Κορωνοϊός-Ευρύτερη χρήση μάσκας και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τα δύο νέα μέτρα που σκέφτονται

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ανησυχία και έχει φέρει σε κατάσταση συναγερμού την κυβέρνηση.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες –τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 667, εκ των οποίων 250 στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη- μαρτυρά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και τον κίνδυνο να υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας σε επίπεδο που θα πιέσει το σύστημα υγείας.

Αποφασισμένη για νέα μέτρα η κυβέρνηση

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να πάρει νέα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού. Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πραγματοποίησε σύσκεψη με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και συζητήθηκαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει πολύ ανοδικές τάσεις στα κρούσματα της τελευταίες ημέρες. Σε επίπεδο συναγερμού βρίσκονται και τα Ιωάννινα, η Καστοριά και οι Σέρρες.

Προ των πυλών lockdown σε Ιωάννινα και Καστοριά
Κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης δεν ελήφθη απόφαση για νέα μέτρα, ωστόσο υπάρχουν στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν με βάση τα νέα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά. Προς το παρόν η επιβολή τους εξετάζεται σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας διασποράς του ιού και όχι πανελλαδικά.

Ηδη τα Ιωάννινα από το πορτοκαλί που είναι σήμερα, αναμένεται να πάνε σε κόκκινο, δηλαδή επίπεδο 4, κάτι που μεταφράζεται σε τοπικό lockdown. Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για την Καστοριά που από επίπεδο 3 (πορτοκαλί) θα μεταβεί στο ανώτατο επίπεδο προληπτικών μέτρων, οδηγώντας ουσιαστικά την πόλη σε τοπικό lockdown, όμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε στην Κοζάνη.

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Πλέον των μέτρων που περιλαμβάνει το επίπεδο τέσσερα, εξετάζεται από την κυβέρνηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές με χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από μια ορισμένη ώρα το βράδυ, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει όμως πρόθεση αυτή την στιγμή για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ, καθώς τα προβλήματα συνωστισμού στις πλατείες παρατηρούνται αμέσως μετά.

Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει αύριο μετά την συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/anisyhia-koronoios-nea-metra