Κόβονται επίδομα θέρμανσης, ιατρικές δαπάνες, ειδική φορολόγηση ναυτικών

Γερό… ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές 180 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμφωνηθούν αύριο στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι φοροαπαλλαγές που φαίνεται να περικόπτονται είναι το επίδομα θέρμανσης, οι ιατρικές δαπάνες, η ειδική φορολόγηση των ναυτικών και ο μειωμένος κατά 1,5% μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Το σύνολο των ανωτέρω φοροαπαλλαγών ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα 385 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις περικοπές, το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών θα είναι 205 εκατ. ευρώ το 2018. Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών προβλέπεται και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μαζί με άλλες φοροαπαλλαγές οι οποίες δεν έχουν καθορισθεί ακόμα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των θεσμών και της κυβέρνησης προβλέπει:

– Ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής, με το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι δεν θα καταργηθεί στο σύνολό του, ωστόσο εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται. Δηλαδή, θα βρεθεί τρόπος οι ιατρικές δαπάνες να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κάνουν χρήση καρτών.

– Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

– Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση που θα ορίζει τους δικαιούχους και τα ποσά που θα λάβουν.

– Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον τόμο που κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσόν των 388,7 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. ευρώ.