Νέος ισχυρός σεισμός 6,6 στην Ιταλία -Καταστροφές σε πολλές περιοχές

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την Ιταλία στις 08:41. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην Περούτζια, έγινε αισθητός στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.

Δεκάδες ιστορικά κτίρια κατέρρευσαν στην Κεντρική Ιταλία μετά το νέο σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε στις 07:41 τοπική ώρα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από τον ιταλικό Τύπο κάνουν λόγο για 12 τραυματίες. Ωστόσο το θετικό είναι πως δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Περούτζια, κοντά στην πόλη Νόρτσια, η οποία είχε ήδη εκκενωθεί πάντως από τον τελευταίο σεισμό της Τετάρτης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το ακριβές σημείο του σεισμού εντοπίστηκε 125 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους σε πολλές περιοχές, ενώ σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία προστασίας του πολίτη, έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια στην κεντρική Ιταλία.

15.000 σπίτια χωρίς ρεύμα

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Σταμάτησε το μετρό στη Ρώμη

Η δόνηση έγινε τόσο αισθητή στη Ρώμη, που σταμάτησε η κυκλοφορία του μετρό για προληπτικούς λόγους. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Κροατία όσο και στη Σλοβενία.

Αισθητός ο σεισμός και στο Σαράγεβο

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ξεκάθαρα πως έγινε αισθητός ακόμη και στα παράλια των Δαλματικών Ακτών αλλά και στο Σαράγεβο και τα Τίρανα.

«Ανοιξε η γη, είναι καταστροφή»

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε το τι συνέβη ο Μάουρο Φαλκούτσι, δήμαρχος του Καστελσαντάντζελο, πόλης στο Ριέτι. «Κτίρια κατέρρευσαν. Η γη άνοιξε, υπάρχει καπνός, είναι καταστροφή!», είπε στην La Repubblica.

«Στην Περούτζια ο κόσμος έχει βγει στο δρόμο αλλά κυρίως από τον πανικό», μετέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίτιμος πρόξενος στην ιταλική πόλη, Δημήτρης Χριστογιάννης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, έκαναν λόγο για 7,1 Ρίχτερ, ωστόσο αυτή την στιγμή οι Αμερικανοί δίνουν 6,5 και η «Corriere Della Sera» στο 6,1

Δείτε Live εικόνα 

Οι πρώτες εικόνες

Μέσω των social media, οι Ιταλοί ανεβάζουν τις πρώτες εικόνες από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου ενώ οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το εστιακό βάθος ήταν μόλις 1,5 χιλιόμετρο

«Χτυπήθηκαν» 47 μικρά χωριά

Οπως μεταδίδει ο ιταλικός Τύπος, η συλλογή των πρώτων πληροφοριών είναι αρκετά δύσκολη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει καταρρεύσει μια εκκλησία, η οποία την ώρα του σεισμού είχε μέσα αρκετό κόσμο.

Ενα από τα κτίρια που είχαν καταφέρει να γλιτώσουν από το σεισμό του Αυγούστου στο Αματρίτσε, έχει καταρρεύσει και αυτό ενώ στην Νόρτσια έχει καταρρεύσει η ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Βενέδικτου με μαρτυρίες να αναφέρουν πως κάποιες μοναχές έχουν εγκλωβιστεί.

Ο δήμαρχος της Καστελσαντανιέλο Μάουρο Φαλούτσι έκανε λόγο για καταστροφές ενώ ο δήμαρχος του Καμερίνο, Τζιανλούκα Πασκούι ανέφερε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες αφού τις τελευταίες μέρες είχαν απομακρυνθεί όσοι διέμεναν σε επικίνδυνα προς κατάρρευση κτίρια.

Συνολικά, έχουν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο 47 μικρά χωριά και πόλεις στην Κεντρική Ιταλία και για το λόγο αυτό είναι δύσκολη ακόμη η εκτίμηση των ζημιών.

Πηγή:iefimerida.gr