Ιωάννινα: Ο Γ. Λυκογιώργος για τη δημοπράτηση των Led

Αναλυτικά η θέση του κου Λυκογιώργου:

“Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών στις 12.05.2020 σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για το έργο των LED παρών ήταν και ο τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος ELENA, για να δώσει διευκρινίσεις. Απαντώντας σε ερωτήματα μου, έδωσε δημόσια τις παρακάτω δεσμευτικές απαντήσεις:

• “… Άρα θεωρώ ότι έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό γιατί σας ενδιαφέρει? Γιατί αυτά που αναλύουμε, σχεδιάζουμε και προτείνουμε, έχουν τον υψηλότερο βαθμό τεκμηρίωσης”
• “… Μία άλλη πρόνοια που βάλαμε στο σχετικό έργο του Δήμου Ιωαννιτών είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο -επιτρέψτε μου την έννοια- το παιχνίδι, την διαγωνιστική διαδικασία, ώστε όταν έχεις πολλούς, έχεις και τις καλύτερες εκπτώσεις, έχεις και τον καλύτερο ανταγωνισμό.”

Δηλαδή ο κύριος σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι είναι έμπειρος, δεν θα κάνει λάθη και θα κάνει ότι πρέπει για να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία.

Λίγο μετά, με παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αρλέτος ανέφερε: “Να σας διακόψω λίγο όμως. Συγνώμη, συγνώμη. Να σας διακόψω λίγο. Να ευχαριστήσω τον κ. Λυκογιώργο για τις ερωτήσεις. Πραγματικά η αγωνία όλων μας ως προς τον ανταγωνισμό και τον υγιή ανταγωνισμό είναι το πρωτεύον σε όλη αυτή την διαδικασία και παρακαλώ όλα τα μέλη σε όλα τα στάδια τα επόμενα που θα έχουμε να συζητήσουμε, να έχουμε ως αρχή μας ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό – δεν ξέρω αν το διατυπώνω σωστά – σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι σε διαδικασία διαγωνιστική είτε και μετά στην κατασκευή”. Δηλαδή ο κ. Αρλέτος ζήτησε από όλους, άρα δεσμεύτηκε και ο ίδιος, να έχουμε ως αρχή μας την αύξηση του ανταγωνισμού.

Οι απαντήσεις του κυρίου Παπαπολύζου καθώς και η παρέμβαση του κυρίου Αρλέτου αποτέλεσαν τον κύριο λόγο που έδωσα την εγκριτική μου ψήφο για την Προγραμματική Σύμβαση μιας και το προηγούμενο βράδυ είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου και τις διαφωνίες μου για κάποια σημεία στο κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κυρίου Δημάρχου.

Όσον αφορά την Διακήρυξη που βγήκε στον αέρα είχα εκφράσει τις διαφωνίες μου εγγράφως και προφορικά στην συνεδρίαση της διευρυμένης δημοτικής ομάδας στις 27.12.2020 και μέρος των διαφωνιών μου εξέφρασα και δημόσια με επιστολή που έστειλα στα τοπικά μέσα, στις 04.01.2021, εκφράζοντας όμως την θέληση μου να παραμείνω αισιόδοξος πως το αποτέλεσμα της διακήρυξης θα είναι θετικό για τον Δήμο.

Στις 04.02.2021 πληροφορήθηκα από δημοσίευμα στα τοπικά μέσα για τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της Διακήρυξης του έργου με αποτέλεσμα την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι τον έλεγχο των προσφυγών από την Αρχή Εξέτασης Εξωδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΕΠ). Τις επόμενες ημέρες ζήτησα ενημέρωση επί του θέματος, και ο κύριος Δήμαρχος μας απέστειλε τις τρεις προσφυγές οι οποίες είχαν κατατεθεί στις 25.01.2021.

Μελέτησα τις προσφυγές και την διακήρυξη προσεκτικά. Από όλους τους όρους της Διακήρυξης που βάλλονται από τις τρεις προσφυγές αυτός ο οποίος ξεκάθαρα περιορίζει τον ανταγωνισμό είναι ο όρος στο άρθρο 5.5.β που αναφέρεται στην χρηματοοικονομική επάρκεια των ενδιαφερόμενων Οικονομικών Φορέων. Εκεί ζητείται οι Οικονομικοί Φορείς να έχουν δύο οικονομικούς δείκτες (εξυπηρέτησης ολικού δανεισμού: ίδια κεφάλαια/σύνολο υποχρεώσεων και εξυπηρέτησης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού: κυκλοφορούν ενεργητικό/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) με τιμές 1.0 και 1.4 αντίστοιχα χωρίς απολύτως καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για αυτή την επιλογή. Το κράτος έχει ήδη μεριμνήσει για αντίστοιχους όρους καθώς στις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις των εργοληπτικών εταιρειών πρέπει να ικανοποιεί τις τιμές 0.4 και 0.6 αντίστοιχα. Οι απαιτήσεις του εν λόγω όρου της Διακήρυξης είναι 2.5 φορές μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το επίσημο κράτος για συμμετοχή των εργοληπτικών εταιρειών σε αντίστοιχους διαγωνισμούς!!! Έτσι αποκλείει σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό. Ενδεικτικά αναφέρω πως οι τιμές 1.0 και 1.4 αποκλείουν την συμμετοχή εταιρειών όπως ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ.α. Πως θα εξασφαλιστεί η αύξηση του ανταγωνισμού όταν δεν μπορούν να συμμετέχουν οι μεγαλύτερες και καλύτερες Ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο? Αν ο στόχος της Διακήρυξης ήταν πράγματι η μεγαλύτερη συμμετοχή, δεν θα έμπαιναν καθόλου οι δείκτες αυτοί, όπως έγινε στο αντίστοιχο έργο οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, που έγινε πριν μερικούς μήνες με τον ίδιο τεχνικό σύμβουλο. Σημειώνω εδώ πως τρεις από τις παραπάνω εταιρείες (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ) συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το έργο οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν την χρηματοοικονομική επάρκεια για να κάνουν το έργο αναβάθμισης οδοφωτισμού της Περιφέρειας, αλλά όχι το αντίστοιχο έργο για τον Δήμο Ιωαννιτών!!! Αυτό για μένα είναι ακατανόητο και αποτελεί μεθόδευση. Υπάρχουν και άλλα προβληματικά στοιχεία στην Διακήρυξη, αλλά δεν θα επεκταθώ εδώ.

