Ιωάννινα: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν στις 6 Νοεμβρίου και συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του 2022.
Ο Πρώτος Κύκλος του Αφιερώματος περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Τα διαλεχτά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής». Η Δέσποινα Στεφανίδου, παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας θα μας ταξιδέψει με τη φωνή της σε αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. Μια επιλογή από τραγούδια που μαζί τους μεγαλώσαμε, μαζί τους μοιραστήκαμε στιγμές από τη ζωή μας.
Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», στην καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα παρουσιαστεί η «Κατάσταση Πολιορκίας» σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη. Συμμετέχει Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Ερμηνεύουν η Μπέττυ Χαρλαύτη κι ο Κώστας Θωμαΐδης. Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Χλίτσιος.
Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων παρουσιάζει την «Όμορφη πόλη …φωνές μουσικές». Μια επιλογή έργων του συνθέτη, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει.
Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» θα ερμηνευτούν τα έργα «Επιφάνια» και «Μυθιστόρημα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Romancero Gitano» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Σολίστ η Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι και μαζί της η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο και ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά. Ο Ελευθέριος Καραγιάννης έχει επιμεληθεί και την ενορχήστρωση.
Ο Πρώτος Κύκλος του Αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη ολοκληρώνεται την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 21:00, όπου θα παρουσιαστούν «Τα Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
Συμμετέχουν η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο, ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο – σαξόφωνο και ενορχήστρωση και ο Αχιλλέας Φρέστας στο τραγούδι. Αποσπάσματα από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη θα διαβάσουν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, και η Μαρία Στρατσάνη.