτη αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής (Διλόφου) και μετατροπής σε κτίριο διοίκησης», προϋπολογισμού 75.000 ευρώ, αλλά και η «Αποκατάσταση χώρου δασυλλίου Τ.Κ. Τσεπελόβου» με 40.000 ευρώ.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», πέραν των εργασιών και προμηθειών (μηχανήματα έργου και αναβάθμιση παιδικών χαρών άνω των 500.000 ευρώ που δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά στον προϋπολογισμό που ακολουθεί προς ψήφιση), ο Δήμος πέτυχε να εντάξει στον ανταγωνιστικό σκέλος δυο μεγάλα και σημαντικά έργα, «Βελτίωση ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Τ.Κ. Πέτρας» με προϋπολογισμό 505.000 ευρώ και «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπελόβου», προϋπολογισμού 447.580 ευρώ.

Πολλές είναι και οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου για σειρά έργων υποδομής και αντιμετώπισης προβλημάτων της καθημερινότητας στα χωριά του Ζαγορίου.

ΔΡΟΜΟΣ ΙΤΕΑΣ

Το μεγαλύτερο από αυτά τα έργα είναι η «Βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου Τ.Κ. Ιτέας» με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, ακολουθεί το ομαδοποιημένο «Ασφαλτόστρωση δρόμου Τ.Κ. Μηλιωτάδων, Πέτρας, Τριστένου, Άνω Πεδινών και αποκατάσταση δρόμου Τ.Κ. Ποταμιάς» με προϋπολογισμό 145.000  ευρώ.

ΚΤΙΡΙΟ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΠΑΠΙΓΚΟΥ

Η «Κατασκευή πεδίου διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικής εγκατάστασης Παπίγκου» με 70.000 ευρώ (20.000 ευρώ από το Δήμο), καθώς και σειρά άλλων έργων οδοποιίας και αποκαταστάσεων κτιρίων. Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας προς το Δήμο ξεπερνούν τις 850.000 ευρώ.

Από ίδια έσοδα χρηματοδοτούνται έξι διαχειριστικές μελέτες δημοτικών δασών και από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν θα ενταχθούν και άλλες στην πορεία.

Σε ότι αφορά  Ευρωπαϊκά Προγράμματα ο Δήμος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδας-Αλβανίας, ως εταίρος στο έργο HERBINNO που αφορά τα αρωματικά φυτά και βότανα με προϋπολογισμό 98.000 ευρώ περίπου για την δημιουργία βοτανικού κήπου και εκθετηρίου.

Η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος έργων έγινε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των οκτώ παρόντων μελών της πλειοψηφούσας παράταξης και από την μειοψηφία των Ηλία Ράπτη και Βασίλη Ζαρκάδα, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Γαβριήλ Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρούσκας και ο ανεξάρτητος Ηλίας Κίτσιος και αρνητική ψήφο έδωσε  ο Λεωνίδας Τσουμάνης.

Σταθερά διατηρούνται τα τέλη ύδρευσης και  το 2019, καθώς και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και όλα τα υπόλοιπα.

Για τα τέλη ύδρευσης ο Δήμαρχος επισήμανε στην εισήγησή του όλα τα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού (υπάρχουν χωριά που υδρεύονται με φυσική ροή και άλλα με άντληση), ωστόσο για να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδικίες (επισημάνθηκαν και από την μειοψηφία Γ. Παπαναστασίου, Ηλ. Ράπτης, Λ. Τσουμάνης) στη χρέωση ανά δωμάτιο στις τουριστικές επιχειρήσεις της Δ.Ε Τύμφης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο ύδρευσης στο Τσεπέλοβο και να λειτουργήσει ο βιολογικός Παπίγκου. Ο καθορισμός, δηλαδή σταθερά τα τέλη ύδρευσης έγινε κατά πλειοψηφία με τις δυο παρατάξεις της μειοψηφίας να δηλώνουν «παρών».

Ομόφωνα καθορίστηκαν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που διατηρούνται σταθερά, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι με την επικείμενη λειτουργία της μονάδας  επεξεργασίας στερεών αποβλήτων αναμένεται να αυξηθεί το κόστος, καθώς και τα τέλη άρδευσης, το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος από ακαθάριστα έσοδα κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κλπ, τέλος χρήσης πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας (το πρόβλημα με τα καυσόξυλα για ατομικές ανάγκες σε τρία χωριά που η δημοτική αρχή έχει προβάλλει ζητώντας να επιλυθεί από τη Δασική Υπηρεσία) και καθημερινότητας, λαμβάνοντας ως επί το πλείστον ομόφωνες αποφάσεις.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε και το «άρωμα» εκλογών, αφού ο πρώην Δήμαρχος,  επικεφαλής της παράταξης «Ζαγόρι με συνέχεια» Γαβριήλ Παπαναστασίου δήλωσε ότι η παράταξή του θα είναι παρούσα στις εκλογές του Μαΐου, θέλοντας να απαντήσει σε φήμες και πληροφορίες περί του αντιθέτου, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή άλλο πρόσωπο.