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε ανάλογο έργο διαχωρίζοντας το αντικείμενο της κατασκευής (το οποίο προκήρυξε ως εργολαβία στις 14.12.2020), ενώ η παρούσα Διακήρυξη ενσωματώνει (κι επομένως αφανίζει) το αντικείμενο της κατασκευής στην Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) δημοπρατώντας το ως υπηρεσία. Ο Νόμος 3855/2010 (με βάση τις διατάξεις του οποίου προκηρύχθηκε ως ΣΕΑ το έργο) στο μοναδικό άρθρο (16) που αναφέρεται στις ΣΕΑ, αφενός δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι μία σύμβαση ΣΕΑ δεν μπορεί να είναι μικτή και αφετέρου στην παράγραφο 8 προβλέπει: “Το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καταρτίζουν εγγράφως ΣΕΑ με ΕΕΥ (Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών) κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, λαμβάνοντας υπόψη και την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία περί Δημόσιων Συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων για τις Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”.

Δηλαδή, με απλά ελληνικά: οι συμβάσεις ΣΕΑ (αλλά και ακόμα και οι ΣΔΙΤ) πρέπει να καταρτίζονται σύμφωνα και με την κείμενη Νομοθεσία, δηλαδή τον Νόμο 4412/2016, και ειδικά τα άρθρα 2 και 4, όπου περιγράφονται όλα τα είδη Δημοσίων Συμβάσεων και οι μικτές συμβάσεις όπως είναι πραγματικά η παρούσα. Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε τον Νόμο. Ο Δήμος Ιωαννιτών το αποφεύγει.

Στην Διακήρυξη και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 5.5.γ αναφέρεται: “Για την τεκμηρίωση της απαίτησης αυτής ο προσφέρων θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση καλής εκτέλεσης ή πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό φορέα”. Δηλαδή για να συμμετάσχει ένας Οικονομικός Φορέας στον εν λόγω διαγωνισμό για μία ΣΕΑ πρέπει να τεκμηριώσει την τεχνική-επαγγελματική του ικανότητα προσκομίζοντας βεβαιώσεις πως έχει εκτελέσει ανάλογη εργολαβία!!!! Αν το σημαντικό αντικείμενο ήταν η παροχή υπηρεσίας έπρεπε να ζητάει εμπειρία από αντίστοιχη σύμβαση και όχι από κατασκευή. Έτσι και εδώ υπάρχει παραδοχή στην ίδια την διακήρυξη (!!) πως το σημαντικό αντικείμενο είναι η κατασκευή και όχι η παροχή υπηρεσίας.

Τα παραπάνω μαζί με επιπλέον στοιχεία, παρέθεσα εγγράφως στην διευρυμένη Δημοτική Ομάδα επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα ζητώντας να δράσουμε σχετικά με τους όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επομένως δεν εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου. Ζήτησα να αρθούν άμεσα οι όροι στην Διακήρυξη που μεθοδεύουν και αποκλείουν πάρα πολλές εταιρείες ώστε γρήγορα να συνεχιστεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Σε περίπτωση που συνεχίσει η διαγωνιστική διαδικασία με την Διακήρυξη ως έχει, χωρίς την αφαίρεση των όρων που νοθεύουν τον ανταγωνισμό, διαχωρίζω την θέση μου και ανακαλώ την έγκριση μου για τις ενέργειες που κάνει (ή δεν κάνει) η Δημοτική Αρχή. Είναι αδιάφορη η απόφαση της ΑΕΕΠ καθώς αυτή δεν αποτελεί δικαστήριο και έχει εκδόσει και αντικρουόμενες αποφάσεις και η όποια απόφαση δεν επηρεάζει το γεγονός πως η παρούσα Διακήρυξη περιλαμβάνει μεθοδεύσεις και απαράδεκτους αποκλεισμούς.

Πάντα ήμουνα και συνεχίζω να είμαι υπέρ της εκτέλεσης του υπόψη έργου με τον μηχανισμό ELENA, πάντα όμως στα πλαίσια της όσο δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής και επομένως του ανταγωνισμού ο οποίος προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Στο συγκεκριμένο θέμα διαφώνησα τεκμηριωμένα με την λύση που προέκρινε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τόσο στον δημόσιο διάλογο, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29.07.2020 με θέμα τα LED. Εύχομαι σύντομα να συνεχιστεί το έργο με την βέλτιστη αξιοποίηση του μηχανισμού ELENA και με μία Διακήρυξη η οποία θα αυξάνει τον ανταγωνισμό (προασπίζοντας έτσι τα συμφέροντα των δημοτών) όπως είχε δεσμευτεί δημόσια ο κύριος σύμβουλος και παρακάλεσε να έχουμε ως αρχή μας ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Αρλέτος.

Λυκογιώργος Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών”