Μπαντίδοι και γαϊτανάκια στην Άρτα

To έθιμο των «μπαντίδων» θα αναβιώσει στους δρόμους της Άρτας το βράδυ της Παρασκευής (19:00) από τον Μ/Φ Σύλλογο «Ο Σκουφάς».

Οι «μπαντίδοι» ήταν οι μάγκες της εποχής που κάθε Αποκριά μασκαρευόταν και έβγαιναν στους δρόμους τραγουδώντας και αυτοσχεδιάζοντας. Σκάρωναν σατιρικά δίστιχα όπως συνηθίζεται τέτοιες μέρες και αστειευόταν.

Έτσι θα κάνουν και στην Άρτα οι «μπαντίδοι» του Συλλόγου «Σκουφάς». Συνοδεία μουσικών οργάνων θα κάνουν βόλτα στον πεζόδρομο της Σκουφά και όπως ορίζει το έθιμο θα φτιάξουν στιχάκια και θα τα τραγουδήσουν με περίσσιο κέφι και σατυρική διάθεση!!!

Το Σάββατο το πρωί (11:00) στην κεντρική πλατεία της πόλης και το απόγευμα (17:00) της ίδιας ημέρας στην πλατεία της Γραμμενίτσας, αλλά και την Κυριακή το πρωί (10:00) και το απόγευμα (18:00) στην πλατεία της Γραμμενίτσας, θα αναβιώσουν τα γαϊτανάκια, ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, ένας χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών.
Χρειάζονται αρκετά άτομα για να στήσουν αυτόν τον ιδιόμορφο χορό. Ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο και από την κορυφή του ξεκινούν μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα, οι οποίες ονομάζονται «γαϊτάνια».

Χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.

Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.