«Η Λανθασμένη ερμηνεία του Νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων»-Χρονογράφημα, Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

Είναι γνωστό ότι όλη η Ελλάδα σχολιάζει τους ιατρούς και τα κακώς κείμενα του κλάδου μας, και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. Εχουν δικαίωμα ως πολίτες. Ετσι και γώ, αν και μη νομικός, ως πολίτης, σήμερα θα σχολιάσω το θέμα του πρόχειρου Νόμου 2472, ΦΕΚ 50, Τεύχος Α, 10 Απρ. 1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Τον Νόμο αυτό υπογράφουν οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αλέξ. Παπαδόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γεώργιος Ρωμαίος, και Δημήτριος Ρέππας.

 

Και πώς μού ήρθε η φαεινή αυτή … έμπνευση? Πρό καιρού έσκασε η είδηση ότι «γνωστός τηλεπαρουσιαστής συνελήφθη για εμπόριο κοκαίνης» και σύντομα το όνομα θάφτηκε πίσω από τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου (βλέπε εικόνα). Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο τραγουδιστής (Μπράβο του) ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, αποκάλυψε ευρέως χθές στο διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες, ότι «ο συλληφθείς ήταν ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ, και μάλιστα λέει (αληθώς ή ψευδώς, δεν γνωρίζουμε) ότι πούλαγε ΚΟΚΑΙΝΗ σε μικρά παιδιά»!!!

 

Ας δούμε τώρα τι λέει αυτός ο περιβόητος Νόμος 2472:

  • Αρθρο 2: (α) Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. ΔΕΝ λογίζονται ως δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων.
  • Αρθρο 2: (β) Ευαίσθητα δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές παποιθήσεις, τη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, και την ερωτική ζωή, καθώς και τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες.

 

Ο νόμος 2472/1997 ψηφίσθηκε κατ εντολήν της ΕΕ, ως συμπλήρωμα της Συνθήκης Schengen περί ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών και εμπορευμάτων εντός της ΕΕ. Αυτή, προέβλεπε σε γενικές αρχές την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων εντός της ΕΕ χωρίς έλεγχο, αλλά σαν ασφαλιστική δικλείδα ήθελε να μπλοκάρει κάποια αδικήματα, εγκληματίες, κλεμένα αυτοκίνητα, λαθρομετανάστες, οφειλέτες δημοσίου, λιποτάκτες στρατιωτικής θητείας, κλπ Ετσι αυτά θα είναι, και είναι καταχωρημένα στο σύστημα SIRENE. Όμως , επειδή η τεχνολογία είναι τίμια πάντα, αλλά οι χρήστες της όχι πάντα, πρόβλεψαν οι Βόρειοι εταίροι μας, κάποια ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ δεδομένα να Μην καταχωρούνται στο SIRENE. Εκεί λοιπόν, στή Συνθήκη Schengen περιγράφεται μιά λίστα όπου ορίζονται τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα, και εντός αυτής εμπεριέχεται μιά ομάδα που αποκαλούνται «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Αυτά, τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», απαγορεύεται να καταχωρούνται στό σύστημα SIRENE των υπολογιστών της Συνθήκης του Schengen και όχι όλα τα προσωπικά δεδομένα. Ειδικότερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι η πολιτική τοποθέτηση, η θρησκεία, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, ο ιδιωτικός βίος, το ιατρικό ιστορικό κλπ. Μή ευαίσθητα δεδομένα είναι το ονοματεπώνυμο, ο τόπος γέννησης, η διεύθυνση, το ύψος, τό βάρος, η εθνικότητα, τα πτυχία, το επάγγελμα, τα περιουσιακά στοιχεία (με εξαιρέσεις), η οικογενειακή κατάσταση, κλπ. Κατ επέκταση ο νόμος 2472, πέραν της Συνθήκης Schengen ορίζει ότι απαγορεύεται να διατηρούνται άνευ αδείας μητρώα – αρχεία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Δυστυχώς με το πέρας του χρόνου υπήρξε εκ λανθασμένης ερμηνείας, καταστρατήγηση του Νόμου (λόγω ασάφειας και πρόχειρης διατύπωσης) πρός αμφότερες τις κατευθύνσεις. Ειδικότερα άς δούμε μερικά παραδείγματα λανθασμένης εφαρμογής του νόμου 2472/1997 , ο οποίος χρειάζεται επαναδιωτύπωση με σαφήνεια και διορθώσεις:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: «Συνελήφθη επ αυτοφόρω, στην Πρέβεζα, ΗΜΕΔΑΠΟΣ, 33 ετών γιατί κατείχε ποσότητα ναρκωτικών 250 γραμμάρια (άρα έμπορος) και επειδή καλλιεργούσε Χασίς σε δημόσια έκταση απέναντι από το Ξενοδοχείο Margarona Royal. Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα». Και γιατί παρακαλώ κρύβουμε το όνομα?  Αφού είναι βέβαιο το αδίκημα. Συνελήφθη επ αυτοφώρω. Αυτός, θα λαδώσει το σύστημα και σε 3 μήνες θα κυκλοφορεί πάλι ελεύθερος ως δήθεν χρήστης (ήδη κυκλοφορεί!!!). Και πώς κύριοι της Ασφάλειας θα προφυλαχθώ εγώ στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και θα προφυλάξω τα παιδιά μου, αν δεν γνωρίζω το όνομά του? Αααααα, λέει, ο Νόμος 2472!!! Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί αποκαλύφθηκαν εν ριπή οφθαλμού τα ονόματα όλων των Μελών της 17 Νοέμβρη?. Εκεί δεν ίσχυαν τα προσωπικά δεδομένα?

