ΚΝΕ ΑΕΙ Ιωαννίνων: Η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου θα πέσει στο κενό

Η προκλητική προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο και να εντείνει την καταστολή των συλλογικών και οργανωμένων αγώνων μας για τις ανάγκες μας στη μόρφωση, θα βρει μπροστά της τη συντονισμένη αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων!
Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοιάζονται για τις συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης των φοιτητών μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα! Από κοινού τσάκισαν τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενίσχυσαν την επιχειρηματική λειτουργία τους, προχώρησαν στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των πτυχίων μας εξισώνοντάς τα μέχρι και με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων.
Το θράσος στη ΝΔ να μιλάει για την κατάργηση του ασύλου λες και είναι φυσικό φαινόμενο το έδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που με το πόρισμα Παρασκευόπουλου άνοιξε το δρόμο για την παραπέρα ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, ενώ πρότεινε τη “χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους” δηλαδή τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας!
Η ένταση της καταστολής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ΜΑΤ σε εστιακούς φοιτητές, τις επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, τους δύο συμφοιτητές μας που ακόμα δικάζονται με ανυπόστατες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ άνοιξαν την όρεξη στη ΝΔ! Άλλωστε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη δεν κρατήθηκε και ομολόγησε τον πραγματικό τους στόχο, ότι “δεν είναι δυνατόν εν έτη 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο”.
Το θράσος της Κυβέρνησης αλλά και των δυνάμεων της ΔΑΠ, που πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ξεκίνησαν τα πανηγύρια δηλώνοντας ‘’περήφανοι’’ μιας και θα έχουν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους για να μη βγάζουν άχνα οι φοιτητικοί σύλλογοι, θα το κόψει η αγωνιστική δράση των συλλόγων μας μέσα από την οποία και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να μπλοκάρουμε την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία και την περαιτέρω αποσύνδεσή τους από το επάγγελμα, το κόψιμο μαθημάτων από τα προγράμματα σπουδών, να κατακτήσουμε πιο φθηνή μετακίνηση, να προχωρήσει η συντήρηση εστιών και να επινοικιάζονται δωμάτια σε εστίες για φοιτητές που δεν παίρνουν δωμάτιο. Με αυτή μας τη δράση και τις κατακτήσεις μας θέλει να ξεμπερδεύει η Κυβέρνηση γιατί την ενοχλεί να προχωρήσει το αντιλαϊκό της έργο, για αυτό και προχωράει σε ενίσχυση της καταστολής καταργώντας το άσυλο!
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να γίνει αυτό υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των Συλλόγων τους. Η «ομαλότητα» που θέλει να επαναφέρει η ΝΔ στα ΑΕΙ, που την υπερασπίστηκε με μένος και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, όπου τίποτα, καμιά κινητοποίηση, συλλογική διαδικασία, καμιά οργανωμένη μορφή πάλης «δεν χαλά» την εικόνα του εύρυθμου πανεπιστημίου που δουλεύει για λογαριασμό των επιχειρήσεων.
Απάντηση στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, την υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των πτυχίων μας, την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και το μαύρο εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες μορφωτικές και λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Τομεακό Συμβούλιο ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