Καινοτόμα προϊόντα και δράσεις για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής

Μια σειρά  ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε ορισμένες από αυτές, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα, με τη συνεργασία Περιφέρειας, «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» και Δήμου Ιωαννιτών.

Θέμα της ήταν: «Παραδοσιακά καινοτόμα τυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου», που αφορούν το «κασκαβάλι Πίνδου», το «τσαλαφούτι Τζουμέρκων», το αίγειο γάλα για την Παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού, τα αυτοφυή μανιτάρια και τη δημιουργία νέων λειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων με προσθήκη β΄- γλυκάνης.

«Μία Περιφέρεια, όπως της Ηπείρου, που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, έχοντας το πλεονέκτημα να έχει 5000 φυτά και από αυτά πολλά να είναι αρωματικά πρέπει  να έχει προϊόντα ποιότητας», τόνισε στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πώς αυτή «η μεγάλη δύναμη της Ηπείρου», διαπιστώθηκε  όταν «στα πλαίσια της εξωστρέφειας που επιδιώκει η Περιφέρεια άρχισε να συμμετέχει σε μεγάλες αγορές του κόσμου, μισθώνοντας εκθεσιακούς χώρους, στους οποίους στεγάζονται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που προβάλλουν τα προϊόντά τους».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε θέματα που έχουν άμεση επίδραση στους παραγωγούς της Ηπείρου:

Ειδικότερα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε γαλακτοβιομηχανία της Δυτικής Μακεδονίας, στην παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. «Ήρθε η ώρα να τελειώσουν όλα με το γάλα. Στην προσπάθειά μας είχαμε σύμμαχο και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ήδη έχει υποβληθεί η πρώτη  μήνυση και έχουν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές. Υπήρξε για πολλά χρόνια ασυδοσία με τις εισαγωγές γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, αλλά το πρόβλημα εντάθηκε μετά το εμπάργκο κατά της Ρωσίας». «Ο δρόμος ήταν δύσκολος και ήταν εύκολο να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Όμως έτσι θα καταστρεφότανε η κτηνοτροφία» πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην προώθηση της δημιουργίας τριών κέντρων καινοτομίας, που αφορούν την τυποποίηση του κρέατος, τις ντόπιες φυλές και τα αρωματικά φυτά. Το Κέντρο Κρέατος προγραμματίζεται, όπως είπε, για την περιοχή Άρτας- Πρέβεζας, κοντά στη Φιλιππιάδα και τα άλλα δύο στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίπλα από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Στις ίδιες εγκαταστάσεις σκοπεύει η Περιφέρεια να λειτουργήσει και την Αγορά Παραγωγών, μόλις  υπάρξει η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση. «Η λειτουργία των Αγορών Παραγωγών έχει μείνει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης», εξήγησε για να συμπληρώσει, πώς θα είναι ένα όργανο που θα συνδιοικείται με τους παραγωγούς. «Έτσι αλλάζουμε την κατάσταση, δίνουμε βήμα για να ενισχυθούν οικονομικά απευθείας οι παραγωγοί», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο Εκθεσιακό Κέντρο και τον εξοπλισμό του πρώην ΟΠΕ, που θα μεταφερθεί πλέον στα Ιωάννινα.

 «Αναζητούσαμε έκταση για τη λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου, για το οποίο έχουμε ήδη μελέτη σκοπιμότητας, στην οποία θα φιλοξενούνταν και το Κέντρο με τον   εργαστηριακό εξοπλισμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας (πρώην ΟΠΕ), το οποίο εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το τμήμα Επιστήμης Υλικών. Το Κέντρο θα λειτουργεί  με την εποπτεία της Περιφέρειας Ηπείρου, από το Εργαστήριο MSSNDE του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Τελικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αναζητήσαμε άλλο στεγασμένο χώρο έκτασης δύο στρεμμάτων και πιστεύω ότι θα είναι αρωγός μας το Κληροδότημα Γ. Σταύρου, παραχωρώντας τη χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν στο παρελθόν τις ΔΡΥΑΔΕΣ». Σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη  το εν λόγω επιστημονικό κέντρο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και θα χρησιμοποιείται από όλες τις επιχειρήσεις για ζητήματα συσκευασίας, αλλά και ανίχνευσης της σύστασης των προϊόντων.

Τέλος,  ανακοίνωσε πώς με τη συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών σύντομα θα γίνουν οι διακηρύξεις για τα σχέδια βόσκησης, που θα είναι ανά Δήμο.