Ιωάννινα: Χωρίς καμία αύξηση για τα ανταποδοτικά τέλη για το 2023

Σταθερά διατηρούνται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για το 2023 χωρίς να υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες.
Η πρόταση που κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή υπερψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των καυσίμων, αλλά και τις αυξήσεις που παρατηρούνται σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μη επιβαρύνει επιπλέον τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες παραμένουν αντιμέτωποι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.
Στο ίδιο πλαίσιο, διατηρούνται στο σύνολό τους οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Ιωαννιτών για την πρώτη κατοικία. Επιπλέον:
1. Μειώνονται κατά 54% τα ανταποδοτικά τέλη για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.λ.π.).
2. Μειώνονται κατά 50% τα ανταποδοτικά τέλη για εγκαταστάσεις Φ/Β επί αγροτεμαχίων, όπου ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 0,10€/τ.μ. (από 0,20€/τ.μ.), ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών και αφορά στην έκταση που χρησιμοποιείται.
3. Διατηρείται η μείωση κατά ποσοστό 80% (με αντίστοιχη πλασματοποίηση του εμβαδού του ακινήτου) για τους νέους επιτηδευματίες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους τα έτη 2021, 2022 και 2023, εφόσον αφορά σε πρώτη έναρξη λειτουργίας, και πρόκειται για νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών και οικονομική δραστηριότητα εμπορικής χρήσης.
4. Διατηρείται η πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και πάνω και για τα μεταμοσχευμένα άτομα, απαλλαγή που επεκτείνεται για το 2023 και για την κύρια κατοικία των δωρητών συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Για την ισοσκέλιση των εσόδων – δαπανών της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού στον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2023, χωρίς να μεταβληθούν οι αντίστοιχοι συντελεστές καθαριότητας και φωτισμού που είχαν καθοριστεί για το έτος 2022, θα ενταχθούν και θα χρησιμοποιηθούν στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών υπηρεσιών, οι ακόλουθοι κωδικοί εσόδων:
• Τέλος ακίνητης περιουσίας (άρθρο 24 Ν.2130/93): 53.817,99€ και
• ΚΑΠ για κάλυψη γενικών δαπανών των δήμων: 1.133.831,00€,
Επιπλέον, στα ανταποδοτικά έσοδα έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού 700.000,00€ καθυστερούμενων δημοτικών τελών από ιδιώτες παρόχους, το σύνολο των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 1.000.000,00€. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προβεί σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των καθυστερούμενων τελών και ήδη υπάρχει συμμόρφωση των εν λόγω εταιρειών.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φώτης Βάββας κλείνοντας την εισήγησή του επισήμανε ότι «κατά την περίοδο 2019-2023, παρά τις πρωτόγνωρες και δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας covid-19, την οικονομική κρίση και πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Δημοτική Αρχή προχώρησε κατά μέσο όρο σε μείωση των ανταποδοτικών τελών των νοικοκυριών κατά 10% και σε αντίστοιχη μείωση των τελών στις επιχειρήσεις κατά 5%.
Προφανώς και δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Αντιθέτως, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση να είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, κατανοούμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους διατηρώντας σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των δημοτών μας και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».
Μετά από διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος εγκρίθηκαν από το σώμα.
Τα νέα τέλη
Πρώτος Γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία (κατοικίες και παρακολουθήματα οικιών, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία οικίες):

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2023
Ιωάννινα 1,62
Μάρμαρα 1,22
Σταυράκι 1,22
Νεοχωρόπουλο 1,22
Ανατολής 0,77
Ανατολή (Μπάφρα) 0,40
Μπιζανίου (Πεδινής) 0,67
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,57
Νήσου 0,67
Παμβώτιδος (Κατσικά) 0,77
Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη ) 0,43
Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,77
Περάματος 0,77
Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,67

Δεύτερος γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (όπως ιδρύματα με μη κερδοσκοπικούς, κοινωφελείς σκοπούς, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με εξαίρεση ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ακίνητα στα οποία διατηρούν την έδρα τους πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά ή φιλανθρωπικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν διανέμουν κέρδη, ενώ τα έσοδα και οι δαπάνες τους αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του κοινωφελούς σκοπού όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό τους.

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2023
Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,70

Τρίτος γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας (καταστήματα, και επαγγελματικοί λοιποί στεγασμένοι χώροι εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ. Επίσης και στα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις)

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2023
Ιωάννινα 3,67
Μάρμαρα 3,31
Σταυράκι 3,31
Νεοχωρόπουλο 3,31
Ανατολής 1,32
Ανατολής (Μπάφρα) 0,50
Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,32
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,85
Νήσου 1,00
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,32
Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,50
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,40
Περάματος 1,32

Επίσης, ισχύουν οι ακόλουθοι ειδικοί συντελεστές:

1ος Ειδικός Συντελεστής για Βιομηχανίες και υπεραγορές τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα άνω των 100 τ.μ. ενιαίος ειδικός συντελεστής σε όλες τις δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών 4,80€/τ.μ.
Για τις επιχειρήσεις άνω των 6.000 τ.μ. ισχύουν οι εκ του νόμου μειώσεις για τις οποίες προτείνεται το ανώτατο όριο του 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τετραγωνικών μέτρων.

2ος Ειδικός Συντελεστής για το εμβαδόν πέραν των έξι χιλιάδων (6.000) τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων Βιομηχανιών και υπεραγορών τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα ενιαίος 2,88€/τ.μ. για όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών.

3ος Ειδικός Συντελεστής για στεγασμένους χώρους όπως πτηνοτροφεία, βουστάσια ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και εγκαταστάσεις Φ/Β επί αγροτεμαχίων 0,10 €/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια, θα προσδιορίζεται σε σχετική βεβαίωση του εγκαταστάτη μηχανικού η έκταση που χρησιμοποιείται, αλλιώς η χρέωση θα γίνεται στο σύνολο των τ.μ. του αγροτεμαχίου. Η εφαρμογή του μειωτικού συντελεστή για τους παραπάνω χώρους δεν έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία υποβολής αίτησης των ενδιαφερομένων. Θα αποτυπώνεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με την μέθοδο του πλασματικού εμβαδού. Η μη υποβολή σχετικής αίτησης δεν θα γεννά αξιώσεις επιστροφής ποσών ή αναδρομικής μείωσης δημοτικών τελών.
4ος Ειδικός Συντελεστής για μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) εντός και εκτός σχεδίου, σε όλους τους οικισμούς, ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού προτείνεται να είναι 0,20€/τ.μ. ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Στις περιπτώσεις εργοταξιακής παροχής ηλεκτροδότησης, για το ηλεκτροδοτούμενο οικόπεδο εντός του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή (μη στεγασμένος χώρος), η χρέωση γίνεται επί του πραγματικού εμβαδού της κάλυψης της οικοδομής που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια του υπό ανέγερση οικοδομήματος. Από την ανωτέρω χρέωση θα απαλλάσσονται τα εργοτάξια που αφορούν την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών κτιρίων.
Ισχύει εκ του νόμου για τους μη στεγασμένους χώρους άνω των 6.000 τ.μ. συντελεστής 30% του αντίστοιχου που έχει ορισθεί για τους μη στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000 τ.μ. (άρθ. 1 παρ. 5 Ν. 25/75, άρθ. 5 παρ. 1 Ν. 1080/80). Ο υπολογισμός των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα εκτός σχεδίου ακίνητα, θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους παραπάνω συντελεστές, ανάλογα με το είδος και τη χρήση του ακινήτου.
5ος Ειδικός συντελεστής Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που χρησιμοποιούνται: Εφόσον δηλώνονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 222 του Ν. 4555/18 και του άρθρου 103 του Ν. 4604/19 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. (οικίες με τα παρακολουθήματά τους, επαγγελματικοί χώροι στεγασμένοι ή μη) εφόσον χρησιμοποιούνται θα χρεώνονται, με τους παραπάνω συντελεστές ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και με μείωση 50% στα τετραγωνικά τους. Επιπλέον, παραμένει ο ειδικός συντελεστής για τα γραφεία εμπορικής χρήσης και όσους νέους επιτηδευματίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2021 και μετά (ήπια επαγγελματική δραστηριότητα εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) με πρώτη έναρξη λειτουργίας, με μείωση κατά ποσοστό 80% στα τετραγωνικά τους με πλασματικό εμβαδό και με συντελεστή καταστημάτων και για το 2023 εφόσον είναι νέοι επιτηδευματίες έως 30 χρονών και εφόσον η έδρα της επιχείρησής τους δεν είναι ταυτόχρονα και κατοικία.

Ο Δήμος διατηρεί επίσης το κοινωνικό τιμολόγιο και τα μειωμένα τέλη για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Διατηρούνται οι μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2023 προς τις ευπαθείς ομάδες, για τα άτομα με αναπηρία 67%, και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, τους μεταμοσχευμένους, τους δωρητές συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τις τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα, τις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων, τις μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου καθώς και η διατήρηση της μείωσης για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2022 για τους άπορους.

Απαλλασσόμενες κατηγορίες-Κοινωνικά Τιμολόγια.
-Άτομα με Αναπηρία, μείωση κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για άτομα με αναπηρία από 67 μέχρι 80% και πλήρη απαλλαγή για άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω.
– Για τα μεταμοσχευμένα άτομα πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για τους δωρητές συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ισχύει για ένα έτος πλήρης απαλλαγή για την κύρια κατοικία του δωρητή.
-Πολύτεκνες οικογένειες από 25 μέχρι 55% ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.
-Τρίτεκνες οικογένειες μείωση κατά 45%.
-Άποροι, διατήρηση της μείωσης τελών κατά 50%.
-Μονογονεϊκές οικογένειες, μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 25%.
-Οικογένειες με άνεργους τους δύο συζύγους, μείωση των τελών κατά 50%.