Κοινό των Ηπειρωτών: Με επιτυχία η εκδήλωση για τον αθλητισμό

????????????????

Με την παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη και του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) η εκδήλωση της περιφερειακή παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός» και κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ακόμη η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, η Παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου, τα μέλη της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης και εκπρόσωποι φορέων του αθλητισμού.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός που η συζήτηση διήρκησε περίπου τρεις ώρες, με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, που θα αποτελέσουν τον «κορμό» του προγράμματος της παράταξης στον τομέα του αθλητισμού.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, ασκώντας κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή Αρχή για την καθυστέρηση αλλά και αδιαφορία υλοποίησης έργων στον τομέα του αθλητισμού, τόνισε ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όχι με «φαραωνικά» έργα, αλλά με αθλητικούς χώρους προσβάσιμους σε όλους.

«Ένα στρατηγικό πρόγραμμα ενίσχυσης του αθλητισμού περιλαμβάνει υποδομές, περιλαμβάνει στόχους, δράσεις και παρεμβάσεις για τον επαγγελματικό αθλητισμό, για τον σχολικό αθλητισμό, για τον μαζικό αθλητισμό, για τον αθλητικό τουρισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως απαιτούνται συνέργειες με τους Δήμους, τη Γενική Γραμματεία, την Εκπαίδευση, τα αθλητικά σωματεία και τους φορείς του αθλητισμού, αλλά και «επιτελικές δομές στην αυτοδιοίκηση που θα ασχολούνται με τον αθλητισμό συνολικά και δεν θα μοιράζουν χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του Γ.Γ. Αθλητισμού, ο οποίος αναφέρθηκε με αριθμούς στην ισόρροπη, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, κατανομή των κονδυλίων για τα έργα αθλητικών υποδομών από το 2015 και μετά, αλλά και για τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας που μπορεί να αξιοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών. Είναι ενδεικτικό, ότι στα προγράμματα «Αθλητισμός Για Όλους» που υλοποιεί, μόνο ένας δήμος από την Ήπειρο συμμετέχει και έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 2 γυμναστών, σε σύνολο 1483 που έχουν προσληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Συναδινός αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την δουλειά που έχει γίνει από την Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, η οποία αποτελεί πρότυπο για τη λειτουργία, αλλά και την προώθηση έργων και απόδοση των εγκαταστάσεων στους πολίτες, ενώ ανακοίνωσε την έγκριση της μελέτης για τον φωτισμό στο γήπεδο της Λιμνοπούλας, που θα υλοποιηθεί, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2019.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε τρεις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα Γιάννενα, ξεκινώντας από το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου τον Μάιο, ενώ ακολουθούν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.

Τις θέσεις της παράταξης που έχουν σαν γενικό πρόταγμα ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, εξέφρασε ο επικεφαλής του Τομέα Αθλητισμού Σπ. Ντάνης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του Τομέα Αθλητισμού Π. Παλάσχας.