 

ΑΛΛΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό έγινε σήμερα ώρα 14.00 στην περιοχή Αρχάγγελου Πρέβεζας. Εφονεύθη ΗΜΕΔΑΠΟΣ φαρμακοποιός. Προανάκριση διενεργεί η Τροχαία Πρέβεζας». Και γιατί κύριοι αποκρύπτεται το όνομα του Νεκρού? (Ηταν φαρμακοποιός του Καναλίου). Μήπως παρεξηγηθεί ο νεκρός στις …Πύλες του Άδη? Και πώς θα ξέρω εγώ ποιός σκοτώθηκε να πάω στην κηδεία του? Ααααα λέει, είναι ο Νόμος 2472/1997. Και από πότε κύριοι αστυνομικοί ο τραγικός θάνατος συνανθρώπου μας είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο? Τότε γιατί κολλάμε τα κηδειόσημα και το ανακοινώνουμε σστίς εφημερίδες; Να απαγορευθούν και αυτά; Ακούσατε ποτέ νεκρό να λέει «ΜΗΝ ανακοινώσετε παρακαλώ το θάνατό μου»? Και παρακαλώ όταν πέθανε ο Θανάσης Βέγγος γιατί ανακοινώθηκε αμέσως το όνομά του και δεν εδιώχθη κανείς? Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

 

ΑΛΛΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, ζήτησε από τα μέλη του να διακόψουν την σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, γιατί δεν πληρώνει, αλλά δυστυχώς μόνο 25 άτομα από τα 80, υπέγραψαν. Η λίστα των μη εχόντων υπογράψει δεν είναι ανακοινώσιμη γιατί εμπίπτει στην προστασία προσωπικών δεδομένων» (Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, 2010, 2011). Μάλιστα. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, κύριε ΤΟΤΕ Πρέδρε, η σύμβαση με τον ΟΠΑΔ από πότε είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο? Που το λέει ο νόμος? Αφού η λίστα συμβασιούχων Ιατρών πλέον είναι αναρτημένη στό διαδίκτυο στήν Ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, από όπου μπορείς να κλείνεις και ραντεβού!!!

 

ΑΛΛΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το έτος 2012 η Εισαγγελία Αθηνών έδωσε στή δημοσιότητα φωτογραφίες παράνομων αδήλωτων ιεροδούλων (=ελεύθερες πουτάνες) οι οποίες ενώ ήταν εν γνώσει τους ότι είναι οροθετικές στό ΑIDS συνέχιζαν να εξασκούν επάγγελμα, βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο. Φαινομενικώς η Εισαγγελία παραβίασε το Νόμο (Η υγεία είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο). Ομως, πάλιν φαινομενικώς «πολύ σωστά έκανε» γιατί το AIDS είναι λοιμώδες μεταδοτικό με το σέξ νόσημα και προέχει η υγεία του κοινωνικού συνόλου. Εδώ έχουμε εξαίρεση του άρθρου 2 του νόμου 2472, καθόσον στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ δόλου (εν γνώσει) και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ. Ομως άμεσα χρειάζεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου του νόμου ώστε να μήν φαίνεται ότι «είναι γραμμένος στό πόδι». Πέραν αυτού, εκτιμώότι η δημοσίευση των φωτογραφιών είναι μάλλον άσκοπη και άχρηστη, πρώτον γιατί ξεχνιούνται. Δεύτερον η ιερόδουλος μπορεί να αλλάξει χρώμα μαλλιών και μακιγιάζ και να μήν τη θυμάσαι. Αυτό που χρειάζεται είναι κάρτα υγείας με πρόσφατη σφραγίδα υγειονομικού ελέγχου,και πάλι δεν είσαι σίγουρος («παράθυρο» μετάδοσης AIDS).

