Μπερδέματα….

Για όποιον έχει ματάκια και βλέπει και αφουγκράζεται τα γρανάζια του Κόσμου που γυρνούν σε βάθος δεκαετιών και βάλε , νομίζω πως είναι προφανές πως υπάρχει κάποιου είδους συννενόηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με απώτερο στόχο την καθυπόταξη της Κίνας . Λίγο περίεργη εισαγωγή , το ξέρω , θα εξηγηθώ αμέσως γιατί το λέω . Οι εποχές που ζούμε , στην κορυφή της πυραμίδας της πλανητικής ισχύος προσομοιάζουν εκείνες εξήντα χρόνια πίσω , όταν οι Νίξον-Κίσινγκερ πραγματοποίησαν το μεγάλο άνοιγμα στην Κομμουνιστική Κίνα των Μάο-Τσου εν Λάι, τροχιοδρομώντας εν πολλοίς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου .
Ποιες ήταν σε γενικές γραμμές οι συνθήκες τότε ; Δυο πελώρια μεγέθη , ΗΠΑ και ΕΣΣΔ , με εντελώς άνισες προοπτικές . Πέραν του πανίσχυρου ατομικού-πυραυλικού της προγράμματος και του εκτεταμένου δικτύου κατασκοπίας , η Ρωσία δεν είχε καμία τύχη έναντι της Αμερικής . Με την Οικονομία της ν’αντιστοιχεί στην Οικονομία της Καλιφόρνια μόνο , την τεχνολογική ψαλίδα ν’ανοίγει χρόνο με το χρόνο και τους με το ζόρι συμμάχους να κρατιούνται δίπλα της με νύχια και με δόντια ( κυριολεκτικά , τα δικά τους βγαλμένα ), ο μόνος τρόπος επικράτησης της Κόκκινης Αυτοκρατορίας θα ήταν τα αλλεπάλληλα αυτοκτονικά λάθη των αντιπάλων της . Και επειδή ένα-δύο μπορούν να γίνουν , παραπάνω όμως όχι , καταλαβαίνετε πως το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο .
Ποια ήταν η θέση της Κίνας τότε ; Σαφώς το νο2 στο ανατολικό μπλοκ αλλά σαφέστατα και σε υποδεέστερη θέση έναντι της ΕΣΣΔ , σε βαθμό που να φλερτάρει με μια αυστηρότερη υποτέλεια στο άμεσο μέλλον . Επομένως , για να διατηρήσει την όποια αυτονομία της και να διευθετήσει παράλληλα την ανοιχτή πληγή της Ταϊβάν , δεν είχε πρόβλημα να συνδιαλεχθεί με τον εχθρό , μιας και σ’αυτή την περίπτωση ο πραγματικός εχθρός είναι “εντός”.
Πάμε τώρα και στο σήμερα . Ποια είναι η κατάσταση των πραγμάτων ; Προφανώς και οι ΗΠΑ παραμένουν η Υπερδύναμη που κατευθύνει τις εξελίξεις παγκοσμίως . Στη θέση της ΕΣΣΔ όμως έχουμε την Κίνα , μια εν δυνάμει ανταγωνίστρια σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο . Και πάλι όμως οι διαφορές είναι χαώδεις . Θεωρώ πως η όλη συζήτηση που γίνεται για το 5G γίνεται καθαρά για λόγους επιρροής-κατασκοπίας παρά για πραγματική τεχνολογική υπεροχή . Για την Αμερική που αυτόν τον καιρό δημοσιεύει έρευνες για βιορομπότ και ετοιμάζεται να παραδώσει στην κυκλοφορία κβαντικούς υπερυπολογιστές (οπότε καταλαβαίνετε πόσα χρόνια ήδη τα χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές της υπηρεσίες ) , το να μπαίνει στη διαδικασία να καυγαδίζει για υπηρεσίες δικτύου είναι αστείο . Επίσης , τη δυναμική και στο οικονομικό επίπεδο τη διαπιστώσαμε και στην αντίδραση στις κυρώσεις Τράμπ , που τους πάτησε κάτω χωρίς ν’ανοίξει ρουθούνι . Επομένως το σκεπτικό , όπως και στην παλιότερη περίπτωση είναι ένα . Βλέποντας την Κίνα να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο , θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις , εκμηδενίζοντας πρακτικά και τις πιθανότητες ” μοιραίων λαθών “.
Σ’αυτό το κάδρο η θέση της Ρωσίας είναι εξαιρετικά μειονεκτική , όχι μόνο έναντι των ΗΠΑ αλλά και σε σχέση με την Κίνα . Πλην της πατροπαράδοτης στρατιωτικής της ισχύος , η κατάστασή της οικονομικά και τεχνολογικά είναι οικτρή . Επι της ουσίας , μόνη πηγή εσόδων έχει την πώληση ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη (βλ. Γερμανία) και την Κίνα , για όσο αυτή θα τη χρειάζεται ακόμα . Και τις πωλήσεις όπλων , όπου της επιτρέπεται . Το μεγαλύτερό της πρόβλημα όμως είναι το δημογραφικό . Εκτός του οτι ο πληθυσμός της μειώνεται συνεχώς , όλο και συγκεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα στα δυτικά , με αποτέλεσμα ολόκληρες επαρχίες στα ανατολικά να ερημώνουν . Και δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για ν’αντιληφθεί κανείς ποια είναι η χώρα με υπερπλεόνασμα ανθρώπων , οι οποίοι εύκολα μπορούν να μετακινηθούν και να αποικήσουν ξένα εδάφη , στην αρχή φυσικά ως μετανάστες , σε βάθος χρόνου ως πλειοψηφία κατοίκων με διαφορετικά θέλω απ’αυτά της Μόσχας . Για όσους δε γνωρίζουν , τέτοιες πληθυσμιακές ροές ήδη λαμβάνουν χώρα , απ’τη Μαντζουρία ως τα βάθη της Σιβηρίας , γι αυτό ο Βλαδίμηρος βγαίνει κάθε τρεις και λίγο και παρακαλάει τους Ρώσους ως άλλος Τζίμης Πανούσης ,”γ@@@@ε γιατί χανόμαστε”.
Φυσικό κι επόμενο είναι επομένως , οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση . Πώς γίνεται αυτό ; Προσφέροντας στους Ρώσους εφόδια για ν’ανασχέσουν την Κίτρινη επέλαση . Τουτέστιν , γεωπολιτική ισχύ . Ελεγχόμενη , βεβαίως , πλην όμως υπαρκτή . Με τρία κύρια πεδία . Αρκτικό κύκλο , που ούτως ή άλλως είχαν το πάνω χέρι λόγω θέσης , Μέση Ανατολή και Αφρική . Θυμίζουμε πως με το σχιστολιθικό αέριο οι Αμερικάνοι όχι μόνο δεν έχουν άμεση ανάγκη τα ενεργειακά αποθέματα της Αραβίας αλλά γίνονται και οι ίδιοι εξαγωγείς ενέργειας , σε αντίθεση με την Κίνα που για να συντηρήσει την ανάπτυξή της επιζητά και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου . Παραχωρώντας επομένως μέρος του ελέγχου της περιοχής στον Πούτιν , τον τοποθετούν αυτομάτως ελεγκτή του μέλλοντος του Πεκίνου , με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μεταξύ των δυο “φίλων” ισορροπία ισχύος .
Επίσης μ’αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η σχέση τεχνολογικής-στρατιωτικής “υποτέλειας” του Ιράν έναντι της Ρωσίας . Αν δια της πλαγίας οδού εμποδιστεί η σύσφιγξη δεσμών με Κίνα και Ινδία , η δέσμευση της Τεχεράνης στη Μόσχα μπορεί να οδηγήσει σε σαφή μείωση των πιθανοτήτων “ατυχήματος” στην ευρύτερη περιοχή .
