Καθαρισμός και αποψίλωση οικοπέδων και αγροτεμαχίων ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) και την υπ΄αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/Β/25.4.12) και στα πλαίσια λήψης προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων από εκδήλωση πυρκαγιάς, ο Δήμος Ιωαννιτών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου τρέχοντος έτους (1 Μαϊου- 31 Οκτωβρίου) γνωστοποιεί σε όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται αφ΄ενός εντός της πόλης και των οικισμών του Δήμου και αφ΄ετέρου εντός ζώνης 100 μέτρων περιμετρικά αυτών, ότι  υποχρεούνται να προβούν στον άμεσο καθαρισμό και κοπή των χόρτων σ’ αυτούς, όσες φορές χρειαστεί κατά την ανωτέρω περίοδο, καθώς και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην κοπή των χόρτων και γενικά στον καθαρισμό στις ιδιοκτησίες που  βρίσκονται πλησίον του αισθητικού δάσους πόλης Ιωαννίνων, των λοιπών δασυλλίων και δασικών εκτάσεων του Δήμου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω διαδικασιών  οι υπηρεσίες του Δήμου θα προβούν στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και κυρώσεις δηλαδή:

  • επιβολή προστίμου πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • βεβαίωση εις βάρος των ιδιοκτητών της ισόποσης σχετικής δαπάνης του Δήμου προς καθαρισμό.

Ενημέρωση της πυροσβεστικής για δίωξη και τιμωρία των παραβατών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.