«Καίνε» οι εισφορές για 300.000 επαγγελματίες

Εισφορές – «φωτιά» καλούνται να πληρώσουν περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, περίπου το 20% του 1,4 εκατ. των αυτοπασχολουμένων, με βάση τα ειδοποιητήρια που άρχισε σταδιακά να αναρτά ο ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του (www.efka.gov.gr). Eως προχθες αναρτήθηκαν 1.040.000 σημειώματα για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Ναυτιλιακούς πράκτορες και κλάδους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση ειδοποιητηρίων για επιστήμονες και αμοιβόμενους με μπλοκάκι.

Οι κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών που επιβαρύνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών (με βάση το εισόδημα) είναι:

Οσοι είχαν δηλώσει ή δηλώνουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ – 25.000 ευρώ. Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο, όσοι είχαν μείωση εισοδήματος σε σύγκριση με το 2015 (αποτελεί το έτος βάσης υπολογισμού των εισφορών έως ότου εκκαθαριστούν οι δηλώσεις του ’16) θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά, τα οποία θα συμψηφιστούν με τις επόμενες πληρωμές πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι νέοι (μετά την 1/1/93) παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία έως και τα τέλη του 2016 που αποκτούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.

Τα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ οι εισφορές τους θα υπολογίζονται επί της όποιας αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος για τους κλάδους κύριας σύνταξης (20%), ασθένειας σε είδος και χρήμα (7,10%) και επικουρική (7%) όχι όμως για τους οι συνεισπραττόμενους κλάδους ΟΑΕΔ – ΟΕΚ – ΟΕΕ που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Τ. Πετρόπουλος
«Το 80% των επαγγελματιών και το 90% των αγροτών θα πληρώνει μικρότερες εισφορές ή τα ίδια ποσά», δήλωσαν τόσο η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου όσο και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος. Η υπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν να υπάρξει προστασία των φτωχών εισοδημάτων» και ο υφυπουργός μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι από τους 444.000 αγρότες, οι 400.000, δηλαδή το περίπου 90%, πληρώνουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί των 113 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα. Και πως «μόνο 620 άτομα από τον παραπάνω συνολικό αριθμό θα καταβάλουν υψηλές εισφορές».