Η Ιστορία του e-mail και του Internet- Ιστορικό άρθρο του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

«Οποιος δεν θα ξέρει υπολογιστή τον 21ο αιώνα

Είναι σαν να μην μπορεί να πάρει τηλέφωνο το 1980»

Βill Gates

 

Σε προσωπικές μου συζητήσεις αρκετές φορές ισχυρίζομαι ότι η μεγαλύτερη εφεύρεση του 19ου αιώνα είναι ο ηλεκτρισμός, ενώ η μεγαλύτερη εφεύρεση του εικοστού αιώνα είναι το email. Και αυτό διότι το e-mail προηγείται το Internet. Eξ άλλου αν το δούμε πρακτικά, το Internet δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαρκή ροή e-mails τα οποία κινούνται αδιάκοπα και κάποια «σταθμεύουν» κάπου ώστε να είναι διαθέσιμα στον καθένα (ιστοσελίδες). Ας δούμε στα γρήγορα την ιστορία αυτών των εφευρέσεων που άλλαξαν την Ιστορία της ανθρωπότητας μέσα σε 30 χρόνια.

 

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (αγγλικά e-mail, email ή mail προφέρεται «ιμέιλ» ή «μέιλ» αντίστοιχα) είναι μια μέθοδος συγγραφής, αποστολής, λήψης και αποθήκευσης μηνυμάτων με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Γενικά ο όρος “ηλεκτρονικό ταχυδρομείο” αναφέρεται στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Διαδικτύου που χρησιμοποιεί το Simple Mail Transfer Protocol  (SMTP) πρωτόκολλο, σε δικτυακά συστήματα που βασίζονται σε άλλα πρωτόκολλα μεταφοράς μηνυμάτων, αλλά και σε διάφορα συστήματα μηνυμάτων σε μικρά δίκτυα, υπερυπολογιστές, κλπ που επιτρέπουν στους χρήστες τους να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους για την υποστήριξη ομαδικής συνεργασίας.

Η ιστορία του e-mail είναι παλιά. Στα τέλη του 1971 ο Αμερικανός μηχανικός υπολογιστών Ray S. Tomlinson, δούλευε στο πανεπιστήμιο Cambridge (Massachusetts), για την εταιρεία BBN (Bolt Beranek & Newman), η οποία είχε προσληφθεί από την Αμερικάνικη κυβέρνηση για να φτιάξει το δίκτυο APRANET, προάγγελο του Internet. Εκείνο τον καιρό πειραματιζόταν με τα προγράμματα SENDMSG και READMAIL τα οποία λειτουργούσαν μόνο στον ίδιο υπολογιστή και πρακτικά το μόνο που έκαναν ήταν να προσθέτουν μηνύματα σε ένα τοπικό αρχείο. Έτσι όποιος καθόταν σε ένα μηχάνημα, μπορούσε να “στείλει” μηνύματα στους υπόλοιπους χρήστες, χρησιμοποιώντας το username τους σαν διεύθυνση, ενώ μπορούσε να διαβάσει και να σβήσει τα μηνύματα που απευθύνονταν στον ίδιο. Ο Ray Tomlinson είχε δουλέψει πιο παλιά σε ένα πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων με το όνομα CPYNET. Με τη βοήθεια αυτού, οι χρήστες του ARPANET (περίπου 15 υπολογιστές ως τότε) μπορούσαν να ανταλλάζουν αρχεία. Με το συνδυασμό των προγραμμάτων SENDMSG/READMAIL και του πρωτοκόλλου CPYNET, κάνοντας τις κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης δεδομένων στο τέλος του αρχείου, πέτυχε αποστολή μηνυμάτων μεταξύ υπολογιστών που η μόνη τους σύνδεση ήταν μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου.  Για τον καθορισμό των διευθύνσεων πλέον χρειαζόταν κάτι παραπάνω από ένα απλό username. Έτσι, o Roy Tomlinson διάλεξε το χαρακτήρα @ (at) για να χωρίσει το όνομα χρήστη από το όνομα υπολογιστή, ώστε να είναι εμφανές σε ποιο μηχάνημα πρέπει να καταλήξει το μήνυμα και σε ποιο χρήστη του μηχανήματος απευθυνόταν. Αυτό το απλό σύμβολο το @, κρύβει πίσω του ένα λογισμικό, ένα κώδικα μηχανής όπως λέμε. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως το πρώτο e-mail ήταν τα πειραματικά μηνύματα που έστειλε ο εφευρέτης στον εαυτό του, μεταξύ δύο υπολογιστών μοντέλου PDP-10 που βρίσκονταν μεν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά ήταν συνδεδεμένοι μόνο μέσω ARPANET. Ο ίδιος ο Roy Tomlinson λέει πως δε θυμάται ακριβώς τι είχε γράψει όμως νομίζει πως ήταν κάτι σαν “QWERTYUIOP“, δηλαδή η πρώτη σειρά του πληκτρολογίου γραφομηχανής, με κεφαλαία γράμματα (οι PDP-10 έγραφαν μόνο κεφαλαία). Αφού αντάλλαξε αρκετά μηνύματα με τον εαυτό του, σιγουρεύοντας πως το πρόγραμμα που είχε φτιάξει λειτουργούσε σωστά, έστειλε μήνυμα, μέσω e-mail, στους υπολογιστές των άλλων συναδέλφων του για να τους ενημερώσει σχετικά με τη νέα αυτή υπηρεσία και πως μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν. Αυτό ήταν. Είχε κάνει την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ας δούμε τώρα την Ιστορία του Internet που έπεται της εφεύρεσης του e-mail. 1973: O Vinton Cerf μέλος της ομάδας του Robert Kahn στην Υπηρεσία Υψηλών Προωθημένων Ερευνών (Advanced Recearch Projects Agency, ARPA) τμήμα του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάζει τα πρώτα κομμάτια του δικτύου που θα γινόταν τελικά το Internet. Το αρχικό αυτό δίκτυο ονομάζεται ARPAnet. Ενα χαρακτηριστικό του είναι να μπορούν ανόμοιοι υπολογιστές να ανταλάσσουν μηνύματα . 1973: Παρουσιάζεται το πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP. 1982: To πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP υιοθετείται σαν πρότυπο. Mέχρι το 1983 η χρήση του TCP/IP είναι υποχρεωτική γιά όλους τους υπολογιστές του δικτύου. 1983: Το πρωτόκολλο TCP/IP ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα UNIX. 1984: Οι Τηλεπικοινωνιακοί Οργανισμοί από όλο τον  κόσμο, μέσω της CCITT (σήμερα πέον ITU-T) καθορίζουν τίς προδιαγραφές γιά τη δημιουργία ενός δικτύου καθαρά ψηφιακού, το οποίο θα προσφέρει το ευέλικτο μέσο γιά την ομαλή και εύκολη ολοκλήρωση των υπηρεσιών μετάδοσης φωνής, δεδομένων και εικόνας. Το πρώτο τέτοιο σύστημα αποκαλείται Narrow-Band – ISDN (NB-ISDN). Ο τεχνικός τύπος της εποχής υποδέχεται την ανακοίνωση μεταφράζοντας το ISDN ως «I stil dont know» («…ακόμα δεν ξέρω τίποτα») σχολιάζοντας την ασάφεια περιγραφής των προδιαγραφών του συστήματος. 1988:  Η ΙTU-T (Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή ένωση), συστήνει τo σύστημα ISDN ευρείας ζώνης (Broad Band – ΙSDN) με ρυθμούς μετάδοσης 155Mbit/sec.

