Καχριμάνης: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες

Τη  συμβολή της Περιφέρειας  στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μελέτη  του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ.,  επεσήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την αλληλοϋποστήριξη των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων και των Ηπειρωτικών Γαλακτοβιομηχανιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

 

 

«Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας και από την Περιφέρεια Ηπείρου για τα Ηπειρωτικά προϊόντα» δήλωσε  ο  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας  την συντονισμένη προσπάθεια προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων. Επεσήμανε τις δυσκολίες που προέκυψαν στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιχειρηθείσα απαξίωση των παραγωγών  για να στείλει ένα μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις:

 

«Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουμε στην περιοχή μας τους κτηνοτρόφους μας, αλλά  επειδή  δεν  υπάρχει η νομική στήριξη που έπρεπε,   δίνεται το  δικαίωμα σήμερα να έρχονται (βιομηχανίες)  από άλλα μέρη και να ζητάνε γάλα στην Ήπειρο. Ποιοι; Αυτοί που μέχρι προχθές τους βρίσκαμε απέναντι και κατέβαζαν τις τιμές στα προϊόντα μας,  τώρα λένε στους κτηνοτρόφους ότι θα σας δώσουμε καλύτερες τιμές. Ζητάω οι μεν βιομηχανίες – βιοτεχνίες (της Ηπείρου) να συνεχίσουν και να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κτηνοτρόφους. Οι δε παραγωγοί να συνεργάζονται με τις ντόπιες βιομηχανίες για να αυξήσουμε το οικονομικό απόθεμα και στους κτηνοτρόφους με ασφάλεια, αλλά και στις βιομηχανίες. Δεν ανέχομαι αυτούς που -δεν ξέρω αν και σήμερα συνεχίζουν – να φέρνουν γάλατα απέξω, να έρθουν και να ζητάνε να κάνουν εισκόμιση γάλακτος από την Ήπειρο».

 

 

Δήλωση για την απόρριψη της απόφασης του ΦΟΔΣΑ

για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σ.Μ.Α.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην απόρριψη εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βάσει του Σύμβασης που έχει υπογράψει οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο.

 

Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Είμαστε  μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει   την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα.   Δεν  μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές   πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε  να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.{…}. Εμείς έχουμε  τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη),  συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από «παντού βάζουν νερό». Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».