Κοροναϊός: 17 νεκροί, 571 κρούσματα -Παγκόσμια ανησυχία

Σήμερα αποφασίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κοροναϊό.

Ο ΠΟΥ συνεδρίασε χθες στην Ελβετία, αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Είναι μία απόφαση που θα πάρουμε με μεγάλη σοβαρότητα και δεν ήμασταν έτοιμοι. Θα γίνει μόνο όταν λάβουμε τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν κάνει γνωστό πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον νέο κοροναϊό, ο οποίος προκαλεί επιδημία πνευμονίας, έχουν φτάσει τα 571, ενώ 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται και η πόλη Βουχάν στην οποία εντοπίστηκε η εστία μόλυνσης.
Σε καραντίνα 9 εκατ. κάτοικοι για τον κοροναϊό

Το Πεκίνο, μετά την παγκόσμια ανησυχία, προχώρησε στην προσωρινή καραντίνα των κατοίκων της πόλης Βουχάν, όπου ζουν περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Μετά από απόφαση της κυβέρνησης, από σήμερα το πρωί (10 τοπική) τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων ανεστάλησαν, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων έκλεισαν για τους εξερχόμενους επιβάτες. Ηδη μάλιστα για όσους χρησιμοποιούν αεροπορικές πτήσεις στο εσωτερικό γίνονται έλεγχοι για τη θερμοκρασία τους στα αεροδρόμια της χώρας.
Ελεγχος επιβατών αεροπλάνου από γιατρό για θερμοκρασία
Επιβάτες πτήσης προς Πεκίνο ελέγχονται για τη θερμοκρασία τους / Φωτογραφία: AP

Η κυβέρνηση ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μη φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, όπως αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ. Το μέτρο χαιρέτησε ο ΠΟΥ, με τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα και φοβούνται για την εξάπλωση του ιού. Οι Κινέζοι ταξιδεύουν με αφορμή την κινεζική πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο και αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλα τα αεροδρόμια.
Παγκόσμιος συναγερμός στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό

Ηδη βρέθηκε κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια. Στον ασθενή που εντοπίστηκε στο Σιάτλ, οι έρευνες έδειξαν πως ήρθε σε επαφή με 16 άτομα, από την στιγμή που έφτασε στην πόλη. Ωστόσο, φέρεται να είναι καλά στην υγεία του και σύντονα να πάρει εξιτήριο.

Ειδικά μέτρα έχει πάρει και η Ρωσία, καθώς έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού. Την ίδια ώρα μαζί με την Τουρκία έχουν επιστρατεύσει θερμικές κάμερες, ενώ η Αγγλία έχει δημιουργήσει ειδικούς χώρους στο Χίθροου και η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε κάθε ξένο τουρίστα…

Ειδικούς χώρους έχουν δημιουργήσει και τα αεροδρόμια στην Ιταλία, τα οποία θα ελέγχουν και την θερμοκρασία των επιβατών που θα έχουν ταξιδέψει ή θα έχουν περάσει από την Βουχάν.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronaios-17-nekroi-571-kroysmata-synedriazei-poy