Κύκλωμα εκκαθάριζε στο εξωτερικό εισπράξεις από πληρωμές, μέσω POS

 

Κύκλωμα το οποίο διέθετε στη χώρα συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (POS) στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τους περιορισμούς των capital controls, εξάρθρωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Οικονομική Αστυνομία. Τα μηχανήματα POS διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να «περάσουν» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα «έβγαιναν» στο εξωτερικό, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν οι επιχειρήσεις κατέβαλαν τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην ελληνική επικράτεια διαπιστώθηκε ότι πωλήθηκαν 1.195 συσκευές POS σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Σε πρώτη φάση, οι φορολογικές αρχές σε συνεργασία με την αστυνομία συνέλαβαν 24 άτομα και κατάσχεσαν 164 συσκευές εκκαθάρισης συναλλαγών POS.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

• Σε επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε περίπου 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

• Σε επιχείρηση στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

• Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη 24 ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση 41 μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση τερματικών μηχανημάτων.

• Οι ελεγκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους αναλυτικό κατάλογο με τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευθεί παράνομα τερματικά μηχανήματα, με σκοπό την κατάσχεση, τον σχηματισμό δικογραφίας και τον φορολογικό έλεγχο, αντίστοιχα.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και στη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, «αυτή η επιχείρηση, και όλη αυτή γενικότερα η ιστορία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε ποιες πληροφορίες θα πρέπει να ζητούμε εφεξής από τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο crash test για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πληροφορίες μαζεύουμε και τι πληροφορίες πρέπει να μαζεύουμε. Πλέον, έχουμε στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με τη Βουλγαρία και με τη Μάλτα». Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, τόνισε ότι «άμεσος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αντιμετώπιση της μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδας και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής, που επιτυγχάνεται μέσω της μη καταβολής ΦΠΑ, καθ’ όσον δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των στοιχείων που παρέχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».

Στο μεταξύ, οι φορολογικές αρχές, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής που εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές, προχώρησε σε 48ωρο σφράγισμα  beach bar στη Σαντορίνη για μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΔΕ, συνεργείο της ΔΟΥ Σύρου προέβη το Σαββατοκύριακο σε προληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις της Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια αυτών, οι ελεγκτές βρέθηκαν σε επιχείρηση με την επωνυμία Demilmar, στην Περίσσα, η οποία περιλαμβάνει εκμετάλλευση της παραλίας με ομπρέλες και ξαπλώστρες, beach bar, εστιατόριο και κατάστημα με επώνυμα ρούχα.  Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 57 αποδείξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στην παραλία. Το συνεργείο προχώρησε άμεσα στη βεβαίωση της παράβασης και στην προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για 48ωρο σφράγισμα της επιχείρησης. Οι ελεγκτές θυροκόλλησαν και το σημείωμα διαπίστωσης ελέγχου, καθώς ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αρνήθηκε να το παραλάβει.

kathimerini.gr