Καταλονία: Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα-Πλαστικές σφαίρες και τραυματίες

Βίαια επεισόδια εκτυλίσσονται έξω από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία, από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Η Μαδρίτη κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

16:40: Επεσε το online σύστημα, ψηφίζουν με χαρτί

Με δυσκολία διεξάγεται πλέον η ψηφοφορία στην Καταλονία, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων «έπεσε» με αποτέλεσμα οι πολίτες να ψηφίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο του… χαρτιού.

337 τραυματίες, σφαίρες από καουτσούκ

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σε εκλογικά κέντρα νωρίς το πρωί, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί. Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους. Τουλάχιστον 337 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Η καταλανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου του, δήλωσε πως 337 άνθρωποι τραυματίστηκαν «από την ισπανική κρατική αστυνομική βία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας τόνισε: «Εχουμε ξεκινήσει επαφές με την ΕΕ σχετικά με την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που θέτει σε κίνδυνο την ίδια Ενωση».

Αστυνομικοί με γκλόμπς χτυπούν με μανία και γυναίκες

Ενδεικτικό της βίαιης επέμβασης είναι ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν με γκλομπ συγκεντρωμένους, ενώ εκείνοι έχουν υψωμένα τα χέρια τους.

Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες με αιμόφυρτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και το ερώτημα «Μαριάνο Ραχόι αυτή είναι η νίκη σου;».