Κοίτα ψηλά…. το σκουπιδάκι!

Γράφει η Ζωή Καλύβα

Γιάννενά μου Καληνύχτα. Τι θα γίνει; Δεν θα συμμαζευτείς κάποια στιγμή επιτέλους; Εκεί που βλέπω να γίνεται δουλίτσα και να αχνοφαίνεται ένα φως έστω και από λάμπες led, εσύ μου το χαλάς.
Ξέρεις ότι δεν μου αρέσει να σου γκρινιάζω και ούτε να θυμώνω μαζί σου. Εγώ σε θαυμάζω και σε έχω μέσα στην καρδιά μου. Αλλά δεν θέλω ποτέ, μα ποτέ να πιστέψω ότι κάνεις διακρίσεις.
Ναι, δεν το πιστεύω ότι κάνεις διακρίσεις. Εσύ, μια πόλη με αυτή τη μεγάλη ιστορία, το τόσο όμορφο περιβάλλον και τους αξιαγάπητους κατοίκους, να κάνεις διακρίσεις; Ποτέ.
Δεν πιστεύω ότι έχεις γειτονιές, συνοικίες και δρόμους διαφορετικών ταχυτήτων και φροντίδας, είτε λέγονται Πέραμα, Βοτανικός, Σεισμόπληκτα, Αμπελόκηποι, Λασπότοπος, (η φωτογραφία από δέντρο στην Γεωργίου Μάκη), Καρδαμίτσια
Δεν μπορεί Γιάννενα μου, να υπάρχουν περιοχές που δεν καθαρίζονται οι δρόμοι και υπάρχουν σκουπίδια ακόμα και στα δέντρα.
Ναι στα δέντρα. Δεν με πιστεύεις; Εγώ σε αγαπάω και δεν θα σου έλεγα ψέματα ποτέ, γιαυτό να παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες που σου έχω.
Και Καλά εσύ Γιάννενά μου, δεν βλέπεις. Ας πούμε τώρα. Μα κανείς δεν βλέπει; ή κάνουν ότι δεν βλέπουν.
Και μη μου πεις ότι είναι όλοι ντροπαλοί και κοιτάζουν κάτω, γιατί αν κοίταζαν κάτω, θα μάζευαν τα κάτω σκουπίδια, έστω!!
Και μη μου πεις ότι όταν κοιτάζουν πάνω, δεν βλέπουν στα δέντρα, γιατί τους ενοχλεί ο ήλιος. Ε δεν με νοιάζει. Ας φορέσουν και γυαλιά!! Όχι άλλες δικαιολογίες!
Δεν το ξέρω πως θα το κάνεις. Βρες μια λύση. Οι μήνες τρέχουν, περνάνε τα χρόνια και πράγματα και καταστάσεις δεν συμμαζεύονται, ούτε τελευταία στιγμή. Έξυπνη πόλη είσαι, θέλεις να γίνεις εξυπνότερη, τακτοποίησέ το.
Κάνε το ξεσκαρτάρισμά σου, μπορείς. Έχεις γνώσεις, πτυχία, όρεξη για δουλεία. Βρες τον τρόπο. Εγώ δεν μπορώ να στον υποδείξω γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα. Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω, το κάνω.
Πετάω τα σκουπίδια μου στους κάδους (μέσα και όχι έξω), ανακυκλώνω πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, κλείνω τα φώτα όταν δεν είμαι σπίτι και δεν αφήνω την βρύση να τρέχει αλόγιστα! Βασικές γνώσεις ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ!
Εγώ αυτό που θέλω είναι μια όμορφη, καθαρή και λειτουργική πόλη. Αυτό ζητάω.
Γιάννενά μου σε κούρασα. Θα πεις τώρα: «Πάλι γκρινιάζει». Αλλά Θέλεις να μην σου μιλάω; Να μηv στα λέω; Τα λέω όλα. Και τα θετικά σου και τα αρνητικά σου. Εγώ σε αγαπάω.