Καλοκαίρι και γυαλιά ηλίου- Του Δρ. Χρ. Μποροδήμου

Αισίως μπήκε το καλοκαίρι και έφτασε η ώρα να φορέσουμε γυαλιά ηλίου. Είναι κατάλληλα όμως τα παλιά γυαλιά μας? Πως θα επιλέξουμε καινούργια? Σας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες

1.Γιατί πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας? Τι προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου?
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB που εκπεμπει ο ηλιος, μπορει να βλαψει τα κυτταρα του σωματος μας οταν απορροφηθεί σε μεγαλη ποσοτητα.
Η UVA δεν σταματά στον κερατοειδη με συνέπεια να βλάπτει τον φυσικό φακο του ματιού και με τα χρόνια να προκαλειται καταρράκτης. Επίσης μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει ωχροπάθεια, έγκαυμα ακόμη και μελάνωμα στο εσωτερικό του ματιού μας.
Η UVB απορροφάται από τον κερατοειδή με αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβες στο εξωτερικό μέρος του ματιού όπως μελάνωμα στα βλέφαρα και στον επιπεφυκοτα, πτερύγιο.
Καθώς τα μάτια και ειδικά των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητα, είναι απαραίτητη η προστασία από την ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου.

2.Πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου μόνο αν είμαστε στον ήλιο?
Πόσες φορές έχουμε πάει στη θάλασσα και παρότι καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα, μαυρίζουμε? Η ακτινοβολία του ηλίου έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να ανακλαστεί σε επιφάνειες όπως η άμμος, το νερό, η άσφαλτος κτλ. Με αυτό τον τρόπο η ακτινοβολία μπορεί να μας βλάψει ακόμη και αν καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα στη θάλασσα, αν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο και οδηγούμε. Για αυτό το λόγο τα μάτια μας πρέπει να προστατεύονται συνεχώς.

3.Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα γυαλιά ηλίου?
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η πιστοποιημένη προστασία των φακών απέναντι σε UVA και UVB. Αγοράζουμε λοιπόν γυαλιά από πιστοποιημένο κατάστημα οπτικών και ζητάμε την πιστοποίηση των φακών. Γυαλιά που πωλούται από πλανόδιους και τουριστικά μαγαζιά είναι καλό να αποφεύγονται καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Το χρώμα των φακών δεν παίζει μεγάλο ρόλο όταν υπάρχει η προστασία. Γενικά οι πράσινοι, καφέ και γκρι θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι για γενική χρήση καθώς δεν αλλοιώνουν τα χρώματα.
Τα πολωτικά γυαλιά χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση των φωτεινών αντανακλάσεων.
4.Ισχύει ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο από τα σκούρα?
Ορισμένα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για οφθαλμολογικό καρκίνο (μελάνωμα στο μάτι). Συγκεκριμένα, περισσότερες εκτιμάται ότι είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν όσοι έχουν γαλανά, πράσινα ή γκρι μάτια σε συνδυασμό με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

5. Μπορούμε να φοράμε παλιά γυαλιά με γρατσουνημένους φακούς?
Τα γυαλιά ηλίου όπως και και τα γυαλιά οράσεως έχουν φίλτρα και επιστρώσεις για να προστατεύουν. Όταν οι φακοί είναι χτυπημένοι, τότε τα φίλτρα αυτά δεν λειτουργούν για το σκοπό που τα έχουμε. Συνεπώς ένα ζευγάρι γυαλιών που είναι χτυπημένο πρέπει να αντικατασταθεί με καινούργιους φακούς που θα παρέχουν την προστασία που χρειάζεται κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας.

#sunglasses #uvprotection #γυαλιαηλιου #προστασιααποτονηλιο #ophthalmologist #οφθαλμιατρος #oculoplasticsurgeon #οφθαλμοπλαστικος Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος, MD Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Οφθαλμοπλαστικός