Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου φέρνουν οι τράπεζες

Nέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου πρόκειται να ανακοινώσουν το φθινόπωρο η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ ανοικτά παραμένουν -αν και τυπικά έχουν λήξει- ανάλογα προγράμματα της Πειραιώς και της Eurobank.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι οι σχεδιασμοί των Πειραιώς και Eurobank για τη μεταφορά στις εταιρείες που θα διαχειριστούν τα μεγάλα πακέτα κόκκινων δανείων συνολικά περίπου 1.600 εργαζομένων.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις τράπεζες, καθώς στη διάρκειά τους οι διοικήσεις υποχρεώνονται να κινηθούν δραστικότερα για τη μείωση του προσωπικού. Οι πιέσεις από τον SSM έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς τα έσοδα των τραπεζών συνεχώς υποχωρούν, ενώ η μείωση των δαπανών, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται, δεν είναι ανάλογη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν τα επιτόκια διαρκώς υποχωρούν, οι νέες δανειοδοτήσεις είναι περιορισμένες και σχεδόν τα μισά δανειακά χαρτοφυλάκια δεν εξυπηρετούνται.

Οι τράπεζες προσπαθούν να εξισορροπήσουν το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων με την αύξηση των διαφόρων προμηθειών και τη χρέωση υπηρεσιών που μέχρι προσφάτως ήταν δωρεάν. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικοί, καθώς η δυναμική υποχώρησης των εσόδων είναι μεγάλη. Η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική, η καταναλωτική πίστη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι πελάτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους.

Η ψηφιακή οικονομία αλλάζει τη λειτουργία των τραπεζών και είναι ενδεικτικό ότι η Εurobank διαφημίζει την παροχή πιστωτικής κάρτας online μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν μοιραία σε συρρίκνωση του προσωπικού. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα περίπου 1.850 καταστήματα και θα παραμείνουν με περίπου 300 η καθεμία. Ταυτόχρονα, περικοπές πρέπει να γίνουν και στο προσωπικό των κεντρικών μονάδων υποστήριξης.

Τα προγράμματα εθελουσίας που αποτέλεσαν ως τώρα τον πιο ανώδυνο τρόπο μείωσης του προσωπικού έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία και τα προγράμματα εθελουσίας για έναν μέσο υπάλληλο εξασφαλίζουν αποζημίωση που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 50.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε τράπεζα δεν αποχωρούν με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα περισσότεροι από 50 έως 100 εργαζόμενοι σε ετήσια βάση. Παρά την κόπωση, όμως, τα προγράμματα εθελουσίας και οι μεταφορές προσωπικού σε ανεξάρτητες μονάδες διαχείρισης παραμένουν οι βασικές επιλογές, καθώς όλες οι άλλες λύσεις είναι από δυσάρεστες έως πολύ άσχημες.

Στην Πειραιώς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500 εργαζομένων παραμένει ανοιχτό, αν και τυπικά έχει ολοκληρωθεί έχοντας βρει ανταπόκριση λίγο χαμηλότερα του 50% του στόχο. Η πρόκληση τώρα είναι η μεταφορά 1.300 εργαζομένων της μονάδας RBU στην Ιntrum. H διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, με τους εργαζόμενους να έχουν bonus 9 μισθών και να διατηρούν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα ενώ θα ακολουθούν όλες τις αλλαγές της σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η Eurobank, η οποία σε απόλυτο αριθμό εργαζομένων είναι στην καλύτερη θέση, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει τη συμφωνία με την PIMCO για την πώληση της FPS. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι 500 εργαζόμενοι της FPS θα αφαιρεθούν σε επίπεδο ομίλου, ενώ από την τράπεζα θα μεταφερθούν στην FPS άλλοι 300 υπάλληλοι. Ταυτόχρονα η Eurobank διατηρεί ατύπως ανοικτό το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και οδήγησε στην αποχώρηση λιγότερους από 300 εργαζομένους.

Η Αlpha Bank διαθέτει την καλύτερη σχέση μεγέθους/προσωπικού και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Αρκετά φιλόδοξο και συνεπώς δύσκολο στόχο έχει θέσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο, σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της κατά 2.000 εργαζομένους ως το 2021. Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο είχε στόχο να φύγουν 1.000 εργαζόμενοι, αλλά τελικά ανταποκρίθηκαν περίπου 400.

Η ΕΤΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας το οποίο θα «τρέξει» ως το τέλος του έτους. Ο στόχος είναι να μειωθεί το προσωπικό ακόμη κατά 400-500 άτομα ώστε να έχει επιτύχει τουλάχιστον το 50% του στόχου που έχει θέσει στο επιχειρησιακό της σχέδιο.

aftodioikisi.gr