Κοκοράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες- Προτείνει ο σεφ Γαβριήλ Τσεσμετζής

Κοκοράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες

Μία συνταγή σήμερα που θυμίζει νοσταλγικά τραπέζια στο χωριό.. Όταν άνοιγε η γιαγιά τη γάστρα και μοσχομύριζε αρώματα όλο το σπίτι. Ανεβαίνουμε ελάχιστα στο βαθμό δυσκολίας αλλά πιστέψτε με θα σας δικαιώσει στο τέλος όταν το φάτε με τους αγαπημένους σας

Μερίδες 6 . Βαθμός δυσκολίας 6 . Χρόνος προετοιμασίας 25’. Συνολικός Χρόνος 3:00’ .

Συστατικά:

2 κιλά Κοκόρι νωπό σε μερίδες

150γρ Ζωμό κότας

1 κιλό Χυλοπιτάκι μικρό με αυγά

1 Στικ κανέλας

100ml Κρασί κόκκινο

800γρ Ντομάτα κονκασέ

1κ.σ. Πελτέ ντομάτας

2 Μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα

2 Σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

2 Λίτρα νερό

2κ.σ. Μέλι

2 Καρότα σε κύβους

Αλάτι , Πιπέρι

Οδηγίες εκτέλεσης:

Σε μία ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε από τη μεριά πρώτα της πέτσας τα κομμάτια από το κοκόρι. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα τα γυρνάμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις έχουν ροδίσει και από τις δυο πλευρές τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε πιατέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί ενώ ταυτόχρονα ξύνουμε με μια ξύλινη σπάτουλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ενσωματώσουμε όλη τη γεύση στη σάλτσα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ,το στικ κανέλας , τα καρότα και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι μας. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ ντομάτας ,το κονκασέ ,το μέλι και από πάνω τα κομμάτια από το κοκόρι. Περιχύνουμε με τον ζωμό κότας και το νερό , καπακώνουμε και αφήνουμε στην πιο χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες & 45 λεπτά (ανάλογα το πόσο μαλακό θέλουμε το κοκόρι μας) . Τσεκάρουμε τα υγρά ανά 20 λεπτά και αν χρειάζεται προσθέτουμε.

Μόλις το κοκοράκι μας είναι μαλακό τόσο που ξεκολλάει από τα κόκκαλα του , το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χυλοπιτάκια για να βράσουν (ανάλογα με το χρόνο βρασμού της εταιρείας που προμηθευτήκατε ). Μόλις είναι έτοιμα και τα ζυμαρικά μας προσθέτουμε από επάνω τα κομμάτια από το κοκοράκι μας και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις.

Σερβίρουμε με χοντροκομμένο μαιδανό και τριμμένη ξερομυζύθρα..

Καλή επιτυχία ….

Τη συνταγή μας παρουσίασε ο Chef Γαβριήλ Τσεσμετζής

Σπιτικη κουζίνα Τσεσμετζής
Ν.Ζερβα 47 Ιωάννινα
www.tsesmetzis.gr