 

Το έτος 1993, το εργαστήριο CERN στην Ελβετία είχε ανάγκη μεταφοράς δεδομένων των πειραμάτων από τον ένα ερευνητή στον άλλο. Ετσι σύντομα παρουσιάζεται το λογισμικό World Wide Web (WWW) (Παγκόσμιος Ευρύς Ιστός) που αναπτύχθηκε από τον Tim Berners-Lee. Πρόκειται για ένα σύστημα διασύνδεσης πληροφοριών σε μορφή πολυμέσων (multimedia) που βρίσκονται αποθηκευμένες σε χιλιάδες υπολογιστές του Internet σε ολόκληρο τον κόσμο και παρουσίασής τους σε ηλεκτρονικές σελίδες, στις οποίες μπορεί να περιηγηθεί κανείς χρησιμοποιώντας το ποντίκι. To γραφικό αυτό περιβάλλον έκανε την εξερεύνηση του Internet προσιτή στον απλό χρήστη. Παράλληλα, εμφανίζονται στο Internet διάφορα εμπορικά δίκτυα που ανήκουν σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet (Internet Service Providers – ISP) και προσφέρουν πρόσβαση στο Internet για όλους. Οποιοσδήποτε διαθέτει PC και modem μπορεί να συνδεθεί με το Internet σε τιμές που μειώνονται διαρκώς. Το έτος 1995, το NSFNET καταργείται πλέον επίσημα και το φορτίο του μεταφέρεται σε εμπορικά δίκτυα με προεδρικό Διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton. Η μέρα αυτή θεωρείται επανάσταση διότι «απελευθέρωσε» το Internet.

 

Στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Τεχνολογικών εφαρμογών Κρήτης (ΙΤΕ) αμέσως δραστηριοποιήθηκε και δημιούργησε σύνδεση δορυφορική με το www (Internet) και σύντομα δημιουργήθηκε η εταιρεία FORTHNET AE, η οποία είναι και ο Κορμός εισόδου του Internet στην Ελλάδα. Ηδη το έτος 1995 η Αθήνα άρχισε να έχει Internet με χαμηλές ταχύτητες 2kBs (!!!).

 

Στην Πρέβεζα το Internet έφερε η Λέσχη Πληροφορικής Πρέβεζας  (ιδρύθηκε από τον Χ Γκούβα και 20 μέλη το 1995) τον Μάρτιο 1997 διά του καταστήματος της Compulink AE, των κ.κ Θεόφιλου Κωλέτη και Νίκου Βερύκιου. Το Τιμολόγιο Νο 1 σύνδεσης στο Internet Πρέβεζας κατέχει ο Χαράλαμπος Γκούβας. Σύντομα εμφανίσθηκε η Hellas On Line , και αργότερα η Otenet ΑΕ.

Το 2002 ο Ray Tomlinson δέχθηκε το πρώτο βραβείο “Κατόρθωμα Ζωής” που έδωσε ποτέ η Διεθνής Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών, στα πλαίσια των πέμπτων Webby Awards. Το επίτευγμά του σίγουρα επηρέασε ριζικά την παγκόσμια κοινότητα, και την παγκόσμια Ιστορία καθώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα του Διαδικτύου.

Το έτος 2010 ο ο εφευρέτης του Internet Tim Berners-Lee δήλωσε «Το Facebook είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον παγκόσμιο ιστό». Όμως μάλλον έπεσε έξω, γιατί στην πράξη το Facebook έριξε και θα ρίξει πολλά αυταρχικά καθεστώτα από την εξουσία, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Λιβύη, ακολουθεί η Συρία, κλπ. Η Ιστορία τρέχει….

Πέραν της Θεωρίας, η Αξία του E-Mail γιά μας τους Ιατρούς είναι Πρακτική, διότι με αυτό μπορούμε ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ να ενημερωνόμαστε μεταξύ μας κάθε μέρα γιά οτιδήποτε ενδιαφέρον. Το ίδιο θα ισχύσει σύντομα και με τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας. Ομως αυτή η καταπληκτική εφεύρεση του Εικοστού αιώνα προϋποθέτει τα εξής:

(α) Πρώτον ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ E-MAIL προσωπικό και ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Το να έχει η σύζυγός μας ή ο σύζυγός μας κοινό ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΔΟΚΙΜΟ. Θυμίζει τους κοινούς λογαριασμούς Τραπέζης, όπου ο ένας καταθέτει χρήμα άφθονο και ο άλλος ή η άλλη κάνει αβέρτα ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ. Πέραν αυτού δεν διασφαλίζεται το απόρρητο ΤΩΝ τηλεπικοινωνίων ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

