Ιωάννινα: “Πουθενά στην Αφρική” απο τις “Κυριακές στο πανί”

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ : Ενότητα “Παράθυρο στον Κόσμο”

Πουθενά στην Αφρική (Nowhere in Africa, Γερμανία, 2001, 141’) της Carole Link

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Πολιτιστικός Πολυχώρος “Δημήτρης Χατζής”

Ώρα 20,30, είσοδος ελεύθερη

 

Οι Κυριακές στο πανί αλλάζουν και πάλι χώρα αλλά και ήπειρο και μεταφέρονται στην Κένυα σε μια πολυβραβευμένη και συμβολική ταινία όπου ο αχανής και μυστηριώδης χώρος της αφρικανικής ηπείρου μπορεί να είναι εξίσου περιοριστικός με εκείνον ενός καθαρά αστικού δυτικού περιβάλλοντος.

Λίγο μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανο-εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Ρέντλιχ, καταφέρνει να ξεφύγει από τη φρίκη των Ναζί την τελευταία στιγμή. Η πεντάχρονη Ρεγγίνα ξεκινά μια νέα ζωή με τους γονείς της, την Τζέτελ και τον Βάλτερ, σε μια μικρή απομονωμένη φάρμα στην Κένυα, όπου ζουν φτωχικά αποκομμένοι από τις ρίζες τους στη Γερμανία. Όσο η Ρεγγίνα ανακαλύπτει τη μαγεία της Αφρικής, μιας ξένης ηπείρου γεμάτης παράξενους ανθρώπους, οι γονείς της απελπίζονται λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης. Ο Βάλτερ βασανίζεται περισσότερο από την αδυναμία του να ξεριζώσει τη Γερμανία από την καρδιά του, παρά από την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και όταν βεβαιώνεται πως η υπόλοιπή του οικογένεια στη Γερμανία δολοφονήθηκε από τους Ναζί.

Το “Πουθενά στην Αφρική” βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Στέφανι Σβάϊγκ, το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο στη προσωπική ζωή της συγγραφέως.  Το φιλμ είναι γυρισμένο σε φυσικούς χώρους στην Κένυα ενώ η συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας Gernot Roll είναι κάτι παραπάνω από σημαντική καθώς επαινέθηκε ιδιαίτερα για την ιδιαίτερη αισθητική με την οποία απεικονίζεται η Κένυα.

Το φιλμ κέρδισε πέντε βραβεία στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου ενώ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 2001, υποσκελίζοντας πολύ γνωστότερα ονόματα, όπως τον Ζανγκ Γιμού και τον Άκι Καουρισμάκι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρώτο φιλμ που σκηνοθέτησε η Carole Link με τίτλο “Πέρα από τη σιωπή” (Beyond Silence, 1996) ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.