Θεραπευτική διατροφή: Η σημασία της εξατομίκευσης και τα οφέλη στην υγεία

«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο Ιπποκράτης.

Μια πρώτη ανάγνωση μας κάνει να σκεφθούμε ότι ναι, είμαστε αυτά που τρώμε. Και ότι αν η καθημερινή μας διατροφή δεν είναι υγιεινή, είναι λογικό να νοσούμε. Μια βαθύτερη ανάλυση μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι η εξατομίκευση ενός πλάνου διατροφής, όχι μόνο μπορεί να καταπολεμήσει τη χρονιότητα μιας νόσου, αλλά και να επαναφέρει την πολυπόθητη ισορροπία στον οργανισμό και να μας κάνει να… «πετάμε»!

Σε αυτό το πλαίσιο καταλυτικός είναι ο ρόλος της λεγόμενης θεραπευτικής διατροφής, «ασπίδα» ενάντια στην παχυσαρκία και σε πλείστα όσα νοσήματα, μεταβολικά, αυτοάνοσα, νευροεκφυλιστικά, όπως μας εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

bigstock Healthy Eating Ingredients Fr 283896673

Όπως επισημαίνει η ειδικός, μια πλούσια διατροφή δυτικού τύπου δεν είναι απαραίτητα η ιδανική για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βιταμίνες, σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία.

Η καθημερινή διατροφή δυτικού τύπου είναι πλούσια σε αλάτι, σε κορεσμένα λιπαρά, σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σε ζάχαρη, που αν και «κρυμμένα» πολλές φορές, επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τον αρρωσταίνουν.

Επιπλέον τα επεξεργασμένα κρέατα δε λείπουν από το τραπέζι μας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Αντιμετώπιση
Η λύση, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, που εδώ και χρόνια μελετούν το φαινόμενο και βασίζονται σε δεδομένα από επιστημονικές μελέτες, είναι να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τη σωστή θεραπεία, προσλαμβάνοντας καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο- θρεπτικά συστατικά, ώστε να εξισορροπηθεί η βιοχημεία του σώματος.

Με άλλα λόγια να προσλάβει ο οργανισμός τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, προκειμένου να αρχίσει ναι καίει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και να διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα, τονίζει η Δρ. Κοΐνη.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, απαραίτητες είναι εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, που θα προτείνει ειδικός ιατρός. Αυτές θα δείξουν πού, ακριβώς, εντοπίζεται το πρόβλημα.

Η σημασία των εξετάσεων
Εξειδικευμένες και ακριβείς εξετάσεις μοριακού και γενετικού επιπέδου, καθώς και η ικανότητα μετάφρασης του γονιδιώματος, μας επιτρέπουν να βλέπουμε μέσα στα κύτταρα.

Οι εξετάσεις αυτές αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση του οργανισμού τη δεδομένη στιγμή. Εντοπίζουν ανεπάρκειες βιταμινών, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ενζύμων και πρωτεϊνών. Επιπλέον αποκαλύπτουν «κρυφές φλεγμονές», που δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις.
Onmed.gr