Ιωάννινα: Αναβάθμιση και της πυρασφάλειας για το αεροδρόμιο

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Διεθνούς Αερολιμένα Ιωαννίνων προστέθηκε πρόσφατα και ένα δεύτερο πυροσβεστικό όχημα.

Ο Αερολιμένας εδώ και χρόνια διέθετε μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 6 τόνων, κατατάσσοντάς τον στην κατηγορία πυρασφάλειας 5, γεγονός που αντιστοιχεί στο μέγεθος ατράκτου των αεροσκαφών που μπορούν να προσγειωθούν.Μέχρι πρότινος, όταν παρουσιαζόταν αντίστοιχη ανάγκη, το αεροδρόμιο δανειζόταν ένα όχημα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Λεωφόρου Γράμμου, το οποίο παρευρισκόταν εκεί μέχρι το αεροσκάφος να αναχωρήσει. Η λύση αυτή ήταν προσωρινή, καθώς κατά τη θερινή περίοδο δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η περιστασιακή παροχή οχήματος από την ΠΥ, καθώς μειωνόταν το δυναμικό της.

Η πρόσφατη αναβάθμισή του σε κατηγορία 6 με ένα δεύτερο, εγκατεστημένο πλέον στο αεροδρόμιο όχημα, αποτελεί καίρια και μόνιμη λύση σε ένα λεπτό θέμα, που όμως είχε αντίκτυπο στο ενδιαφέρον πολλών αεροπορικών εταιριών.

Πλέον, προβλέπεται η άφιξη επιβατικών αεροσκαφών μεγαλύτερης ατράκτου, όπως για παράδειγμα του Boeing 737-800 και τα Airbus 320 & 321, αεροπλάνων που αποτελούν την επικορωνίδα των αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη και στελεχώνουν τους στόλους μεγάλων αεροπορικών αλλά και εταιρειών charter (πχ Apollo,Aegean,DAT,SAS,Ryanair,TUI,ThomasCook,Transavia,Condor κτλ).

Η αναβάθμιση της κατηγορίας πυρασφάλειας έχει ήδη δημοσιευθεί σε σχετικό NOTAM και αποτελεί μία ακόμη κερδισμένη μάχη στις προσπάθειες της ΥΠΑ,της Περιφέρειας Ηπείρου,της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και του αερολιμένα, για την ανάπτυξη του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, η οποία τον κατατάσσει πλέον στη λίστα πυρασφάλειας αεροδρομίων, με πυκνή αεροπορική κίνηση.