“Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά” Η κίτρινη Ρολς Ρόις-Προβολή της ταινίας από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Συνεχίζονται την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 και ώρα 9 μ.μ. οι κινηματογραφικές προβολές με τίτλο Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά,  που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», με την ταινία του Άντονι Άσκουιθ, Η κίτρινη Ρολς Ρόις (The Yellow Rolls-Royce), Hνωμένο Βασίλειο, 1964, 122’

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Πρωταγωνιστούν: Ρεξ Χάρισον, Ζαν Μορώ, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Αλέν Ντελόν, Ομάρ Σαρίφ, Ίνγκριντ  Μπέργκμαν, κ.ά.

Πρόκειται την τελευταία ταινία του Άντονι Άκσκουιθ, ο οποίος πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1968. Είναι μια σπονδυλωτή ταινία αποτελούμενη από τρία μέρη με πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές. Το σενάριο μας παρουσιάζει την ιστορία μιας Ρολς Ρόις (κίτρινης), που άλλαζε διαδοχικά κατόχους.

Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Μαρκήσιος του Frinton, ο οποίος την αγόρασε καινούργια για την Γαλλίδα σύζυγό του ως δώρο για την 10η επέτειο του γάμου τους. Ο Μαρκήσιος φαίνεται να υπεραγαπά την γυναίκα του, έχει δε και ένα πάθος με τις ιπποδρομίες. Ως ιδιοκτήτης αλόγου προσδοκεί να κερδίσει το Χρυσό Κύπελλο. Όμως, ψάχνοντας την γυναίκα του για να της ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα, την βρίσκει να τον απατά μέσα στην Ρολς Ρόις με έναν νεαρό υφιστάμενό του. Η πίκρα του είναι μεγάλη, η κοινωνική του όμως θέση δεν του επιτρέπει το διαζύγιο. Θα εξακολουθήσει λοιπόν να ζει συμβατικά με την γυναίκα του, δίνει όμως εντολή να πουληθεί η  Ρολς Ρόις διότι θα του θυμίζει συνέχεα το συμβάν.

Μετά από κάμποσους ιδιοκτήτες, το αμάξι καταλήγει σε κατάστημα πωλήσεων πολυτελών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στην Ιταλία. Εκεί έχει έλθει και ο Ιταλοαμερικανικός γκάνγκστερ Paolo Maltese με τον βοηθό του και το κορίτσι του, την Mae Jenkins, με σκοπό την εντρυφήσει στη ιταλική κουλτούρα και να την παρουσιάσει ως μέλλουσα σύζυγό του στην οικογένειά του. Την κοπέλα όμως δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει η κουλτούρα. Ο Paolo επισκέπτεται το κατάστημα αυτοκινήτων με σκοπό να αγοράσει όχημα για να κινούνται όσο θα βρίσκονται στη Ιταλία. Η Mae εντυπωσιάζεται με την Ρολς Ρόις και πείθει τον Paolo να την αγοράσουν. Στο δρόμο μπλέκεται στην παρέα τους ο Stefano, ένας νεαρός φωτογράφος ο οποίος κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας τον εραστή σε τουρίστριες.

Ο Paolo πρέπει να φύγει ξαφνικά για την Αμερική για κάποια επείγουσα δουλειά που προέκυψε. Δίνει λοιπόν εντολή στον βοηθό του να προσέχει την κοπέλα του μέχρι να επιστρέψει. Κατά την απουσία του όμως, αναπτύσσεται ερωτικό αίσθημα μεταξύ του Stefano και της Mae. Όταν όμως ο Paolo επιστρέφει, ο Joey πείθει την Mae να διακόψει με τον Stefano για να μην κινδυνεύσει η ζωή του ή η δική της. Έτσι αυτή δεν λέει την αλήθεια στον Stefano και παίζει θέατρο ότι τάχα τον βαρέθηκε.

Στο τρίτο μέρος, στα σύνορα Ιταλίας – Γιουγκοσλαβίας, παραμονές της επέμβασης των Ναζί στην Γιουγκοσλαβία, η Ρολς Ρόις αγοράζεται από την εκκεντρική και αυταρχική Αμερικάνα Gerda Μίλετ με σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι της στην Γιουγκοσλαβία και να συναντήσει τον νεαρό βασιλέα της χώρας. Δεν πιστεύει με τίποτα ότι οι Ναζί θα επέμβουν στρατιωτικά στην Γιουγκοσλαβία. Ένας νεαρός, ο Davich, την πείθει να τον πάρει μαζί της διότι είναι δήθεν φίλος του βασιλιά. Στην πραγματικότητα ο Davich είναι επικεφαλής ομάδας παρτιζάνων που γνωρίζοντας για την επέμβαση των Ναζί και θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του για να ετοιμάσει την αντίσταση. Και οι δύο τους μπλέκουν επικίνδυνα με την εισβολή των Γερμανών, ερωτεύονται και ενώ αυτή ήταν μία συντηρητική και αυταρχική αστή μετατρέπεται σε μαχητική παρτιζάνα. Κάποια  στιγμή ο Davich την πείθει να γυρίσει στην πατρίδα της για να συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση  του γιουγκοσλαβικού προβλήματος ενημερώνοντας τους συμπατριώτες της για τα συμβαίνοντα.