Μ. Τζούφη: Υποχρέωση της Πολιτείας η ψηφιακή προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Τη σπουδαιότητα της πρόσβασης των ΑμεΑ σε ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές επεσήμανε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκης και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως η προσβασιμότητα των ΑμεΑ αποτέλεσε πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο ειδικά, με το νόμο 4591/2019 ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία οι κοινοτικές οδηγίες που αφορούν στην προσβασιμότητα των ευάλωτων ατόμων με αναηπηρία στους ιστοτότοπους και τις εφαρμογές φορητών συσκευών του δημόσιου τομέα.

 

Συμπληρωματικά, ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), υλοποίησε έργο για την ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με προβλήματα ακοής, με χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας για την γ΄ δημοτικού, ενώ σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν προγράμματα επιμόρφωσης προκειμένου να προωθηθεί η διαφοροποιημένη παιδαγωγική και η συμπεριληπτική ενταξιακή εκπαίδευση.