Η δύσκολη εξίσωση των 200 για τον εκλογικό νόμο -Ξεκινούν οι επαφές Τσίπρα

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και ο πρωθυπουργός ανοίγει από σήμερα κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων -παρά την ανάπαυλα λόγω του τριημέρου- ενώ προετοιμασίες αρχίζουν και σε κομματικό επίπεδο, με δεδομένο ότι η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να οριστικοποιηθεί η εισήγηση, ενώ μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσουν και οι «53», που μόλις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν τα… δόντια τους διατυπώνοντας τις διαφωνίες τους.

«Επιδιώκουμε συναίνεση»

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μιλώντας στο iefimerida.gr, σημειώνει ότι «βασική επιδίωξή μας είναι η συναίνεση για το νέο εκλογικό νόμο», γνωρίζοντας βέβαια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου και με τις… καλύτερες των προθέσεων για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Αντιθέτως, το Μαξίμου προσβλέπει στη στήριξη των μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων), με δεδομένο ότι οι 200 βουλευτές αποτελούν και το κλειδί να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές του εκλογικού νόμου από την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση. Και εδώ, όμως, διαβλέπουν πως «θα υπάρξουν εσωτερικές εντάσεις», φωτογραφίζοντας κυρίως τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ για μικροκομματικές σκοπιμότητες, σχολιάζουν πως «η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς, είτε εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είτε όχι».

Τα ραντεβού με τους υπόλοιπους αρχηγούς

Τέλος, τα «ραντεβού» του πρωθυπουργού διαμορφώνονται ως εξής:

Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12 το μεσημέρι, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στις 4.00 μ.μ., και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 6.00 μ.μ.

Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στις 10 π.μ., και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή:iefimerida.gr