Ανοίγω μια μικρή παρένθεση . Θυμάστε ένα προηγούμενο άρθρο μας που αναφερόμαστε στους Αρχαίους Λαούς ; Προσέξατε μήπως σε πάμπολλα κείμενα που δημοσιεύτηκαν με το θάνατο του Πέρση στρατηγού , ο τρόπος που τον παρουσίαζαν , ως φανατικό θιασώτη της ιδέας της εξάπλωσης της Ιρανικής επιρροής (βλ. κυριαρχίας) στην περιοχή μέχρι τα παράλια της Μεσογείου ; Θυμάστε τι λέγαμε για την ισορροπία Ιράν-Ρωσίας ; Υπέπεσε στην αντίληψή σας αυτό που επίσης γράφτηκε , οτι , ενδεχομένως , οι Ρωσικές Υπηρεσίες να είχαν πληροφορίες οτι επίκειται χτύπημα εναντίον του και δεν τις αξιοποίησαν ; Κλείνει η παρένθεση …
Όσο για την Αφρική , είναι γνωστό πως κι εκεί η Κίνα κάνει κίνηση , είτε με χρήμα , είτε με (χιλιάδες) εργάτες , είτε με βάσεις προς τη δημιουργία ενός τύπου δακτυλίου πέριξ του Ινδικού Ωκεανού . Κανείς Αμερικανός πρόεδρος όμως δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο . Γι αυτό το λόγο αφήνεται το περιθώριο στη Ρωσία να πλησιάσει τις χώρες εκείνες με τις οποίες μοιράζεται κομμουνιστικό παρελθόν , άρα έχει ήδη ανεπτυγμένες σχέσεις ή άλλες που μαστίζονται από εμφυλίους και λοιπές αναταραχές και το έδαφος είναι πρόσφορο για διείσδυση ξένων παραγόντων , με τη συνακόλουθη είσοδο Δυτικών Κοινοπραξιών … Στις αφρικανικές χώρες που οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν απευθείας συμπεριλαμβάνεται και η Λιβύη όπως διαπιστώνουμε …
Εν κατακλείδι και διαφωνώντας με τους περισσότερους αναλυτές , την Αμερική δεν την τρομάζει η δημιουργία ενός πολυπολικού Κόσμου . Ίσα ίσα , έχοντας υπό τον έλεγχό τους τη δική τους Ήπειρο και θεωρώντας πως κανείς δεν μπορεί να τους απειλήσει είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά , επιδιώκουν το προφανές , να έχουν κοντά τους τη μόνη αξιόλογη αυτή τη στιγμή στρατιωτική δύναμη , τη Ρωσία και να παγώσουν επ αόριστον τις βλέψεις της οικονομοτεχνολογικά και πληθυσμιακά ανερχόμενης Κίνας . Άλλωστε , όπως λεν και οι ίδιοι , μεταξύ δυο κακών , προτιμάς the devil you know .
Όπως φαντάζεστε όμως , δε μας έπιασε κανένας καημός να αραδιάζουμε γεωπολιτικές θεωρίες με την αρχή του χρόνου . Ο λόγος που το κάναμε είναι για να δείξουμε πως μπορεί τα πράγματα να μην είναι πλέον όσο στατικά τα πιστεύαμε και δυστυχώς η Ελληνική πολιτική εξακολουθεί να πιστεύει . Αφορμή ήταν αφενός το ταξίδι-φιάσκο του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον (αλήθεια , χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί ήταν φιάσκο ;), αφετέρου η πρόσφατη σύνοδος της Μόσχας σχετικά με το θέμα της Λιβύης που μπορεί , ευτυχώς για μας , να μην κατέληξε σε συμφωνία , όμως τα δείγματα απ’όλες τις πλευρές είναι άκρως ανησυχητικά .
Αλήθεια , κανείς δεν προβληματίζεται βλέποντας πως η ΑΟΖ-χωνί που συμφώνησε ο Ερντογάν με τον Αδερφό Μουσουλμάνο της Τρίπολης όχι μόνο δεν αποτελεί ανέκδοτο αλλά σε περίπτωση συμφωνίας των αντιμαχομένων θα εφαρμοστεί κανονικότατα ; Και πώς βοηθάμε το Χαφτάρ να ανταπεξέλθει στις πιέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας και να κερδίσει τελικά τον πόλεμο ; Γιατί , εδώ που φτάσαμε , μόνο η επικράτησή του και μια ήδη υπάρχουσα συμφωνία του μαζί μας μπορεί να μας αποφέρει αποτέλεσμα . Εμείς κοιτάμε από μακριά και στέλνουμε θετική ενέργεια . Ακόμα και η ψοφοδεής Ιταλία , που δε μπορεί να προστατέψει ούτε τα καράβια της στην Κύπρο κινητοποιήθηκε (και εννοείται προς τη λάθος κατεύθυνση , ως συνήθως ), εμείς ψύχραιμοι …
Δε θα ήθελα στην παρούσα φάση να επικεντρωθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα , δεν έχει νόημα άλλωστε . Θα ήθελα όμως να καταθέσω μια πρόταση που ενδεχομένως να λοιδορηθεί , εδώ που βρισκόμαστε όμως δε με απασχολεί . Ο άρπαγας γείτονάς μας , καλώς ή κακώς , δεν κινείται στην πεπατημένη , όπως διαπιστώνουμε καθημερινά . Προσπαθεί το καλύτερο για τον ίδιο και τη χώρα του με τρόπους που το μέσο διπλωματικό μυαλό δεν μπορεί να κινηθεί . Επομένως είναι σχετικά απρόβλεπτος , άρα ιδιαιτέρως επικίνδυνος . Αντί να προσπαθούμε να τον “νουθετήσουμε”, γινόμενοι οι ίδιοι γραφικοί και αξιολύπητοι , γιατί πολύ απλά δεν παίρνουμε τις κινήσεις του και να τις αντιστρέψουμε , ενισχύοντας τη δική μας ισχύ και οδηγώντας τον σε ατέρμονους κύκλους γύρω απ’τον εαυτό του ;
Για παράδειγμα , κάνει συμφωνία με το Πακιστάν και βλέπουμε Πακιστανικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας !; Γιατί κι εμείς δεν κάνουμε μια αντίστοιχη συμφωνία με την Ινδία ; Ώστε να φοβούνται όλοι διπλά , μιας και αν καταρριφθεί ινδικό αεροσκάφος να γίνει χαμός στο Κασμίρ . Λέτε να ρισκάρει κανείς μ’αυτό το ενδεχόμενο ;
Άλλο παράδειγμα , απείρως πιο σημαντικό για πολλά απ’τα εθνικά μας μέτωπα . Πότε επιτέλους θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές συμφωνίες με τη Σ. Αραβία ; Απ’την στιγμή που είναι κοινό μυστικό πως την Τουρκική οικονομία τη στηρίζει το Κατάρ , εμείς θα τους παρακαλάμε για πολύ ακόμα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ; Είμαστε σοβαροί ;
Θα ρωτήσει κάποιος , τι μπορεί να μας προσφέρουν και τι μπορούμε εμείς να τους προσφέρουμε . Πρώτον , μπορούν να μας προσφέρουν άμεσα όπλα αιχμής , απ’αυτά που αγοράζουν σωρηδόν από παντού προς απόκτησιν επιρροής . Έστω με leasing . Δεύτερον , έχουν άριστες σχέσεις με τους συμμάχους μας Ισραήλ και Αίγυπτο και κάκιστες με το Κατάρ . Άρα είναι φίλοι των φίλων κι εχθροί των εχθρών . Συν του οτι έχουν άριστες σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία . Επομένως οι όποιες διεθνείς επιφυλάξεις δύνανται να καμφθούν σχετικά εύκολα . Υποθέτω δε θα τους είναι πρόβλημα να επενδύσουν στη χώρα μας , ούτε να οδηγήσουν εμμέσως , μέσω του φόβου δηλαδή , τους Καταριανούς σε μικρή έστω αλλά ουσιώδη οπισθοχώρηση στο θέμα των επενδύσεων στη γείτονα .
