Ιωάννινα: Δείτε το πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού,  κ. Νίκο Γκόλα, και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Κων/νο Γκόγκο.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, ο κ. Γκόγκος είπε μεταξύ άλλων:

«Καρναβάλι ;  Στα Γιάννενα !

Αυτό είναι το σύνθημα που δώσαμε φέτος για τις εκδηλώσεις μας, αλλά και για όλη την προδιάθεση και προετοιμασία της πόλης μας για την περίοδο αυτή.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα δώσει μια νότα χαράς και γιορτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

Θέλουμε οι εκδηλώσεις μας να αντανακλούν και να προάγουν τα αυθεντικά Ηπειρώτικά έθιμα της Αποκριάς, συνδυασμένα με μουσικές και άλλες επιλογές, για όλους.

Στο πρόγραμμά μας πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ασφαλώς οι παραδοσιακές Τζαμάλες, το Καρναβάλι του Κατσικά, τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια, αλλά και εκδηλώσεις για τη νεολαία, στο κέντρο της πόλης.

Το Πνευματικό Κέντρο και ο Δήμος φιλοδοξούν να δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο Καρναβάλι του 2018, τόσο για τους πολίτες του Δήμου μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και συμπλήρωσε:

«Όπως γνωρίζατε στον αρχικό μας σχεδιασμό υπήρξε ένα ευρύτερο πλάνο που θα περιελάμβανε άνοιγμα των εκδηλώσεων τόσο χρονικά, όσο και θεματικά. Όμως η χρονική εγγύτητα και μικρή διάρκεια του φετινού Καρναβαλιού, δεν θα επέτρεπαν να παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου που διέπει τις εκδηλώσεις μας.

Προτιμήσαμε λοιπόν να μεταφέρουμε τον σχεδιασμό αυτόν για την επόμενη χρονιά και να εμπλουτίσουμε τις φετινές εκδηλώσεις μας

Οι εκδηλώσεις  ξεκίνησαν ήδη την Τσικνοπέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στις εκδηλώσεις μας και σας ευχόμαστε  «Καλό Καρναβάλι!» κατέληξε ο κ. Γκόγκος

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, κ. Νίκος Γκόλας, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πνεύμα που διέπει τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής τόσο για τις Αποκριές, όσο και για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκόλας ανέφερε:

«Συνηθίζουμε να λέμε ότι, οι Αποκριές είναι (μία ακόμη) γιορτή για τα παιδιά. Κακά τα ψέματα. Ποιος δε θέλει να ζήσει για λίγο στον κόσμο της φαντασίας. Να ξεφύγει μερικές ώρες από τη δύσκολη καθημερινότητα. Να χαρεί, να ξεχαστεί στον όμορφο κόσμο των παιδιών.

Η ατμόσφαιρα που θέλουμε, λοιπόν, να διαμορφώσουμε, έχει χώρο για όλους. Για όλες τις ηλικίες. Για μικρούς και μεγάλους.

Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και το Ηπειρώτικο ηχόχρωμα που θα έχουν αυτές, σας μίλησε ήδη ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως κεντρική ιδέα, ως κεντρικό μήνυμα, είναι, ότι τα Γιάννενα έχουν εξασφαλίσει το αναγκαίο υπόβαθρο, για να προσφέρουν, όχι μόνο ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, αλλά κι ένα πολύ ελκυστικό, υψηλών απαιτήσεων πολιτιστικό προϊόν.

Και δεν θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς, αφού η θέση της πόλης μας και γενικότερα του προορισμού «Ioannina», έχει αναβαθμιστεί πλέον και στο διεθνή τουριστικό χάρτη. Η περιοχή μας έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια ένα αξιοθαύμαστο μερίδιο στην εγχώρια τουριστική αγορά και «ανοίγει τα φτερά της» για να κερδίσει, με αξιώσεις, το ρόλο που της αξίζει δικαιωματικά εκτός των εθ8νικών συνόρων.

Η παρούσα δημοτική Αρχή, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έσπευσε να θωρακίσει την προσπάθεια που είχε γίνει έως τότε και, χωρίς καθυστέρηση, με ανοιχτό πνεύμα συνεργασιών, ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση στην αρχή και την ενίσχυση στη συνέχεια της τουριστικής ανάπτυξης στην πόλη. Για την ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμό της τοπικής οικονομίας, σε πλήρη συνάφεια με την προστασία της πολυπολιτισμικής παράδοσης και την κοινωνική πρόοδο.

