Ιωάννινα: Lockdown με… αγάπη απο Αλβανία

Βρε βρε βρε!!Σαν τα χιόνια….Για την ακρίβεια λίγο μετά τα χιόνια…!!Και λίγο πρίν ένα ακόμη lockdown για την πολύπαθη πόλη των Ιωαννίνων, η οποία by the way θα γιορτάσει την Κυριακή και τα Ελευθέρια της. Για να…ξανασκλαβωθεί απο Δευτέρα.

Γιατί ως γνωστόν τα παπαγαλάκια των Αθηνών άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν το έδαφος για το επερχόμενο lockdown..Θα θυμάστε σε άρθρο εκείνης της..σκοτεινής περιόδου του Νοεμβρίου οτι αναφέραμε ποιός είχε την ευθύνη, καθώς και τα παιχνίδια που παίχτηκαν στις πλάτες των πολιτών, με τα γνωστά φυσικά αποτελέσματα.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ και αρκετές μέρες γίνεται λόγος για αθρόα εισαγωγή κρουσμάτων απο την Αλβανία στα Γιάννενα. Σήμερα, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την όλη κατάσταση.

Δεν έχω κάτι με τους Αλβανούς.Το γράφω πρίν γράψω αυτά που θέλω.

Προσπαθώ όμως να αποκωδικοποιήσω την κατάσταση. Παμε απο την αρχή. Εχουμε δύο Νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν κατά κοινή ομολογία σε πολύ καλό επίπεδο εδω και πολλά χρόνια. Μάλιστα εξυπηρετουν και πολίτες άλλων πόλεων που δεν έχουν την ίδια τύχη με τους Γιαννιώτες και καλά κάνουν.

Επειδή το θέμα της νοσηλείας των Αλβανών, για να το θέσω ευρύτερα των ξένων υπηκόων δεν είναι σημερινο, άλλωστε όποιος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιο απο τα Νοσοκομεία μας το βλέπει και απο μόνος του, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων αυτών που νοσηλεύονται για διάφορους λόγους.

Τώρα, που λόγω του κορωνοϊού τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ, το πρόβλημα επανέρχεται αλλά με δραματικό τρόπο αυτή τη φορά. Είναι πρόβλημα χρόνιο, βαθύ και χρειάζονται πολλές αναλύσεις, αλλά χρόνος πια δεν υπάρχει.

Προκύπτουν καταρχήν διάφορα γενικά ερωτήματα.

Ποιός επιβαρύνεται για την νοσηλεία των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι φυσικά δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, η αν δούλευαν τα προηγουμενα χρόνια στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε τι γινόταν με τα χρήματα που έπαιρναν;

Είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος βάσει κάποιας συμφωνίας να τους δεχόμαστε; Και αν ναι, ισχύει και για περιόδους πανδημίας όπως αυτή που διανύουμε;;

Εαν για παράδειγμα το Ελληνικό κράτος παίρνει χρήματα απο κάπου για τις νοσηλείες αυτές, πόσα παίρνει, απο που τα παίρνει και το σημαντικότερο ΠΟΥ πηγαίνουν. Πάνε στο μπάτζετ του Νοσοκομείου, στον κρατικό κορβανά ή κάπου αλλού;;

Μπορώ να γράφω όλη μέρα ερωτήματα, αλλά δεν έχει νόημα….

Νόημα έχουν οι απαντήσεις. Και οι απαντήσεις πρέπει να απευθύνονται στους Γιαννιώτες που θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα. Θα επανέλθω σε αυτό μετά.

Παμε τώρα στα κρούσματα. Το Υπουργείο Εξωτερικών εγκρίνει τις εισαγωγές και διακομιδές ασθενών με covid στα Ιωάννινα. Αυτό αναφέρει ο Περιφερειάρχης. Αρα λοιπόν ο κος Δένδιας γνωρίζει και έχει την ευθύνη αφού βάζει την υπογραφή του για να νοσηλευτούν ασθενείς με covid εδω. Ας μας πεί λοιπόν πόσες υπογραφές έχει βάλει και πόσες έχει ακόμη να βάλει, ώστε να ξέρουμε κι εμείς ποσο θα μείνουμε μέσα.

