Νέο 15ετες ομόλογο για άντληση 2.5 δις

Γιώργος Παππούς

Μόνο με ένα απρόβλεπτο… πολεμικού τύπου, θα αναβληθεί η πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2020, η οποία έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί: θα ξεπεράσει το όριο ασφαλείας του 2032.

Όλες οι έως τώρα έξοδοι στις αγορές στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, τόσο ως προς τις αποδόσεις που πέτυχε η Ελληνική Δημοκρατία όσο και ως προς τους επενδυτές, όπου κατέληξαν αυτά τα ομόλογα. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οι… πελάτες μας ήταν hedge funds, πλέον «παίζουμε» εκ του ασφαλούς με επενδυτικές και Κεντρικές τράπεζες, ακόμα και με ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πέρα από το ταμειακό «μαξιλάρι» που λειτουργούσε- και λειτουργεί- ως ο απόλυτος εγγυητής των νέων εκδόσεων, η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων δεν ακουμπούσε στην «κόκκινη» γραμμή.

Το «αγκάθι» του ελληνικού Χρέους
Ως γνωστόν, ως το 2032 ισχύει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του ESM και το ερώτημα εξαρχής ήταν τι μέλλει γενέσθαι από εκεί και πέρα, δηλαδή το κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το δυσθεώρητο ελληνικό Χρέος. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έχει σημειώσει πολλές φορές ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες της συμφωνίας του 2018, έτσι ώστε να ελαφρύνει περαιτέρω η ελληνική οικονομία από το βάρος αυτού του Χρέους, διατυπώνοντας, μάλιστα, ερωτήματα κι επιφυλάξεις για το κατά πόσο η δυναμική της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/exodos-stis-agores-15etes-omologo-gia-25-dis