Ιωάννινα: Αύριο “Μουσική από τον Κινηματογράφο και οχι μόνο”

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, 20:00
Mουσική από τον κινηματογράφο και όχι μόνο…
Γιώργος Σαλβάνος, πιάνο
Δημήτρης Παπαγγελίδης, κλασική κιθάρα
Μαριλίζα Παπαδούρη, τσέλο
Βιβή Γκέκα, μαντολίνο
Guest star o Βασίλης Γισδάκης

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με τίτλο: «Mουσική από τον κινηματογράφο και όχι μόνο…». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), η Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), ο Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα) και ο Γιώργος Σαλβάνος (πιάνο) θα μοιραστούν μαζί μας γνωστά τραγούδια από τον ελληνικό σινεμά με κέφι, χιούμορ, νοσταλγία και πολλές εκπλήξεις. Μαζί τους ο τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης, ένας από τους τελευταίους συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Γιώργος Σαλβάνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Από το 1974 συνεργάζεται με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές (Θεοδωράκη, Σπανό, Γλέζο, Κωχ, Φαραντούρη, Νταλάρα, Μητσιά, Παππά, Βιολάρη, Χωματά, Αστεριάδη κ.ά.).

Η Μαριλίζα Παπαδούρη γεννήθηκε στη Λεμεσό. Μελετά βιολοντσέλο στο Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού και συνεχίζει στην Αθήνα και στη Βουδαπέστη. Το 1988 επελέγη ως ιδρυτικό και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Συνεργάζεται με τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Μίκη Θεοδωράκη, Νότη Μαυρουδή, Ηλία Ανδριόπουλο, Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, Νίκο Κυπουργό, Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά.

H Βιβή Γκέκα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεωρητικά, μονωδία, πιάνο και μαντολίνο. Μελέτησε βιολοντσέλο και κλασική κιθάρα και πήρε πτυχίο ωδικής και αρμονίας. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές ( Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Καρακατσάνης, Λάγιος, Ξυδάκης, Κουρουπός, Μαυρουδής, Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Περίδης, Α. Καγιαλόγλου κ.ά. Επίσης συνεργάζεται με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της Δημοτικής Αθηναϊκής Μαντολινάτας. Ασχολείται με τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό, δίνοντας παραστάσεις σε με το συγκρότημα Trio Solvista.

O Δημήτρης Παπαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συνεργάστηκε με πολλούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον Μ. Θεοδωράκη από το 1977. Είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1991 και έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε έργα Vivaldi, Piazzola κ.ά.

Ο Βασίλης Γισδάκης σπούδασε κλασική κιθάρα και θεωρητικά και παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι που τον πρωτοπαρουσιάζει στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο Παλλάς τον ίδιο χρόνο, τραγουδώντας τρία ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια. Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη και τις συναυλίες του «Σείριου». Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Καμεράτα και την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.