Γιατι αγαπητοί μου, όπως και το Νοέμβριο, εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη. Εμείς θα ξανακλείσουμε τα μαγαζιά μας, εμείς θα ξαναπάρουμε τα παιδιά μας απο το σχολείο και θα τα κλείσουμε και αυτά σπίτι, εμείς θα κάνουμε να δουμε τους γονείς μας ακόμη κανα τρίμηνο και βάλε. ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ.

Γιατί;;Μήπως δεν τηρούμε τα μέτρα; Μέχρι χτές δεν ήμασταν το παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη; Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι κάναμε αυτό που πρέπει. Και τώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε το μάρμαρο για άλλους. Το ξέρετε οτι οι πλούσιοι της γειτονικής χώρας είχαν τη δυνατότητα εαν νοσούσαν απο covid να νοσηλευτούν στην Τουρκία μέχρι να αναρρώσουν με κόστος 36.000 ευρώ το κεφάλι;;; Για ψάξτε το λιγο όσοι θέλετε και έχετε όρεξη……

Η λύση εδώ είναι μία. ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΤΕΣ. Και απ αόριστον. Και το γράφω με κεφαλαία γιατί κοντεύω να σπάσω το πληκτρολόγιο απο τα νεύρα μου. Αλήθεια ο ΕΟΔΥ ξέρει για τις εισαγωγές αυτές;; Οχι οτι περιμένουμε καμια ενημέρωση απο εκει αλλά λέμε.

Όλοι ξέρουν αλλα κάνουν την παπια. Μάλιστα μας υπόσχονται ελεύθερο Πάσχα για να μας το… μαλακώσουν. Ποιούς κοροϊδεύετε ρε αλήτες; Ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα ορια του. Και αν γίνουν εκλογές κατα τις αρχές καλοκαιριού (σσ κρατήστε το αυτό) θα σας το δείξει. Σε όλους.

Το άλλο πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες και οι…. μετανάστες. Άρχισαν πάλι τις βόλτες οι άνθρωποι τις τελευταίες μέρες. Καλά κάνουν. Εχουν το δικαίωμα. Βέβαια και πρόστιμο να φάνε στα @@@ τους αφού θα γραφτεί στο χιόνι…..Αλλά έχουν γίνει νέα τέστ σε όλες τις δομές να δουμε τι γίνεται; Η εμείς θα μένουμε σπίτι και εκείνοι θα… κόβουν βόλτες εις υγείαν των κορόιδων;

Δεν έχω τίποτα με κανέναν επί προσωπικού, ούτε ρατσιστής είμαι.

Με πνίγει όμως το ΔΙΚΙΟ. Δέν ξέρω αν στην πόλη που αγαπώ και ζώ και εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά μου θα μείνει τίποτα όρθιο όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Ήδη η κατάσταση είναι τραγική σε οικονομικά επίπεδα για τους περισσότερους ανθρώπους. Πραγματικά δεν θέλω να σκέφτομαι τον φετινό χειμώνα που θα έρθει, αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Με επιστρεπτέες για… λίγους και φραγκάτους και τα λοιπά ημίμετρα, όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού όλοι ξέρετε τι θα πάρετε κύριοι του Υπ. Οικονομικών….

Πόσες απο τις επιχειρήσεις που κυριολεκτικά διαλύθηκαν όλο αυτό το διάστημα θα ξανανοίξουν κανονικά; πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους; Πόσοι θα πνιγούν στα χρέη; Πότε στο δι@ολο θα επανέλθει η κανονικότητα;

Μην περιμένετε αυτή τη φορά ο κόσμος να καταπιεί το lockdown αμάσητο. Και η επιτροπή που θα αποφασίσει αύριο την τύχη μας, να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και να μην βάλει ταφόπλακα στην οικονομία του Νομού, για λογαριασμό άλλων.

Δεν είναι οτι έχουμε λύσει το δικό μας πρόβλημα για να λύσουμε και των άλλων χωρών. Βαριά κουβέντα και αμαρτία παίρνω που τη γράφω, αλλά αν μπορούσα να συζητήσω με τον καθένα απο εσάς είμαι σίγουρος οτι το ίδιο θα μου έλεγε….

Ας αναμένουμε λοιπόν το…πόρισμα και εδώ θα είμαστε και πάλι..Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι….