Με μεγάλη επιτυχία το Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έληξε το Ομαδικό-Αναλυτικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης, τόσο για τους δεκάδες διακεκριμένους επιστήμονες, που μετείχαν με εισηγήσεις, όσο και για το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε πιστά όλες τις συνεδρίες, σ’ ένα πρωτόγνωρο για την περιοχή γεγονός.

Το συμπόσιο διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης “S.H.Foulkes”.

Για δύο ημέρες, κορυφαίοι επιστήμονες από τους κλάδους της Ψυχανάλυσης και της Αρχαιολογίας, έχοντας ως αφετηρία τον πολυσύνθετο ρόλο του ιερού της Δωδώνης, διερεύνησαν ενδελεχώς τις συνδέσεις της Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική σκέψη, με επίκεντρο το τρίπτυχο «Οιωνός-Ερμηνεία-Πρόληψη».

Αυτή η θεωρητική προσέγγιση συνέβαλε σε νέες νοηματοδοτήσεις και αναδύσεις, καθώς και σε νέες προοπτικές προσέγγισης της αρχαίας κληρονομιάς και ανάδειξης της αξίας της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Στην ιστοσελίδα του Συμποσίου http://www.dodoni.gr/symposium έχουν αναρτηθεί οι περιλήψεις των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του Ομαδικού- Αναλυτικού Συμποσίου, με θέμα “Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία- Πρόληψη».

Κορυφαία στιγμή για όλους τους συμμετέχοντες αποτέλεσε η απογευματινή συνεδρία της 7ης Ιουλίου, που έλαβε χώρα στην Ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, με τους συμβολισμούς και τις συνδέσεις του χώρου, του χρόνου, των τεχνών και των επιστημών να καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση.

Ενδεικτική της ποιότητας του Συμποσίου είναι η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε προς τον Δήμαρχο Δωδώνης, κ. Χρήστο Ντακαλέτση, ο κ. Ιάσων Μαράτος (MPhil, DPM, FRPsych, MlnstGA Consultant in Child and Adolescent Psychiatry, Group Analyst, Medical Director of PPCS, London), ως Επίτιμος Προσκεκλημένος του Συμποσίου.

“Αγαπητέ Δήμαρχε Δωδώνης, κύριε Ντακαλέτση,

Είχα την τιμή να κληθώ να συμμετάσχω στο Ομαδικό-Αναλυτικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης, με τίτλο «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική-Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός – Ερμηνεία – Πρόληψη», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Εξ όσων γνωρίζω, το εν λόγω Συμπόσιο είναι το πρώτο στον κόσμο που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία αρχαιολόγων και ψυχαναλυτών ομάδας και είχε ως θέμα τη σύνδεση αρχαίας ελληνικής και ψυχαναλυτικής σκέψης.

Εκτός από τις περίφημες παρουσιάσεις αρχαιολόγων, που μελετούν τα μνημεία, που αποτελούν κληρονομιά του πολιτισμού μας, και ψυχαναλυτών ομάδας από την Ήπειρο και αλλού, πλαισίωναν τις εκδηλώσεις έκθεση γλυπτικής με έργα του Ομότιμου Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθώς επίσης καλλιτεχνικές δημιουργίες του κ. Παναγιώτη Μπάκα. Επίσης, τις εκδηλώσεις του Συμποσίου στόλισαν αφηγήσεις αποσπασμάτων ορφικών ύμνων και αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, από τους ηθοποιούς Γιάννα Κούλα, Γιολάντα Καπέρδα και Βασίλη Σιάφη, όπως επίσης και το τραγούδισμα της Υψιφώνου κας. Ειρήνης Δόβα, μαζί με τη Μουσική Ηχοτοπίου του Μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Καραγιώργου.

Οι Συνδιοργανωτές του Συμποσίου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απήχηση που είχε η δραστηριότητα αυτή στην Ήπειρο, καθώς περισσότερα από 130 άτομα δήλωσαν συμμετοχή. Άλλωστε, γνωρίζετε πόσο πολύπλοκο θέμα είναι η διοργάνωση ενός τέτοιου συμβάντος.. Χρειάζεται καλή διάθεση και συμμετοχή πολλών φορέων και ατόμων.

Το Συμπόσιο δε θα ελάμβανε χώρα εάν δεν υπήρχε η γενναιόδωρη προσφορά εργασίας κι ενίσχυσης από τους Συνδιοργανωτές: τον Δήμο Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης S.H. Foulkes. Παράλληλα, το προσωπικό του ξενοδοχείου Πρυτανείο πρόθυμα ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις του Συμποσίου.

Μου έκανε τεράστια εντύπωση ότι το Συμπόσιο το αγκάλιασε θετικά όλη η Δωδώνη. Στους περιπάτους μου, μίλησα με ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το Συμπόσιο. Όταν μάθαιναν ότι είχα έρθει για να συμβάλω στο Συμπόσιο, χωρίς να τους το ζητήσω, μου εξέφραζαν την ευχαρίστησή τους γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Μάλιστα, κατεβαίνοντας από έναν περίπατο στον Τόμαρο, ένας Δωδωναίος επέμενε και μου έκανε δώρο ένα, πολύτιμο για εμένα, μάτσο με τσάι του βουνού. Συγκινητικό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν σε ‘σας, κ. Ντακαλέτση, και στην συνεργάτιδά σας κα. Μαρία Μπάρκα, για την άνευ ορίων συμπαράσταση και παροχή βοήθειας. Ανταποκριθήκατε σε όλες τις απαιτήσεις του Συμποσίου, όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και με χαμόγελο και καλή διάθεση. Είμαι σίγουρος ότι, χάρις και στη δική σας συμβολή και αντιμετώπιση, το Συμπόσιο πέτυχε τον σκοπό του και το επίτευγμα αυτό έγινε όχι μόνο χωρίς δυσθυμία αλλά με γενικό αίσθημα ικανοποίησης και χαράς της δημιουργίας.

Σας ευχαριστώ, από το βάθος της καρδιάς μου, για όλη τη συμπαράσταση  και σας εύχομαι να έχετε κουράγιο και καλή επιτυχία στο έργο σας, για τη σημαντική για όλο τον κόσμο Δωδώνη.

Με εκτίμηση,

Ιάσων Μαράτος

Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Ομάδας