Δήμος Δωδώνης: Μείζονα προβλήματα από τους δασικούς χάρτες

Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπως αποτυπώνονται από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωδώνης, αναδείχθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παραβρίσκονταν οι περισσότεροι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το Νομό Ιωαννίνων θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων- αντιρρήσεων, έναντι όμως οικονομικού τιμήματος.

Τα βασικά ζητήματα που ανακύπτουν για τον Δήμο Δωδώνης, από τον πρώτο έλεγχο των αποτυπωμένων στην διαδικτυακή εφαρμογή δασικών χαρτών είναι τα ακόλουθα:

– Οι οικισμοί που εμφανίζονται στην εφαρμογή του κτηματολογίου είναι λιγότεροι από τους υφιστάμενους.

– Σε πολλές περιπτώσεις οι αποτυπωμένες οριοθετήσεις είναι διαφορετικές από αυτές του αντίστοιχου ΦΕΚ οριοθέτησης.

– Η αποτύπωση των οριοθετήσεων στην εφαρμογή είναι γραφική και δεν περιέχει συγκεκριμένες συντεταγμένες.

– Σε κάποιους οικισμούς υπάρχουν χάρτες διανομής συνοικισμού από το Υπουργείο Γεωργίας οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό των γραμμών οριοθέτησης.

– Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα ΣΧΟΟΑΠ και οι χρήσεις γης που ορίζονται σε αυτά.

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωδώνης, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν εγγράφως στην εταιρία “Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ”, χωρίς όμως να τύχουν συγκεκριμένης απάντησης.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, υπογράμμισε πως το πρόβλημα, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, είναι σοβαρό κυρίως για τους οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχει οριοθέτηση.

Συνάμα, ενδέχεται να ανακύπτει ζήτημα και τις δημοτικές εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές. Αν ο χαρακτηρισμός αυτός έχει τροποποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στις δασικές, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς μέχρι σήμερα αυτές διατίθενται κατ’ εξοχήν σε δημότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Η μη ακριβής αποτύπω­ση εκτάσεων που καλλιερούνται ή χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκή­σι­μων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα και τις κοινοτικές ενισχύσεις.

“Το πρόβλημα είναι σοβαρό για όλο το Νομό Ιωαννίνων αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Χρειάζεται να υπάρξει μία συντονισμένη παρέμβαση μέσω της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, ώστε το Υπουργείο ή να τους αποσύρει ή να τους διορθώσει άμεσα, άποψη την οποία έχει διατυπώσει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Τον έντονο προβληματισμό τους μετέφεραν στην συνεδρίαση οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να καταγραφούν άμεσα τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.