Ιωάννινα: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης Led

Ένα από τα σημαντικότερα έργα με πολλαπλά οφέλη που αποτέλεσε προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής περνά στην φάση της υλοποίησης.

Πρόκειται για την μεγάλη παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης που θα καλύψει όλη την έκταση του Δήμου με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου, υπέγραψε τη σύμβαση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGON LED A.E».

«Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ήταν από αυτά που αποτέλεσαν προτεραιότητες για την δημοτική μας αρχή. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα και θα βγάλει οριστικά την περιοχή μας από το σκοτάδι. Μετά την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης με πολλαπλά οφέλη. Οφέλη και για τον Δήμο και για τους πολίτες. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι ολοκληρωμένο. Και θα αποτελεί ένα έργο που ο Δήμος όφειλε να δώσει στους πολίτες» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα αντικατασταθεί το σύνολο των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου με νέους, τύπου led.

 

Η ύψους 15.320.221,24 ευρώ σύμβαση, στην οποία η κάθε μία εκ των δύο εταιρειών – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGON LED A.E -συμμετέχει με ποσοστό 50%, έχει 12μηνη διάρκεια υλοποίησης εργασιών και ακολουθείται από 12ετή περίοδο παρακολούθησης, στο τέλος της οποίας το έργο θα παραδοθεί στον Δήμο.

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 17.624 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών Led τα οποία θα καλύψουν πλήρως όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου και θα συμβάλουν:

  • Στην εξοικονόμηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποσοστό που φτάνει τουλάχιστον το 76.5%.
  • Στην πολύ μεγάλη βελτίωση της ποιότητας φωτισμού
  • Στην ελαχιστοποίηση πιθανών βλαβών άρα και στη μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας

Ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα ήταν διεθνής και προτού υπογραφεί η σύμβαση διήλθε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Εκδίκασης προσφυγών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Νομικούς Συμβούλους της Περιφέρειας, αλλά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διασφάλιση της νομιμότητας, μία διαδικασία που διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τη συνδρομή και του Περιφερειάρχη.

Ειδικότερα στη σύμβαση προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων τύπου LED μετά του απαραίτητου ασύρματου ελεγκτή για την ένταξή τους σε σύστημα τηλεδιαχείρισης και τοποθέτηση αυτών, προς αντικατάσταση υφιστάμενων Φωτιστικών Σωμάτων συμβατικού τύπου.
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και πλήρης λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης IoT οδοφωτισμού του Δήμου.
  3. Συλλογή δεδομένων, καταγραφή και αποτύπωση υφιστάμενων στοιχείων οδοφωτισμού, εργασίες σχεδιασμού και προδιαγραφών νέου συστήματος οδοφωτισμού, φωτοτεχνική μελέτη νέου συστήματος οδοφωτισμού.
  4. Λειτουργία και συντήρηση δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου

 

«Το έργο θα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς θα απαλλάξει τους πολίτες από το πρόβλημα της «καμένης λάμπας», θα εξοικονομήσει πόρους για το Δήμο, θα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ θα συμβάλλει και στην επίτευξη του στόχου της πόλης να καταστεί κλιματικά ουδέτερη ως το 2030» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.