ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χτύπησαν στόχους στη Συρία

Damascus skies erupt with missile fire as the U.S. launches an attack on Syria targeting different parts of the capital Syria, early Saturday, April 14, 2018. Syria's capital has been rocked by loud explosions that lit up the sky with heavy smoke as U.S. President Donald Trump announced airstrikes in retaliation for the country's alleged use of chemical weapons. (AP Photo/Hassan Ammar)

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του διαγγέλματός του, αναφέρθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στη Δαμασκό. Τα συριακά ΜΜΕ κάνουν για λόγο για τον τραυματισμό τριών αμάχων και υλικές ζημιές σε ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας. Η Ρωσία απείλησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Μία ώρα διήρκεσε η επίθεση

Για μία ώρα, οι δυτικές δυνάμεις «σφυροκόπησαν» τρεις στόχους στη Συρία που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων.

Ο ένας ήταν κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς. Η επίθεση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος συμπλήρωσε προς το παρόν δεν προβλέπεται άλλοι επιχείρηση.

Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπασάρ αλ Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό πλήγμα στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, τον Απρίλιο του 2017.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Μάτις, καταλήγοντας «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ».

Πώς έγινε η επίθεση

Με καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυραύλους έγινε η επίθεση.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Μάλιστα, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα διπλάσια πυρομαχικά, σε σύγκριση με την επίθεση των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση Αλ- Σααϊράτ, τον Απρίλιο του 2017, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις.

Οι στόχοι

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.

Συρία: Καταρρίψαμε το ένα τρίτο των πυραύλων

Η Συρία υποστηρίζει ότι μαζί με τους συμμάχους της «απορρόφησε» την επίθεση από τις δυνάμεις της Δύσης, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες, χάρη σε ρωσική προειδοποίηση.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον γίνεται εκτίμηση των υλικών

Πηγή: ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χτύπησαν στόχους στη Συρία -Ολες οι εξελίξεις [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr