Ημερίδα για την προστασία των χοιροτροφικών μονάδων της Ηπείρου

Ημερίδα με θέμα «Επίκαιρα Νοσήματα των Χοίρων», διοργάνωσε την Τρίτη το απόγευμα στη Φιλιππιάδα η Περιφέρεια Ηπείρου. Σκοπός της ήταν  η ενημέρωση  και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κτηνίατροι Δρ. Αικατερίνη Ντόντορου, αν. Προϊστάμενη Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου και Παναγιώτης Παπουτσής, Κτηνίατρος Αγροτικού Κτηνιατρείου Φιλιππιάδας.

 

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τη συμπτωματολογία της νόσου, τους συνήθεις τρόπους μετάδοσης, τα μέτρα βιοσφάλειας, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει στον τομέα της χοιροτροφίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μέτρα βιοπροφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν τόσο οι χοιροτρόφοι όσο και όσοι έρχονται σε επαφή με αγριόχοιρους (κυνηγοί, θηροφύλακες κλπ). Τονίστηκε ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και τους αγριόχοιρους και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο της χοιροτροφίας. Την ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας και τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου θα συνδράμουν στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου στην περιοχή.

 

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος χοιροτρόφων και εκπροσώπων των κυνηγετικών συλλόγων, κτηνίατροι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών και της θηροφυλακής. Ακολούθησε συζήτηση και συμφωνήθηκε η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ώστε να προληφθεί η εμφάνιση της νόσου στην περιοχή της Ηπείρου.