 

ΑΛΛΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: “Συνελήφθη και παραπέμφθηκε στό αυτόφωτο ο δημοσιογράφος Νίκος Βαξεβάνης, γιατί δημοσίευσε τη λίστα καταθετών εξωτερικού (λίστα Λαγκάρντ) παραβιάζοντας τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Η σύλληψη έγινε στό σπίτι του παρουσία κάμερας”. Και γιατί εδώ δημοσιεύεται το όνομα του δημοσιογράφου? Καταδικάσθηκε τελεσίδικα μήπως; (Τελικά ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΠΑΜΨΗΦΕΙ). Και πού παρακαλώ το λέει ο νόμος ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο? Εάν κύριε τα χρήματα που κατέθεσες στό εξωτερικό είναι ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝΤΑ δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. ΕΑΝ ΟΧΙ, τότε άς πρόσεχες. Ο δημοσιογράφος Τράγκας ο οποίος φέρεται τή λίστα Λαγκάρντ, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του γιά την προστασία προσωπικών δεδομένων, και κάνει χιούμορ δηλώνοντας ότι “μικρός είχε βλεννόροια και έγινε καλά με αντιβιοτικά”, ειρωνευόμενος έτσι ότι δεν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Ομως τον “έστειλε αδιάβαστο” ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας “Αντιμνημονιακή πολιτική και λεφτά στό εξωτερικό δεν συμβιβάζονται” γιατί “άν βγούμε από το ευρώ ο καταθέτης εξωτερικού θα ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ”!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τελικά ποιά δεδομένα πρέπει να προστατεύονται και ποιά όχι;

Απάντηση: Πρέπει να προστατεύονται ΜΟΝΟ τα ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που δεν βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο, και ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ. Αυτά είναι:

(α) Αυτά που αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση (μαύρος, γύφτος, ασιάτης),

(β) Τα πολιτικά φρονήματα,

(γ) Τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές παποιθήσεις (άθεος, χριστιανός, εβραίος, κλπ)

(δ) Την υγεία (πχ Επιληψία, Καρκίνος, κλπ), εκτός από μεταδοτικά νοσήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο (AIDS, Κλπ)

(ε) Την ιδιωτική ερωτική ζωή (εξωγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλία, κλπ). Εξαιρούνται φυσικά οι διαστροφέςαντικείμενο ποινικολογίας όπως βιαστές, αιμομίκτες, παιδεραστές, κτηνοβάτες, κλπ

(στ) Υπόδικοι που δεν έχει αποδειχθεί το αδίκημα και υπάρχει περίπτωση να αθωωθούν.

 

TIΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

 

Βέβαια ο υπόδικος ή ο φυγόδικος είναι καταγεγραμμένος στο λογισμικό SIRENE, αλλά δεν δημοσιοποιείται στά ΜΜΕ!!!  Και φυσικά, ουδέποτε η ΕΟΚ είπε να απαγορεύεται η καταγραφή των Νόμιμων Μελών του Σωματείου «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», γιατί αποτελεί Νόμιμη δραστηριότητα, και συνεπώς γιατί να κρυφτεί και να προστατευθεί? Ούτε γράφει γιά προστασία καταθέσεων στην Ελβετία. Αυτά γράφει η Συμφωνία του Schengen.

 

Ερώτηση: Γιατί ο νόμος περιλαμβάνει -κακώς- ερμηνευόμενος περισσότερα δεδομένα? Και γιατί ερμηνεύεται κατά το δοκούν?

  • Απάντηση: Απλά για να συγκαλύπτονται ανομίες ΕΠΩΝΥΜΩΝ ή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ενώ όποτε γουστάρουν, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Πχ «Συνελήφθη ο μόδιστρος κ. ΚΟΥΝΙΣΤΟΣ, διότι χρωστάει ΦΠΑ στο Δημόσιο 1.500.000 Euro”. H το άλλο «ΑΠΕΒΙΩΣΕ ο ηθοποιός ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ. Η κηδεία αύριο». Μα, και ο ΗΜΕΔΑΠΟΣ φαρμακοποιός στο Κανάλι απεβίωσε. Εκεί γιατί με ανακοίνωση της Αστυνομίας Πρέβεζας απαγορεύεται η δημοσίευση του ονόματος???

 

Μέχρι να αλλαχθεί ο Νόμος 2472, ως νομοταγής πολίτης με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, δηλώνω ότι δεν τον αναγνωρίζω, τον θεωρώ παράλογο και ατονήσαντα και ερμηνευόμενο κατά το δοκούν και τονίζω ότι ΚΑΘΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ που δεν ανήκει στα ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, θα το δημοσιεύω στο Διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας την νομική ευθύνη αλλά και τον φόβο μήπως έχω το τέλος του δημοσιογράφου Γκιόλια. Η κοινωνία δεν μπορεί να αποκρύπτει τα αυτονοητα ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΌΤΕΡΟ δεν ΜΠΟΡΕΊ να αποκρύπτει τις ανομίες των σκουληκιών της. Με την ευκαιρία ΔΗΛΩΝΩ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ γιά την ανδρεία του να δημοσιεύσει τη λίστα Laggard που τα λαμόγια Πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέκρυπταν επιμελώς-