Ιωάννινα: Κρούσμα σε μεγάλη αλυσίδα- Καμία ενημέρωση λέει το Σωματείο

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων:

Για μια ακόμα φορά σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας της πόλης μας και συγκεκριμένα στα ΙΚΕΑ, εντοπίστηκε κρούσμα  κορονοϊού. Και σε αυτήν την περίπτωση επιχειρήθηκε να περάσει το γεγονός στο <<ντούκου>>. Καμία επίσημη και καθολική ενημέρωση στους εργαζόμενους για την ύπαρξη κρούσματος και τα μέτρα που λήφθηκαν από την μεριά της εργοδοσίας (απολύμανση, ιχνηλάτηση κ.τ.λ). Επειδή η αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε και σε άλλη αλυσίδα (ΜΕΤΡΟ) φαίνεται να αποτελεί μπούσουλα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Απο την άλλη μεριά η Περιφέρεια Ηπείρου λέει οτι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθηνος ώστε να ελέγχει την τήρηση των μέτρων στις επιχειρήσεις ,οτι αυτό είναι αποκλειστική ευθήνη των επιχειρήσεων. Η στάση τους αυτή είναι προκλητική και επικίνδυνη την ώρα που στο νομό μας έχουμε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Το μόνο που ενδιαφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι πως να προστατέψουν τα αμύθητα κέρδη τους .  Εμείς οφείλουμε να προστατέψουμε ότι ιερότερο έχουμε: την υγεία την δική μας, των συναδέλφων και των οικογενοιών  μας.

Συνάδελφε-σα,δεν είσαι μόνος σου. Δεν θα παίξουμε τη ζωή μας κορόνα γράμματα . Πάρε τηλέφωνο στο σωματείο για να καταγγείλεις τύχον κρούσματα στο χώρο δουλειάς σου, η σιωπή και ο φόβος που καλλιεργούν οι εργοδότες είναι επικίνδυνος πλέον για την ίδια μας τη ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Να γίνονται, με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας, μαζικά και επαναλαμβανόμενα ανά τακτά διαστήματα test σε όλους τους εργαζόμενους.

-Να υπάρχει άμεση και επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων από την εργοδοσία σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος.

-Να γίνεται αυστηρή ιχνηλάτηση  των κρουσμάτων ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι οικείοι τους.

-Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

-Να γίνονται απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη του εργοδότη.

-Να γίνεται θερμομέτρηση των εργαζόμενων κατά την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

-Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία των καταστημάτων ώστε να εξυπηρετούνται και οι πελάτες.

-Να δοθεί ΤΩΡΑ, και για όσο διαρκέσει η παρούσα κατάσταση, έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας  στους εργαζόμενους επειδή είναι ομάδα υψηλής έκθεσης στον κίνδυνο μόλυνσης.