Ιωάννινα: Με επιτυχία το συμπόσιο ανοιχτής κουζίνας

Ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου “Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για Πόλεις Ενσωμάτωσης – European Platform of Integrating Cities (EPIC)” διοργάνωσε συμπόσιο ανοιχτής κουζίνας με τίτλο “MMM…ULTICULTURAL COOKING: MIXING FLAVOURS – MATCHING NATIONS” την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρες 12:00 – 15:00 στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα (Παπάζογλου 8-10).
Στόχος του συμποσίου υπήρξε η ανταλλαγή των πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε έθνους μέσω της χρήσης μοναδικών συστατικών, τεχνικών, αρωμάτων και γεύσεων ενισχύοντας μια αμοιβαία αλληλεπίδραση που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.
Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχημένη υλοποίηση του συμποσίου αποτέλεσε η υποστήριξη του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, καθώς μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών και σπουδαστών ανταποκρίθηκαν θετικά και επιμελήθηκαν την εύρεση των απαραίτητων υλικών, την προετοιμασία τους, καθώς και τη διαδικασία της μαγειρικής σε συνεργασία με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που πρότειναν τις συνταγές του μενού.
Ιδιαίτερης σημασίας για την οργάνωση της εκδήλωσης ήταν και η συμβολή του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης του Δήμου Ιωαννιτών «Ακαδημία», μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η εξεύρεση ατόμων του προσφυγικού πληθυσμού της περιοχής με γνώσεις μαγειρικής, οι οποίοι πρότειναν τις σπεσιαλιτέ του τόπου τους και δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος, καθώς και η παροχή διερμηνείας στα Γαλλικά και Αραβικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Υποστήριξη στη διερμηνεία παρείχε και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω της παροχής διερμηνείας Φαρσί.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Χριστίνα Κωτσαντή, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών, κος Βασίλης Ζωγράφος, η Διευθύντρια της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, κα Καλλιρρόη Ζηκίδου-Ντάση, καθώς και άλλοι υπάλληλοι δημοτικών υπηρεσιών και εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ΜΚΟ και δομών φιλοξενίας.
Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή προς το κοινό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν σπεσιαλιτέ από τη Συρία, το Ιράκ, τη Σιέρα Λεόνε, την Ελλάδα, καθώς και μία συνταγή από την εβραϊκή κοινότητα των Ρωμανιωτών στα Ιωάννινα, στη μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε πλάνα από την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=k9ugReSwWkE
Ο Δήμος Ιωαννιτών, η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών και οι εταίροι του έργου EPIC θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και τους παρευρισκόμενους για τη θετική συμβολή τους στην επιτυχημένη διοργάνωση.