Λονδίνο: Λεπτό προς λεπτό η φρίκη – 19 συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία μετά το μακελειό το βράδυ του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν. Οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Γέφυρα του Λονδίνου ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανυποψίαστους πεζούς, ενώ στη συνέχεια οι μακελάρηδες μετέβησαν στο γειτονικό Μπόροου Μάρκετ και επιτέθηκαν με μαχαίρια σε αθώους πολίτες.

Οι τρεις δράστες – που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ» – έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους τρεις δράστες αλλά δεν ανακοινώνει ακόμη τα ονόματά τους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τζιχαντιστής ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός». Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι 3 δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις ανατήσησης συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος, η Αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 14 συλλήψεις – 12 στο ανατολικό Λονδίνο και άλλες 2 στο Ιστ Χαμ σε κτίριο όπου πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι ενός εκ των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε αρχικά να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι γυναίκες.

Υποστηρικτές του ISIS πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο για την επίθεση στο Λονδίνο και καλούν και άλλους να προβούν σε ανάλογος επιθέσεις, όπως μεταδίδει το BBC. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Αδειασαν τις δεσμίδες τους οι αστυνομικοί

To BBC ανήρτησε ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά των δραστών.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας οι οκτώ αστυνομικοί που επενέβησαν μέσα σε 8 λεπτά, πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές για να σταματήσουν τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» επισήμανε ο Ρόουλι.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Αντιθέτως εγώ δεν εξεπλάγην καθώς όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα».

Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι μακελάρηδες περπατούσαν ήρεμα

Ενα συγκλονιστκό βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Λονδίνο να περπατούν ψύχραιμα, ανάμεσα στις παμπ του Λονδίνου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τη σφαγή αθώων πολιτών «στο όνομα του Αλλάχ».

Το αποκλειστικό βίντεο της βρετανικής εφημερίδας express δείχνει τους τζιχαντιστές να περπατούν στην αγορά του Μπόροου καθώς δεκάδες λονδρέζοι έβρισκαν καταφύγιο σε παμπ. Το βίντεο από κινητό τηλέφωνο τραβήχτηκε δευτερόλεπτα πριν οι πάνοπλοι αστυνομικοί σκοτώσουν τους δράστες.