Κώστας Ζωνίδης: Μεγαλύτερη και ισχυρότερη η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου περιγράφει πώς σε μια εποχή «λουκέτων», η ΣΤΗ κατάφερε να αναπτυχθεί. Οι τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ο στρατηγικός εταίρος και οι νέες προκλήσεις.

Το πώς κατάφερε η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί στα δύσκολα τελευταία χρόνια περιγράφει ο πρόεδρος του ιδρύματος Κωσταντίνος Ζωνίδης, στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, με την ευκαιρία της εκλογοαπολογιστικης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας καθώς και των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί.

Κύριε πρόεδρε, ομολογουμένως στα χρόνια που πέρασαν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα υπέστη δομικές και δυσάρεστες αλλαγές. Πώς και σε ποιο βαθμό αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου (ΣΤΗ);

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με μείωση του αριθμού των τραπεζών, των τραπεζικών καταστημάτων, σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων αλλά και των βασικών οικονομικών μεγεθών τους. Η τράπεζά μας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κατάσταση αυτή. Βάσιμα όμως μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι επέδειξε σημαντική αντοχή. Με έτος βάσης το 2009 έχουμε αυξήσει τον αριθμό των Καταστημάτων μας από 5 σε 9, καλύπτοντας όλους του Νομούς της Ηπείρου, το προσωπικό μας κατά 10% και τους συνεταίρους μας από 10.700 σε πάνω από 15.000.
Υποστήκαμε βεβαίως και εμείς τις συνέπειες της φυγής των καταθέσεων και της επιβολής των capital controls, διατηρήσαμε όμως το μερίδιο αγοράς μας τόσο πανελλαδικά όσο και στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Η σημαντικότερη συνέπεια της κρίσης, στη διαχείριση και αντιμετώπιση της οποίας η Τράπεζα δίνει προτεραιότητα, είναι η αδυναμία των δανειοληπτών πελατών μας να εξυπηρετήσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των καθυστερήσεων στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο.

Όπως μας είπατε, η ΣΤΗ προχώρησε σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πώς ανταποκρίθηκε η κοινωνία σε αυτή την προσπάθεια;

Η τοπική κοινωνία και τις τρεις φορές έδειξε έμπρακτα την υποστήριξή της στην Τράπεζά της. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 24 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις συνεταιριστικού κεφαλαίου -αρκετά υψηλότερα από τα απαιτούμενα για τη διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Το ποσό που συνεισέφεραν οι θεσμικοί επενδυτές που συμμετέχουν σήμερα στην Τράπεζα, δηλαδή το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ανήλθε στα 8.2 εκατ. ευρώ.

Μετά την επιτυχία και της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, πώς θα κρίνατε τη σημερινή κατάσταση της Τράπεζας;

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας σήμερα βρίσκεται στο 11,4% και διαθέτει επαρκή για τη δραστηριότητά της ρευστότητα. Με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του στρατηγικού μας επενδυτή, βρίσκεται ίσως στην καλύτερη κατάσταση από όλες τις συνεταιριστικές, τουλάχιστον, τράπεζες και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς με στόχο την ανάπτυξή της.

Μιλήσατε για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Τράπεζας. Θέλετε να μας το αναλύσετε περισσότερο;

Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού ενός αναπτυξιακού Επιχειρηματικού Σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου θα εξασφαλίσει αφενός την πλήρη αξιοποίηση των δυνατών στοιχείων της Τράπεζας και ειδικότερα τους ισχυρούς οικονομικούς της δείκτες, την αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του θεσμικού πλαισίου και τη γνώση και εμπειρία στελεχών και διοίκησης, αφετέρου, την επίτευξη υψηλών αλλά ρεαλιστικών στόχων. Βεβαίως η εξειδίκευση των στόχων και των δράσεων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και οι σχετικές αποφάσεις θα είναι καθήκον του νέου Δ.Σ., που θα προκύψει μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τη 16η Οκτωβρίου 2016.

Πιστεύετε ότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Συνεταιριστικής Τράπεζας με τη συμμετοχή του ΤΑΕ-ΕΑΠΑΕ ως στρατηγικού επενδυτή στο Μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση της Τράπεζας;

Αντιθέτως! Μεταφέροντας τη δήλωση του προέδρου του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ κ. Χρήστου Παπαδόγιαννη στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, σημειώνω ότι το ίδιο το ταμείο εμφορείται από τη συνεταιριστική ιδέα αφού αποτελεί εκδήλωση συλλογικής δράσης των απασχολουμένων στον Τομέα των Ασφαλειών και ότι συνειδητά συμμερίζεται και συμμετέχει στο όραμα και τη φιλοσοφία της Τράπεζας.

Μας μιλήσατε για ομοψυχία και ομοφωνία στις αποφάσεις του Δ/Σ ως βασικό δομικό στοιχείο της έως τώρα επιτυχίας της Τράπεζας. Θεωρείτε ότι αυτό θα συνεχιστεί;

Το προσδοκώ και το πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη ότι η αγάπη των Ηπειρωτών για την τράπεζα θα τους οδηγήσει να εκλέξουν τους καλύτερους, ώστε με τη σύμπραξη των τριών μελών που ορίζονται από τον στρατηγικό επενδυτή να συγκροτήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο που θα οδηγήσει την Τράπεζα με επιτυχία στο αύριο.

Ως απερχόμενος πρόεδρος του Δ/Σ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, πώς θα συνοψίζατε την πορεία της Τράπεζας τα έτη που πέρασαν;

Η τετραετία που πέρασε ήταν απόλυτα καταστροφική για το σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος, σημαδεύτηκε με το κλείσιμο 14 εμπορικών και 7 συνεταιριστικών τραπεζών. Η Τράπεζα Ηπείρου αφού αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία τους τρεις κύκλους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και την καταστροφική περίοδο της εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο του 2015, είναι σήμερα μεγαλύτερη, ισχυρότερη και με σύμμαχο έναν ιδιαίτερα ισχυρό στρατηγικό επενδυτή, το ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ.

Προφανώς και η Τράπεζά σας αντιμετωπίζει προκλήσεις για το μέλλον. Ποιες είναι οι σημαντικότερες;

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, συνεταίρων και πελατών μας, ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα και η αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερήσεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Η επιτυχία μας στους δύο αυτούς τομείς θα οδηγήσει στην εξασφάλιση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη διατήρηση και αναβίωση υγιών επιχειρήσεων και -μέσω αυτών- στην ανάπτυξη της ίδιας της Τράπεζας εντός και εκτός Ηπείρου.

Θα είστε υποψήφιος;

Ναι αλλά αυτό ας μην αποτελέσει θέμα της σημερινής μας συζήτησης. Το σημαντικό, όπως σας προανέφερα, είναι η ταχύτατη ομογενοποίηση του νέου ΔΣ, δηλαδή η μεταφορά και διάχυση στα νέα μέλη της εμπειρίας των παλαιών αλλά ταυτόχρονα και η αξιοποίηση σε βέλτιστες πρακτικές της τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων των νέων μελών, επ’ ωφελεία του οργανισμού

euro2day.gr