Ιωάννινα: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Greenpeace activists inflate a hot air balloon that presents their G20 campaign slogan: Planet Earth First. The balloon drifts over Hamburg as a symbol for civil protests during the G20 summit, to raise awareness on climate and energy as well as social inequality and democracy issues. Greenpeace Aktivisten fliegen einen Heissluftballon ueber Hamburg. Der Ballon traegt die Botschaft: Planet Earth First. Kurz vor dem G20 Gipfel setzen die Umweltschuetzer ein Zeichen fuer gerechten Welthandel und konsequenten Klimaschutz, fuer soziale Gerechtigkeit und die weltweite Staerkung der Demokratie.

Διαγωνισμό φωτογραφίας για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχει οριστεί η 5η Ιουνίου.
Σκοπός του διαγωνισμού με θέμα «Η πόλη που δεν ξέρουμε», είναι η κινητοποίηση και συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε πιο βιώσιμα μοντέλα τρόπου ζωής, μέσω της φωτογραφίας.
Τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλης Βλέτσας, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν επιτρέπουν την υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων.
Όπως τόνισε «Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν γωνιές και τοπία των Ιωαννίνων που σχετίζονται με το περιβάλλον και δεν είναι ευρέως γνωστά, με στόχο να μας παρουσιάσουν μια διαφορετική πόλη. Μια πόλη με ξεχωριστή ομορφιά, μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείς, μια πόλη που αξίζει να ζεις!
Όσοι λοιπόν ψάχνουν ευκαιρία να δημιουργήσουν, μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Δήμου Ιωαννιτών».
Οι τρόποι συμμετοχής είναι απλοί:
– Οι μαθητές αποτυπώνουν μέσω του κινητού ή του φωτογραφικού φακού μια φωτογραφία της πόλης που δεν ξέρουμε.
– Τυπώνουν τη φωτογραφία και την αποστέλλουν μαζί με τα στοιχεία τους στη Διεύθυνση: Δημαρχείο Ιωαννίνων, Πλατεία Δημοκρατίας 5, Ιωάννινα, με την ένδειξη «Διαγωνισμός Φωτογραφίας».
Οι φωτογραφίες που θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και θα βραβευτεί η καλύτερη. Αυτή που θα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, την «πόλη που δεν ξέρουμε»!
Ο διαγωνισμός λήγει στις 31 Αυγούστου 2020.
Το βραβείο θα είναι μια φωτογραφική μηχανή.
Ο/Η τυχερός/ή θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού, ενώ όλες οι φωτογραφίες που θα αποστείλουν οι μαθητές θα περιλαμβάνονται σε έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, το Φθινόπωρο.

Το ομορφότερο μπαλκόνι
Εκτός από τον φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται σε μαθητές, στόχος όπως ανέφερε ο κ. Βλέτσας, είναι και η κινητοποίηση των ενηλίκων, που αγαπούν τα φυτά.
«Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, μας δόθηκε η ευκαιρία να… γνωρίσουμε ξανά χώρους των σπιτιών μας, που δεν είχαμε χρόνο να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε δημιουργικές στιγμές.
Όπως τα μπαλκόνια μας, τα οποία άλλαξαν όψη, γέμισαν χρώματα και αρώματα!
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συμπολίτες μας να προετοιμαστούν από τώρα, για το ομορφότερο μπαλκόνι, το οποίο θα βραβευτεί την άνοιξη του 2021, με αφορμή και πάλι την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Επειδή όμως η μεταμόρφωση ενός μπαλκονιού απαιτεί χρόνο, προαναγγέλλουμε τον διαγωνισμό από σήμερα, δίνοντας το έναυσμα για δημιουργία» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα. Γνωρίζουμε πως η αλλαγή συνηθειών δεν είναι το ευκολότερο πράγμα. Εμείς επιμένουμε. Μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, για ένα καθαρότερο περιβάλλον, για ένα καθαρότερο αύριο.