(β) Να έχουμε ποιοτικό και διεθνές E-Mail και όχι Ελληνικό μειωμένης χωρητικότητας και Επισφαλούς Λειτουργίας (ΒΛΕΠΕ ΚΑΤΩΤΕΡΩ)

(γ) Να το έχουμε ανοικτό ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ και να το ελέγχουμε κάθε μέρα. Εξ άλλου όλοι μας πλέον έχουμε ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ INTERNET του τύπου ADSL και πληρώνουμε γι αυτό περίπου 40 Euro κάθε μήνα στήν Forthnet AE, στήν HOL AE, η στην ΟΤΕΝΕΤ ΑΕ. Ενα Laptop δεν καίει αρκετό ρεύμα και μπορεί να είναι ΑΝΟΙΚΤΟ όλο το 24ωρο.

(δ) Να σβήνουμε τα παλιά E-Mail ή να τα αρχειοθετούμε όταν τα διαβάζουμε. Ο χώρος ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ πρέπει να είναι καθαρός. Εχω δει Υπολογιστές ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΧΑΟΣ και ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει ποιά είναι τα φρέσκα E-Mail και ποιά είναι τα μπαγιάτικα. Βάλτε τάξη. Εάν θέλετε να κρατάτε μερικά E-mail, ανοίξτε ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ (folders) με τίτλο πχ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ή ΑΡΘΡΑ, κλπ και βάλτε τα μέσα.
(ε) Να δίνουμε το E-Mail μας στόν ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας. Πρός τό παρόν μπορείτε να το δίνετε στόν κ. Χαράλαμπο Γκούβα.

Ποιά είδη E-Mails υπάρχουν: Σήμερα, διεθνώς υπάρχουν 3 ειδών E-Mails:

(α) Τα Εθνικά E-Mails των Παρόχων Ιντερνετ ή ιδιοκτητών εμπορικών Server του κάθε Κράτους. Πχ Γιά την Ελλάδα [email protected] , [email protected], [email protected], [email protected], κλπ Το κάθε μαιλ αρχίζει από το ψευδώνυμο του χρήστη (πχ Mitros) από το σύμβολο @ μετά ακολουθεί ο πάροχος, πχ otenet και μετά ακολουθεί η κατάληξη του κράτους, πχ gr γιά την Ελλάδα. Ενα τέτοιο E-Mail στήν Ολλανδία θα το δούμε ως [email protected]. Αυτά τα Mails είναι ΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ. Δεν δουλεύουν πάντα, δεν εξασφαλίζουν το απόρρητο των συνδυαλέξεων (κάλλιστα ένα τσογλάνι υπάλληλος μπορεί να κλέψει οτιδήποτε και να το πουλήσει πρός εκβιασμόν) ούτε ασφάλεια παράδοσης ή διατήρησης, δεν παρέχουν αρκετό χώρο φύλαξης κλπ. (Inbox is full βλέπω συνέχεια). Γι αυτό ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝΤΑΙ.

(β) Τα ιδιόκτητα E-Mails είναι αυτά που έχουν όσοι διαθέτουν ΔΙΚΗ ΣΟΥΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ και δικό τους Server φύλαξης (Ηosting). Πχ [email protected], ή [email protected]  Ta E-Mail αυτά είναι πιό φερέγγυα, και ασφαλή αλλά έχουν την ανάγκη υποστήριξης από ένα ειδικό Πληροφορικής , άρα ΑΣΚΟΠΟ ΧΡΗΜΑ, και από τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΒΛΑΒΩΝ από καμένο δίσκο, ή κεραυνό, ή πτώσεις της ΔΕΗ ΚΛΠ. Συνεπώς δεν συνιστώνται.

