Ισχυροί μετασεισμοί στη Λάρισα μετά τα 6 Ρίχτερ -Κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησίες, ζημιές σε σχολεία

Φωτογραφία: larissanet.gr

Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας όπου σήμερα στις 12:16 το μεσημέρι «χτύπησε» ο σεισμός των 6 Ρίχτερ.

Ο τελευταίος μετασεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5 ρίχτερ 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος πάλι 10 χιλιόμετρα.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Όπως ενημερώνουν οι σεισμολόγοι αναμένονται και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί.
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ

Την ίδια ώρα, με πολλή προσοχή μελετούν οι σεισμολόγοι την ακολουθία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι γνωστή για τη δραστηριότητά της και η δόνηση των 6 Ρίχτερ δεν προκάλεσε έκπληξη. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές πόλεις, όπως τα Τρίκαλα και η Κοζάνη. Παρά ταύτα, ήταν αρκετός για να προκληθούν φθορές και κατολισθήσεις, καθώς και καταρρεύσεις κτισμάτων -σε μια από τις περιπτώσεις εγκλωβίστηκε ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε ασφαλής. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι ζημιές στο Μεσοχώρι.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού κατέρρευσε τοιχοποιία σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το σχολείο δεν λειτουργούσε και δεν υπήρχαν μέσα μαθητές.
Τι «βλέπει» το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υποστήριξε σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ΕΡΤ ότι «ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη ακτίνα. Είχαμε τηλεφωνήματα από Πρέβεζα, Κιάτο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη περιοχές. Πέρα από την ανησυχία προκάλεσε και βλάβες λόγω εγγύτητας στα αστικά κέντρα της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων».

Ο κ. Καραστάθης είπε ότι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι «ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου» και πως μετά τη μεγάλη δόνηση των 6 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Παρότι, όπως είπε, η ακολουθία δείχνει να είναι φυσιολογική για τις πρώτες ώρες «φυσικά θέλει παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για την ώρα».
Σεισμός

Τα στοιχεία για το δυναμικό των συγκεκριμένων περιοχών, εξήγησε, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει δώσει κατά πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. «Ομως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η επικινδυνότητα που έχει ένας μετασεισμός, όταν μιλάμε για σεισμό αυτής της κλίμακας. Οι μετασεισμοί έχουν μέγεθος αρκετό να προκαλέσουν ανησυχία και κάποιοι από αυτούς και βλάβες. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν αν έχουν πληγεί οι κατασκευές τους, θα έρθουν και μηχανικοί να κάνουν αυτοψίες» τόνισε καταλήγοντας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ishyroi-metaseismoi-sti-larisa-meta-ta-6-rihter