Χωρίς αυτό που θα πω να θεωρηθεί ως αστήρικτο καύχημα, ως μία κουβέντα του αέρα, τα Γιάννενα βρίσκονται σήμερα σε τέτοιο επίπεδο που, με τις κατάλληλες ενέργειες και δράσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια όρους αυτόνομης, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Μπορούμε και πρέπει, να δημιουργήσουμε μία δυναμική ώθηση, που θα αφήνει στον τόπο μας ένα σταθερά αναπαραγόμενο εισόδημα και θα εγγυάται καλύτερες συνθήκες κοινωνικής ευημερίας. Στο χέρι μας είναι, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να το στηρίξουμε όλοι. Ή έστω, τουλάχιστον οι περισσότεροι.

Για εμάς αποτελεί δέσμευση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα συνεργαστούμε με όποιον θέλει, για το καταφέρουμε.

 

 

 

Όπως ανέφερα πριν, τώρα πια δε βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σημείο της διαδρομής για την κατάκτηση του στόχου. Κάθε χρόνο, από γιορτή σε γιορτή, από εποχή σε εποχή, οι επισκέπτες στην πόλη μας, Έλληνες και ξένοι πολλαπλασιάζονται, η πληρότητα στα ξενοδοχεία αυξάνεται διαρκώς και μαζί με αυτή αυξάνονται οι ευκαιρίες για τόνωση της τοπικής αγοράς.»

Στη συνέχεια ο κ. Γκόγκος παρουσίασε το συνοπτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου, που έχει ως ακολούθως:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Σάββατο 10/2:          11πμ. – 1 μμ

« Τις μάσκες ας φορέσουμε κι ελάτε να χορέψουμε »

Αποκριάτικο γλέντι για παιδιά από το ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ, σε συνεργασία με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Πάρκο Κουραμπά, Δωδώνης 35

6 μμ. Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα και πνευστά

                                    Καρναβαλικό Κιόσκι Κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων

 

Κυριακή 11/2:          11 πμ

Παρέλαση στη πόλη και Παραδοσιακά Γαϊτανάκια

Συμμετέχουν:  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιάφας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής, Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πλάτανος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο», Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος «Το Σπήλαιο», Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Φιλοπρόοδος Κίνηση  Κοσμηράς

Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων

 

 

Τετάρτη 14/2:           7 μμ. Αποκριάτικες καντάδες από τη Φιλαρμονική ΠΚΔΙ

Καρναβαλικό κιόσκι Κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων και πεζοδρόμους της πόλης

 

Σάββατο 17/2:          12 μεσημέρι: Αποκριάτικοι Ηπειρώτικοι σκοποί και Χοροί από το τμήμα Παραδοσιακών Χορών ΠΚΔΙ και συλλόγους της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων, Λούτσας, Πλατάνου, Λακκωμάτων και Καραβατιάς

                                    Καρναβαλικό Κιόσκι κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων

Εκδηλώσεις από το Γυαλί Καφενέ και κατά μήκος των οδών Ανεξαρτησίας και Λ. Βύρωνος από το μεσημέρι ως τις 2 μμ.
με μουσική και κρουστά από το συγκρότημα των Macau Samba, αλλά και ζογκλέρ και άλλα happening στις οδούς Ανεξαρτησίας και Λ. Βύρωνος.

Διοργάνωση συλλόγου του ιστορικού κέντρου “Τα παλιά Γιάννινα” 

 

8:00 μμ: VEGAS Live: Free party for all!

                                    Καρναβαλικό Κιόσκι Κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων

 

Κυριακή 18/2:          12 μεσημέρι: Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών στη δημοτική ενότητα Κατσικά και γλέντι με παραδοσιακά δρώμενα στην κεντρική πλατεία

 

 

7 μμ Τζαμάλες στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης

Οι παραδοσιακές Τζαμάλες ανάβουν σε 67 σημεία της πόλης μας, με 200 τόνους ξύλα, 5.000 λίτρα κρασί και το γλέντι ξεκινά!

9 μμ Αποκριάτικο πάρτι με 3 dj στην οδό Κάλλαρη

Διοργάνωση συλλόγου του ιστορικού κέντρου ” Τα παλιά Γιάννινα” 

 

 

 

Καθ. Δευτέρα 19/2: 12 μεσημέρι: Κούλουμα στα Λιθαρίτσια με μουσικό γλέντι, παραδοσιακά εδέσματα για όλους.

                                    Πάρκο Λιθαρίτσια, κέντρο Ιωαννίνων