(γ) Τα ΔΙΕΘΝΗ E-Mails είναι η ΑΡΙΣΤΗ λύση! Αυτά είναι λίγα και πασίγνωστα. Κατά σειράν ποιότητας είναι τα εξής: Gmail (της Google), Hotmail ή Live (της Microsoft), το Yahoo (της Yahoo), και το Ρωσσικό Mail.RU γιά τα κράτη που χρησιμοποιούν Κυρριλλικό Αλφάβητο. Υπάρχει επίσης το Κινέζικο Email.Com.CN. Αυτά τα διεθνή Μails έχουν πολλά πλεονεκτήματα: Είναι δωρεάν, έχουν άφθονη χωρητικότητα (μέχρι 1000 φωτογραφίες), έχουν ασφάλεια βλάβης, και λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, όλο το 24ωρο. Υποστηρίζονται από Μηχανήματα δισεκατομυρίων δολαρίων, σε υπόγεια καταφύγια σκυροδέματος, κλιματιζόμενα, και υποστηρίζονται από επιτελείο ΤΟP ειδικών της πληροφορικής. ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ ανεπιφύλακτα.

Πως κινείται ένα E-Mail από το γραφείο του Ορθοπεδικού Χ.Γκούβα στό Γραφείο του καρδιολόγου Γ.Χατζηαθανασίου?

Είναι απίστευτη η διαδρομή που ακολουθεί το Email βάσει του λογισμικού SPTN, @ και IP μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, το πολύ 5 δευτερόλεπτα, εφόσον πρόκειται γιά κείμενο. Οι φωτογραφίες αργούν περισσότερο. Μόλις ο Χ. Γκούβας πατήσει SEND (= Aποστολή) το E-Mail φεύγει από τα καλώδια του Ιατρείου πάει στο ΚΑΦΑΟ και καλωδιακά μέχρι τον ΟΤΕ Πρέβεζας (Οι Ιδιώτες ΔΕΝ έχουμε Οπτικές Ινες στήν Πρέβεζα, έχουν ΜΟΝΟ οι δημόσιες Υπηρεσίες, μπήκαν το 2009). Από τον ΟΤΕ Πρέβεζας περνάει από τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ μηχανήματα του παρόχου εκάστου (Πχ ΗΟL, ή FORTHNET, Ή ΟΤΕΝΕΤ) και μετά μέσω της κεραίας στήν ταράτσα του ΟΤΕ μεταφέρεται στό Κέντρο Αναμετάδοσης ΟΤΕ στά Ακαρνανικά Όρη (κορυφή Περγαντή υψόμετρο 1450m). Από εκεί μεταφέρεται από βουνό σε βουνό στούς επόμενους Ορεινούς Σταθμούς αναμετάδοσης του ΟΤΕ και φτάνει στό ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ του ΟΤΕ. Από εκεί στέλνεται δορυφορικά σε έναν από τους ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ της ΝΑSA ή ΕSA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος). Από το Δορυφόρο αποστέλεται στόν επίγειο στάθμό των ΗΠΑ στήν Καλιφόρνια ή στήν Αριζόνα και από εκεί με πιάτα ή καλωδιακά με Οπτικές ίνες φτάνει στό Κέντρο της Google (ή Yahoo, ή Microsoft) όπου καταλήγει στον Server. Μόλις φτάσει στόν Server της Google το λογισμικό αναγνωρίζει τον Παραλήπτη κ. Χατζηαθανασίου από το Username , τον πάροχο και την κατάληξη gr, και αστραπιαία ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΥ ΟΔΟΎ του στέλνει το κείμενο του E-Mail στό γραφείο του. Είναι απίστευτο αλλά ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ολη αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να τη διαβάσετε, ή να την ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ σε μεγάλη μακέτα, στo γιγαντιαίο Μουσείο ΤΗΕ DEUTSCHES MUSEUM, στό Μόναχο της Γερμανίας.

Και κλείνοντας κάνω και λίγο Χιούμορ. Όλα αυτά μας τα προσφέρουν οι ΚΑΚΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Μή ξεχάσουμε να παρευρεθούμε στήν επόμενη ….Πορεία στο Άκτιο να διώξουμε τα AWACS !!!!