Τρίτον και εξόχως σημαντικό , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διττά μια τέτοια συνεργασία σε μέτωπα που ο γείτονας πιέζει ασφυκτικά με ύπουλο τρόπο . Αναφέρομαι στο θέμα των εισροών μεταναστών αφενός και στο κρίσιμο ζήτημα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης αφετέρου . Πώς θα γίνει αυτό ; Μια απλοϊκή σκέψη είναι να επιτευχθεί μια κάποιου τύπου συμφωνία προώθησης ορισμένου όγκου στις δομές που ήδη υπάρχουν εκεί . Όποιος δεν πληροί τις προδιαγραφές του πρόσφυγα και η Τουρκία δεν τον δέχεται πίσω , όπως λογικά κάνει , θα μεταφέρεται . Κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα το επικροτεί και η ΕΕ , γιατί δε βλέπω ν’αργεί η ώρα που το φράγμα θα σπάσει …
Επίσης , ας μη ξεχνάμε πως η Σ. Αραβία είναι θεματοφύλακας της Μέκκας και άλλων ιερών τόπων για τη μουσουλμανική θρησκεία , με ό,τι αυτό συνεπάγεται . Επομένως αυτή η θρησκευτική επιρροή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλεσμα ειρήνης και αυτοσυγκράτησης για τους εδώ διαβιώντες πιστούς .
Δεν ξέρω ακόμα αν γνωρίζετε , κάποια χρόνια πριν , όταν ΣΑ και Κατάρ έφτασαν στα όρια της σύγκρουσης , λόγω της τουρκικής στήριξης στο δεύτερο , απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα , άρα και στη Μέκκα , των εκδρομών που διοργάνωναν απ’τη Θράκη το δηλητηριώδες προξενείο και η ψευδομουφτεία . Το συγκεκριμένο προσκύνημα για το Ισλάμ είναι απαράβατος όρος της Πίστης . Άρα , καταλαβαίνετε τι σημαίνει κάτι τέτοιο . Και διερωτώμαι , γιατί να μην ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του Ριάντ να επενδύσει και ιδεολογικά και οικονομικά ( με κάθε προσφερόμενο απ’τη μεριά μας όφελος ) σε μια ευαίσθητη για εμάς περιοχή ; Γιατί αντί να επιστρέψουν οι μωαμεθανοί συμπολίτες μας σε μια ομαλή θρησκευτική (άρα και πολιτική ) καθημερινότητα , επιτρέπουμε να άγονται και να φέρονται από τους παπαΤσαρκνιάδες του Οθωμανισμού ; Ας τους επιτρέψουμε μ’αυτό τον τρόπο ν’απομονώσουν τα τοξικά στοιχεία που μόνο πόνο και μιζέρια μπορούν να τους προσφέρουν .
Σε μια τέτοια σύγκληση δυνάμεων , αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς , πέραν των εμπορικών συμφωνιών , υποθέτω βρίσκονται στο διπλωματικό επίπεδο . Φαντάζομαι όμως πως αυτό είναι ένα ζητούμενο για κάποιον που έχει όλο το χρήμα του κόσμου αλλά γνωρίζει πως όλοι τον κοιτούν με μισό μάτι για πολλούς και διάφορους λόγους .
Κλείνοντας , επαναλαμβάνω πως όλα αυτά είναι καθαρά θεωρίες . Σαφώς και υπάρχει αντίλογος , με αντίστοιχες τεκμηριώσεις . Αυτό που πρέπει να έχουμε σταθερά κατά νου όμως είναι πως στην εποχή που ζούμε , όποιος δεν κινηθεί δημιουργικά , στα βιβλία που θα γραφτούν από’δω και πέρα θα διαβάζει τις κινήσεις των άλλων και θα κλαίει . Κυριολεκτικά .

ΥΓ) Έχοντας στην άκρη του μυαλού σας κάποια απ’τα παραπάνω , θεωρείτε πως ο Πούτιν βοηθά μεν τον Ερντογάν , θα στενοχωρηθεί πολύ όμως αν αυτός δεν τα καταφέρει με τη Λιβύη ; Μήπως στους δικούς του σχεδιασμούς ο Eastmed δεν είναι απαραιτήτως αποτρεπτικός παράγων ;

ΥΓ2) Λέτε η Σ.Αραβία να έχει τόσο ανάγκη τους δικούς μας patriot ; Την αποδυναμώνουμε πολύ την άμυνά μας δίνοντάς τους ; Ρε τι γράφεται από ορισμένους …