Ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης των ατόμων με επιληψία

Καθημερινή είναι η «μάχη» του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και της Ελληνικής Εθνικής Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE) για την καλύτερη ενημέρωση και φροντίδα των ατόμων με επιληψία.
Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, το 35% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις πλουσιότερες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 70% στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα και φτωχή πρόσβαση στα φθηνότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά. Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.
Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα.
Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία
Ο ΠΕΣΕ και η ΕΕΕΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψία έχουν κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία. «Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επισημάνουμε ότι οι ο ΠΕΣΕ και η ΕΕΕΕ είναι πάντα διαθέσιμοι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με την επιληψία, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους. Επιπλέον, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης των ατόμων με επιληψία» αναφέρει σχετικά ο Πρόεδρος του ΠΕΣΕ και της ΕΕΕΕ, Τέως Πρόεδρος, International Bureau Of Epilepsy (Ibe), Παιδονευρολόγος, κ. Αθανάσιος Κοβάνης.
Κεντρικό ρόλο στην επιστημονική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την επιληψία κατέχει το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνει ο Π.Ε.Σ.Ε. και φέτος θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (https://epilepsycongress.gr/). Μέρος του προγράμματος θα αποτελέσει ειδική συνεδρία υπό την αιγίδα της ΕΕΕΕ για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ατόμων με επιληψία.

Νόσος γνωστή από την αρχαιότητα
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον». Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).
Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας, με φτωχή πρόσβαση στην σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως οι: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Συγγραφέας), Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (Ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (Επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (Καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (Ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (Καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος Μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (Συνθέτης), Πυθαγόρας (Μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (Ηθοποιός).
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, όπως και οι υπόλοιπες 364, αποτελούν για όλους εμάς τους συνεργαζόμενους φορείς, μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.
Σας θέλουμε όλους συμμάχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια! Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και να στείλουμε μαζί ένα ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης των ατόμων με επιληψία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Κοβάνης.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
– ΠΕΣΕ: Spot για την Επιληψία: https://youtu.be/DEqwdKLDq80
– Campi, η μασκότ της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας: https://internationalepilepsyday.org/campi/

#EpilepsyDay