Νέα εγκύκλιος: Τι εισφορές θα πληρώσουν στον ΕΦΚΑ οι επαγγελματίες

Σε λειτουργία έθεσε ο ΕΦΚΑ,  στο …παρά πέντε, την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δηλωση των αμειβομένων με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες που θεωρούνται ως οιονεί μισθωτοί και θα πληρώνουν μονο την εργατική εισφορά.
Η εφαρμογή προβλέπει διαδικασία αποδοχής απο τον εργαζόμενο των στοιχείων που θα καταχωρίσουν οι εργοδότες καθώς και ειδικές κατηγορίες ασφαλίστρων για όσους δεν εχουν καλύψεις από ΕΟΠΥΥ, επικουρικό ή και εφαπαξ.
Σύμφωνα με τη διάταξη του Ν.  Κατρούγκαλου,  ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ ή απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους (εργοδότες), για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες εντάσσονται στην παρ. 9 του άρθρου 39. Και οι εισφορές που καταβάλλονται είναι :

– Κλάδου Κύριας Σύνταξης ύψους 20%, κατανεμημένο κατά 6,67% στον ασφαλισμένο και κατά 13,33% στον αντισυμβαλλόμενο.
– Κλάδου υγειονομικής περίθαλψης:
α) παροχών ασθενείας σε είδος ύψους 6,45% κατανεμημένο κατά 2,15% στον ασφαλισμένο και κατά 4,30% στον αντισυμβαλλόμενο.
β) παροχών ασθενείας σε χρήμα ύψους 0,65% κατανεμημένο κατά 0.40% στον ασφαλισμένο και κατά 0,25% στον αντισυμβαλλόμενο.

– Κλάδου επικουρικής ασφάλισης κατανεμημένου 7% κατανεμημένο 3,5% στον αντισυμβαλλόμενο και 3,5% στον ασφαλισμένο).
– Κλάδου εφάπαξ 4% στον ασφαλισμένο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πού έχει αναρτηθεί στον ισότοπο http://www.efka.gov.gr , προκειμένου να δηλώσει στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του στην εφαρμογή, στην ένδειξη «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.

2. Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Α.Π.Δ.
3. Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του, οφείλει να αναγράφει στο Δ.Π.Υ. που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.
imerisia.gr