Η Νίκαια μετά το μακελειό -Δάκρυα, τρόμος, αλλά η ζωή συνεχίζεται

Τουρίστες και ντόπιοι δεν κοιμήθηκαν στη Νίκαια, μετά το δράμα που χτύπησε την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έγινε και γιατί.

Η παραλιακή Promenade des Anglais έχει κλείσει, εκεί που ο τρομοκράτης με το φορτηγό έσπειρε τον θάνατο και τον τρόμο, την ώρα που τελείωνε η γιορτή με τα βεγγαλικά της 14ης Ιουλίου. Οπλισμένοι αστυνομικοί έχουν κατακλύσει την πόλη. Το πρωί της Παρασκευής η Νίκαια δείχνει ήρεμη και σιωπηλή, ενώ ο ήλιος κρύβεται συχνά πίσω από τα σύννεφα. Οι τεράστιοι φοίνικες στην παραλιακή μοιάζουν με σιωπηλούς μάρτυρες στο μεγαλύτερο μακελειό που γνώρισε η πόλη.
Μπροστά στο χλιδάτο και ιστορικό ξενοδοχείο Negresco πάνοπλοι αστυνομικοί και φύλακες δεν αφήνουν κανέναν να περάσει. Ο ρεσεψιονίστας του ξενοδοχείου αφηγείται στην Le Figaro:
«Από όσα ξέρουμε, το τρελό φορτηγό μπόρεσε να μπει στην παραλιακή από το νοσοκομείο Lenval, εκεί κάτω δεξιά. Μετά όρμησε στην παραλιακή και σάρωνε όλο τον κόσμο στο πέρασμά του επί 2 χιλιόμετρα. Εγινε πανικός! Κάποιοι βοηθούσαν τους τραυματίες αλλά οι περισσότεροι έτρεχαν πανικόβλητοι. Στο ξενοδοχείο Negresco ανοίξαμε την πόρτα σε 150-200 άτομα που ήρθαν για να κρυφτούν. Εμειναν εδώ πολλές ώρες και έφυγαν σιγά σιγά, απολύτως σοκαρισμένοι».
Η 50χρονη Κάτια αφηγείται την δική της εμπειρία:
«Μένω εδώ κοντά στην παλιά Νίκαια. Είχα μείνει σπίτι μου, αλλά ο γιός μου Γκρεγκ και η φίλη του ήταν σε ένα πάρτι στην παραλία Beauregard. Ξαφνικά είδαν να καταφθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι, πανικόβλητοι και έτρεχαν να κρυφτούν στο πάρκιν Coversy. Εγώ πήγα να ψάξω τα παιδιά στις 3 η ώρα το πρωί, όταν είχε επέλθει ηρεμία. Τι συγκίνηση!»
Η Κάτια πιστεύει ότι η επίθεση δεν ήταν έκπληξη. «Οι αρχές το ήξεραν από καιρό ότι θα συμβεί. Πώς μπόρεσε ένα φορτηγό να περάσει και να κάνει τέτοιο μακελειό, είναι απίστευτο! Ξέρετε, εδώ στη Νίκαια λένε ότι οι τζιχαντιστές προπονούνται στους λόφους της πόλης!»

Ως το πρωί της Παρασκευής, η Promenade des Anglais ήταν γεμάτη πτώματα:
Στην οδό Rue de France, στην εμπορική αρτηρία που είναι παράλληλη της παραλιακής, τα πρώτα μαγαζιά ανοίγουν δειλά τις πόρτες τους. Σε ένα καφέ που ανήκει σε Τυνήσιο, Daar Djerba, ο ιδιοκτήτης δεν λέει να συνέλθει.
«Είμαι γαλλο-τυνήσιος όπως και ο τρομοκράτης, όπως λένε. Δενμπόρεσε να κλείσω μάτι τη νύχτα. Γύρισα σπίτι μου λίγο πριν ξεκινήσει το μακελειό, αλλά η κόρη μου Σάρα, 16 ετών, έμεινε να χορέψει στην παραλιακή με μια φίλη της, μπροστά στο ξενοδοχείο Méridien. Ξαφνικά είδα ανθρώπους να τρέχουν, να προσπαθούν να ξεφύγουν από την παραλία, σε πανικό. Με έπιασε τρόμος και γύρισα στην Promenade des Anglais. Σε δύο λεπτά το σημείο είχε αδειάσει από κόσμο, είχαν μείνει μόνο τα πτώματα, οι τραυματίες, οι αστυνομικοί. Ολοι ούρλιαζαν. Το μόνο που με απασχολούσε εμένα ήταν να βρω την κόρη μου. Πέρασα πάνω από τα πτώματα και τους τραυματίες. Το ομολογώ: είχα μια εγωιστική συμπεριφορά, αλλά ήθελα την κόρη μου. Η Σάρα κατόρθωσε να μου τηλεφωνήσει μετά από 30 λεπτά, το δίκτυο είχε μπλοκάρει. Με καθησύχασε. Μου είπε ότι ένας αστυνομικός ανέβηκε στη σκηνή όπου χόρευαν και τους έδωσε εντολή να τρέξουν ήρεμα. Μου είπε ότι ιδιοκτήτες σπιτιών εκεί γύρω αρνήθηκαν να τους ανοίξουν την πόρτα. Μπορώ να τους καταλάβω από μια μεριά, αλλά, τι ήταν, κορίτσια 16 ετών!»
Ο αδελφός του τυνήσιου ιδιοκτήτη δείχνει ένα βίντεο από την προηγούμενη νύχτα: φαίνονται διαμελισμένα σώματα, τα θύματα του τρελού φορτηγού.
«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη Νίκαια. Πάντα νιώθαμε εδώ σε ασφάλεια. Εγώ δεν είδα χθες το βράδυ και πολλούς αστυνομικούς, πριν την επίθεση».

Μερικά λουλούδια αφήνουν περαστικοί στην Promenade des Anglais, στην τραγική παραλιακή:

Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται, οι τουρίστες κατεβαίνουν στην παραλία -Πρωί Παρασκευής, 15 Ιουλίου: