Η Πινακίδα, το Καπέσοβο και το μακρύ χέρι

Γράφει η Ζωή Καλύβα

Γιάννενα μου Καληνύχτα.
Τι κάνεις τώρα με την καραντίνα Νο 2; Ελπίζω να μην κοιμάσαι όλη την ώρα! Ελπίζω να μην μελαγχολείς! Βασικά ελπίζω, να είσαι S.O.S. έτοιμη πόλη, και να προσπαθείς, ΝΑΙ να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο για τους πολίτες σου, που σε αγαπάνε και σε στηρίζουνε!
Σήμερα δεν θα σου μιλήσω για τα σκουπίδια, δεν θα σου μιλήσω για τις λάμπες και τον φωτισμό, δεν θα μιλήσω για τους δρόμους και τα φρεάτια (να προλάβεις να τα καθαρίσεις πριν τις βροχές), αλλά για τις πινακίδες.
Ναι θα σου πω για πινακίδες και για ανθρώπους που έχουν μακρύ, πολύ μακρύ χέρι και το απλώνουν σε ξένη περιουσία και μάλιστα κρατική! Κρίμα που δεν υπάρχουν κάμερες σε κάποια σημεία και να τα καταγράφουν όλα αυτά τα περιστατικά. Όχι για την φυλακή, αλλά για την επιστροφή και την πληρωμή τους, γιατί τελικά, όταν πληρώνεις κάτι, το σέβεσαι και δεν το καταστρέφεις. Αλλά ας μην γίνομαι πάλι γκρινιάρα!
Λοιπόν Γιάννενά μου, μια φορά στο Καπέσοβο, που ανήκει στον Δήμο Ζαγορίου, υπήρχαν πινακίδες, του χωριού, της διαδρομής και η πινακίδα διέλευσης οικόσιτων ζώων κοντά σε μια μονάδα ζώων. Ξέρεις πόσο σημαντικές είναι οι πινακίδες και ευτυχώς που υπάρχουν για να μας βοηθάνε να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την διέλευσή μας.
Έτσι που λες, μια μέρα κάποιο μακρύ χέρι Γιάννενά μου, ξήλωσε το πάνω μέρος της και άφησε το «παλούκι», μάλλον πιο επιστημονικά, τον στύλο.
Και το μακρύ χέρι που την πήρε, τι την έκανε; Πραγματικά αναρωτιέμαι. Γιατί να καταστρέψει μια πινακίδα, βοηθητική για τόσο κόσμο; Για τους ανθρώπους της περιοχής και τους επισκέπτες που χρησιμοποιούνε τις πινακίδες για οδηγούς. Δεν θα ευχηθούμε να του «κοπεί», αλλά ας ευχηθούμε να την επιστρέψει. Λέμε τώρα!
Και εσύ Γιάννενά μου, τι θα κάνεις; Μην γελάς; Δεν είναι αστείο. Η σήμανση είναι σοβαρό θέμα, μέχρι και τα παιδιά του δημοτικού το ξέρουν. Και δεν είναι μόνο ότι μπορεί να τις κλέβουν αλλά και ότι τις «ταλαιπωρούν», με αυτοκόλλητα και σπρέι. Αυτή η εικόνα σου αρέσει;
Σήμερα είναι μια πινακίδα, αύριο είναι μια λάμπα, μεθαύριο ένας κάδος κτλ
Για όλα και με όλα αξίζει να ασχοληθείς Γιάννενά μου. Δεν έχει σημασία, πόλη, χωριό, μεγάλος δρόμος, μικρός δρόμος, παντού ζούνε άνθρωποι. Ψυχές και μάτια που αγαπάνε την πόλη τους και το χωριό τους. Μην εγκαταλείπεις κανέναν, πολίτη ή επαγγελματία. Όταν τους χρειάστηκες ήταν δίπλα σου. Τώρα πρέπει να είσαι δίπλα τους.
Και δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Από τη στιγμή που για κάποιον είναι πρόβλημα, θα πρέπει να λυθεί. Και θα λυθεί.
Με λες ρομαντική και ουτοπιστική τώρα, αλλά εγώ πιστεύω σε εσένα και είναι αυτονόητο αυτό που ζητάω. Πάντα πίστευα και πάντα θα πιστεύω. Κοίτα μπροστά και δώσε λύσεις.
Δεν ξέρω πως, εσύ θα το βρεις, Γιάννενα είσαι αφού..